Masacrul Cailor – Moghioroș

moghioros

Moghioroș e un nume cunoscut, nu-i așa? Un nume intrat deja în cultura urbană a capitalei. Puțini știu însă că Alexandru Moghioroș a fost unul dintre liderii foarte toxici ai comunismului. Mare membru al Partidului Comunist, devenit viceprim-ministru, deși avea doar patru clase primare și trei clase de școală de meserii.

Moghiros

Documentele vremii sunt destul de puține, dar în 1957, într-o vizită la Herghelia Jegălia, comisia condusă de Moghioroș – viceprim-ministru a fost deranjată de zgomotul produs de cai când ronțăiau ovăzul.

Cal ovaz

„Vacilor le sunt mâncate coarnele de cai”.

Atunci Moghioroș a transmis un ordin de reducere a numărului de cabaline deoarece consumau cu lăcomie hrana vitelor. În plus exista o directivă de motorizare a lucrului câmpului cu celebrele combine și tractoare sovietice, așa că la ce folos?

Statisticile ascunse spun că din cauza acelui ordin ar fi dispărut peste 500.000 de cai din România. Caii se confiscau de la țărani. Hergheliile își pierdeau din importanța lor strategică și caii mergeau la abatoare sau mureau de foame și boli… Caz unic în Europa.

De altfel, acest fenomen se vede foarte bine în acest grafic din articolul nostru: https://herghelie.ro/evolutia-efectivelor-de-cabaline-in-romania/. In 1963 si 1964 efectivele de cabaline se reduc brusc, acesta fiind efectul masacrului de atunci.

Evolutia numarul de cai din Romania

Cu toate acestea, Parcul Drumul Taberei este numit în continuare de către locuitori ca fiind Parcul Moghioroș. Chiar și pe paginile instituțiilor statului se mai păstrează această denumire. Mai nou, au apărut mari complexe rezidențiale cu numele acesta. E uimitor de trist cum apreciem non-valorile!

Mai este ceva de spus?

Surse:

https://romanialibera.ro/

www.adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *