Nicolae Ilinca – un jocheu de poveste
Astăzi vă prezentăm povestea unui alt jocheu legendar – Nicolae Ilinca.
Aflăm începutul poveștii din cartea minunatului Alexandru Grigorescu – Odinioară la Băneasa. Prin toamna anului 1930, la grajdul ofițerului Emil Săvoiu, se prezenta o femeie amărâtă, cu un băiețel de 14 ani de mână. Mama sa îl implora pe ofițer să îl ia pe cel mic ca ajutor la grajduri, fiindcă renunțase la școală și nu avea altă preocupare.
Emil Săvoiu a fost cumva înduioșat de situație și l-a preluat pe băiat la treburile grajdului. Băiatul era tăcut, dar harnic și disciplinat. Tocmai de aceea era poreclit „Taciturnul”. După cinci luni, colonelul îl urcă în șa și observă că băiatul îi urmează cu atenție toate sfaturile și controlează de minune caii. Cu un ochi format, ofițerul merge cu încredere la Jockey Club și îl încrie pe băiat ca apprentist (ucenic de jocheu).
După un an de pregătire, Ilinca alergă pe iapa sură S’o Vedem pe 1000 m, respectând toate indicațiile și fiind printre fruntași. Un început promițător pentru Ilinca! Peste 2 săptămâni aleargă pe Floreasca pe 1400 m tot cu S’o Vedem și iese câștigător. De atunci începe seria victoriilor sale, fiind jocheu pentru marii crescători de pe Hipodromul Băneasa sau Floreasca.
Ilinca la Herghelia Scroviștea
Având deja o astfel de carte de vizită, Ilinca semnează un contract valoros cu Herghelia Scroviștea, care aparținea domeniilor regale. Cu Grigore Capșa coordonator, Alexander Romanes antrenor, N. Ilinca jocheu și cu caii cumpărați de la Johan Schlesinger, echipa ‘Grajdului Palatului’ era completă și aproape gata pentru a debuta la Hipodromul Băneasa. Sub culorile Casei Regale a României. Urmează victorii importante în cursele clasice, dar și un accident al tânărului, dar peste care a trecut cu bine.
Primul Derby Român
Soarta îi surâde în anul 1935, la doar 19 ani. Grajdul Regal nu avea cal de Derby, așă că lui Ilinca i se permite să alerge cu Pipico pentru George Negropontes. Nu era un cal pe lista favoriților.
Relatăm din presa vremii:
„Evenimentul hipic care a culminat prin izbânda outsider-ului PIPICO în marea probă clasică. Derby-ul român 1935 — preocupă
si acum iubitorii acestui sport. Intr ’adevăr rareori această probă a întrunit un număr mai mare de concurenţi cu legitime pretenţii care să mărească interesul unei asemenea competiţii. Cursa a fost urmărită cu viu interes. Favoriţii cursei, stăpâni pe şansele lor, nesocoteau prezenţa lui Pipico căruia cunoscătorii îi atribuiau în chip firesc sarcina de a duce trena colegului de boxă..Dor“ şi-a celorlalţi concurenţi cu pretenţii.
Dar Pipico, admirabil călărit de Ilinca, s’a dovedit a fi cu totul altceva decât l-au considerat cunoscătorii, după ce a acoperit „trena” destul de rapidă a cursei, şi a menţinut avantagiile dobândite în parcurs, pentru a dovedi la potou resurse pe care nu le-a putut avea nici unul din concurenţi. Astfel Pipico a făcut cursa cum se spune în limbaj hipic „din cap în cap“, într’un select lot de cai, pentru a aduce d-lui Negroponte gloria celui de-al 6-lea Derby câştigat pe turful nostru.” – Ilustrațiunea Română 1935
Pipico a uimit și Ilinca devine primul jocheu român câștigător în Derby din 1875 până în 1935!
Curse de succes pentru Herghelia Scroviștea
Urmează premii numeroase aduse Hergheliei Scroviștea, mai ales Premiul Jockey Club din 1938 si Arcul de Triumf, ambele cu Naplom.
Ilinca devenise unul dintre cei mai buni jochei din țară. Cu multă muncă și modestie.
Campionul Derby-urilor
În anul 1939 ratează dintr-o greșeală un Derby cu Tarzan. Dar în 1941 câștigă un nou Derby cu Boer Bibi.
Iar povestea nu se oprește aici. Ilinca câștigă al treilea său Derby și în 1942 cu Foișor.
Greșeala carierei sale
Era un palmares incredibil pentru un tânăr jocheu român venit de nicăieri.
Dar succesul îl determină să facă o imensă greșeală. O greșeală care îl va marca toată viața.
Puțin după câștigarea Derby-ului cu Foișor, Ilinca câștigă 4 curse consecutive, anulând practic șansele multor pariori de Pariu Austriac (ghicirea tuturor câștigătorilor celor 7 curse programate). Dar totuși, un om influent avea șanse să câștige pariul dacă la ultima cursă câștigă calul Omar. La îndemnul jocheului Tasim Ilmi, Oprescu, Iorga, Cucu și Ilinca au decis să nu forțeze cursa. Numai că a fost atât de evident aranjamentul că această cursă s-a terminat cu mare scandal din partea publicului, pe bună dreptate.
Au urmat zile grele pentru această greșeală. Sancțiuni dure din partea Jockey Club, pierderea contractului cu Herghelia Scroviștea și faptul că nu îl mai angaja nimeni.
O dată în viață a fost de ajuns să greșesc și asta m-a costat enorm de mult. Așa mi-a fost dată soarta.
Ultimul Derby
Deși toți îl refuzau, antrenorul E. Gabor de la Grajdul Bucegi (N. Anastasiu) îi mai dă o șansă lui Nicolae Ilinca, chemându-l să îl călărească pe Burgund. Un Derby incredibil, unde Ilinca și-a pus toată ambiția și a învins chiar în fața calului Hergheliei Scroviștea, Șerbănică.
Era o victorie care să îi vindece rănile, dar campionul nostru nu mai era același om ca înainte.
Chiar și după această victorie, avea eticheta cazului Omar și foarte mulți îl evitau. Mai aleargă sporadic în ultimul deceniu al Hipodromului Băneasa. Autorul Alexandru Grigorescu menționează în cartea sa că s-a reîntâlnit cu el prin anii 1966 și au depănat amintiri despre fostul Hipodrom.
Imagini inedite
Mulțumită familiei am reușit să actualizăm articolul cu informații inedite și imagini personale remarcabile!
- Nicolae Ilinca se căsătorește în anul 1933/1934 cu Gustai Niculina. Toate rudele aveau legaturi cu hipodromul din Baneasa. Marele antrenor scoțian A. Romanes, antrenor al Casei Regale, a fost căsătorit cu sora mai mare a Niculinei Ilinca.
- Avem imagini rare cu licențele de jocheu din 1942 și respectiv cea de antrenor din anul 1946.
- Soțiile jocheilor aveau de asemenea privilegii deosebite pe hipodrom, participând la competițiile soților, adevăratele vedete sportive pe hipodrom.
- Niculina și Nicolae Ilinca au avut două fete: Ioana și Irina
- După dispariția completă a fenomenului hipic din Băneasa, Nicolae Ilinca a lucrat la aeroportul Băneasa, fiind responsabil de alimentarea aeronavelor cu combustibil.
- Nicolae Ilinca a trăit 71 de ani
- Locul de odihnă veșnică al familiei Ilinca se află în Cimitirul Băneasa.
Și aici se termină povestea unui mare jocheu din România. Primul român câștigător al Derby Român, de 4 ori, fiind egalat ulterior de Huțuleag.
O poveste cu multe învățăminte din istoria hipismului românesc.
Surse:
- Mii de mulțumiri nepotului domnului Ilinca pentru informațiile unice.
- ODINIOARA LA BANEASA – Alexandru Grigorescu – , editura: MEDIANA EDIT , 320 pagini, an aparitie: 1996
- Ziarul Universul
- Ziarul Rampa
- Ziarul Curentul
- Ilustrațiunea Română