Văzul la cabaline

Vederea panoramică

Calul a trebuit să se adapteze de-a lungul timpului la condițiile de viață în spații deschise, fiind expus numeroaselor riscuri. Câmpul vizual al cabalinelor este aproape complet, având o vedere panoramică de 350° în plan orizontal. Acest lucru este posibil datorită poziționării ochilor pe lateralele capului, oferindu-i posibilitatea de a detecta mișcări de la distanțe mari. Tocmai de aceea, calul se află într-o permanentă stare de veghe, monitorizând cu atenție împrejurimile.

Vederea binoculară și monoculară

Din acest total aproape panoramic, 65° reprezintă un câmp cu vedere binoculară și restul de 285° reprezintă vederea monoculară.

Vederea monoculară înseamnă că fiecare ochi este folosit separat, calul putând observa actiunile diferite din partea dreaptă sau stângă a capului său. Vederea comună a ochilor (binoculară) este doar atunci când privește înainte, iar acest câmp vizual este limitat la distanțe mici. Tocmai de aceea, uneori,  caii ridică mult capul pentru a-și lărgi spectrul vizual binocular.

Totuși, există și zone „oarbe”, fără vizibilitate, acel rest de 10°. Acestea sunt formate din:

  • o rază lungă și îngustă în spatele crupei
  • o distanță scurtă în fața capului

Trebuie evitată mișcarea bruscă din aceste zone fără vizibilitate deoarece calul se poate speria și poate reacționa violent. Mișcarea trebuie să fie lentă, tandră și fără rea intenție. Simțul calului este foarte bine dezvoltat și trebuie să îi câștigați încrederea și să îi demonstrați buna intenție.

Vederea cailor

Ochiul calului

Calul are dimensiunea globului ocular foarte mare, cu un diametru mediu de 4.8 cm pe orizontală și 5.6 cm pe verticală, fiind mamiferul terestru cu cei mai mari ochi. Ochii cabalinelor sunt de 9 ori mai mari decât cei umani și au caracteristici speciale.

Studiile au arătat că obiectele apropiate de cabalinele domestice sunt mult mai clare, spre deosebire de caii sălbatici, care sunt adaptați să vadă mai clar obiectele aflate la mai mare depărtare. De asemenea, studiile au arătat că un cal poate vedea mai bine în întuneric decât omul, dar are probleme de adaptare la trecerea bruscă de la lumină la întuneric și invers.

Lumina pătrunde din partea superioară a ochiului și genele, sprâncenele și fanta pupilei sunt elemente esențiale de ecranere și umbrire.

Se presupune că vederea este dicromatică (bazată pe albastru și verde) spre deosebire de vederea tricromatică a omului (bazată pe roșu, verde și albastru, culorile primare pentru spectrul perceput de culori). La fel ca la majoritatea mamiferelor, se pare că roșul lipsește din spectrul lor de culori, fiind predominante combinațiile de galben, verde, albastru și gri.

 

Paleta culorilor cailor

Oricum ar percepe realitatea din jur, privind cu inima deschisă un cal direct în ochii săi blânzi, veți realiza o conexiune de la suflet la suflet și comunicarea va avea loc pentru totdeauna. La fel și prietenia.

Surse:

  • Sisteme de adăpost pentru cai. Standarde de fermă – Eric Clausen, Daniel Dănuţ, Adrian Greculescu şi Mihai Călin Maşinistru
  • Foto – www.pixabay.com
  • Transport-Ghid-privind-protecţia-şi-bunăstarea-ecvinelor-în-timpul-transportului –  http://www.ansvsa.ro

© Copyright herghelie.ro

Cotton Tree, 33442033, J40/9064/31.07.2014 Str. Floarea Rosie, nr. 7, bl.51, sc.3, ap. 114, Sector 6, Bucuresti