Trigger

Trigger

Calul de aur

Povestea celui mai cunoscut cal din istoria cinematografiei americane a început pe 4 iulie 1934, în ferma lui Roy Cloud din San Diego.

Mânzul nostru se numea Golden Cloud și provenea din Tarzan – un pursânge englez, care alerga la Caliente Race Track și din Apac, o iapă din rasa Palomino. Pe 25 martie 1937 Golden Cloud era înregistrat cu numărul 214 la Palomino Horse Association.

Cariera de actor împreună cu Roy Rogers

Tot în 1937 calul nostru era vândut către Hudkins Stables, o fermă specializată în a furniza animale pentru filmele din Hollywood. Era primul său pas spre celebritate.

Primul său rol a fost cel din Aventurile lui Robin Hood din 1938, fiind calul Oliviei de Havilland.

Oliviei de Havilland – sursa: Donald Clarke on Twitter

Tot în acel an viitorul star Hollywood, Roy Rogers, primea primul său rol principal în westernul Under Western Stars. Pentru acest rol i-au fost aduși mai mulți cai pentru selecție. Al treilea cal încercat a fost Golden Cloud, care a răspuns perfect comenzilor lui Rogers. A fost dragoste la prima vedere și auriul Palomino a rămas calul cel ales. A fost un film de succes și momentul când actorul îi oferă numele de Trigger noului său partener necuvântător, la recomandarea unui coleg de platou, Smiley Burnette.

Under Western Stars (1938)
Under Western Stars (1938) – imdb.com

Roy nu a folosit niciodată pintenii sau crăvașa deoarece Trigger răspundea la atingere și la o singură mișcare de mână, răspunzând instinctiv la comenzile lui Rogers. Actorul l-a îndrăgit atât de tare că l-a cumpărat pe Trigger în anul 1943 cu suma de 2500 de dolari.

Trigger Roy Rogers

Au fost peste 88 de filme în care a jucat cu Rogers și un mare număr de seriale Roy Rogers Shows la NBC în perioada 1951-1957. Din atâtea experiențe, calul învățase trucuri uimitoare, fiind considerat de o inteligență ieșită din comun. Se consideră că celebritatea lui Trigger a dus la o creștere masivă a popularității rasei de cai Palomino în întreaga lume.

Amprentele lui Rogers și copitele lui Trigger la Grauman’s Chinese Theatre, Los Angeles, California – foto de Carol Louise McKinney – Wikimedia.

 

Pentru a-l menaja pe Trigger, Roy Rogers a cumpărat două dubluri, Little Trigger și Trigger Jr., încercând să ascundă acest lucru pentru a menține fenomenul extraordinar dezvoltat în jurul acestui cal. Totuși diferențele erau vizibile pentru fanii calului original.

Dublurile lui Trigger

În 1953 Trigger a câștigat P.A.T.S.Y. Award , un fel de Oscar pentru necuvântătoare și în 1958 Craven Award.

Celebrul Trigger

Calul a fost retras din activitate în 1957, fiind bine tratat la ferma Hidden Valley din California, unde a trăit o viață frumoasă.

Trigger moare pe 3 iulie 1965, la doar o zi înainte de a împlini 31 de ani. Roy nu a dorit să îl îngroape și fiind inspirat de Smithsonian Museum și-a dorit ca Trigger să fie împăiat, fiind apoi expus din 1967 la Roy Rogers – Dale Evans Museum, până în 2009, când a fost închis acest muzeu.

Roy Rogers, soția sa Dale Evans la Roy Rogers Museum , Victorville, California – Lennox McLendon 1984 – chicagotribune.com 

Ca o parte tristă a poveștii, în anul 1967 s-a descoperit că măcelarul John L. Jones a vândut fără scrupule carnea lui Trigger, la momentul împăierii, către unele restaurante, acesta fiind ulterior condamnat la cinci ani de închisoare. Vă închipuiți că acest individ a fost urmărit toată viața de indignarea tuturor copiilor care îl îndrăgeau pe Trigger.

Trigger a fost scos la licitație în 2010 și corpul său împăiat a fost cumpărat de un post de televiziune specializat pe subiecte western, cu suma de 266.000 de dolari.

Povestea calului nostru star de Hollywood se încheie aici. Și-am încălecat pe-o șa …

Surse:

  • chicagotribune.com
  • wikimedia.org
  • delcampe.net
  • imdb.com

 

 

Rasa Falabella

Herghelie.ro
3 min read

Rasa Criollo

Herghelie.ro
2 min read

Rasa Campolina

Herghelie.ro
2 min read