RASA BASHKIR CURLY

American-Bashkir-Curly-Horse

Carlionțatul cabalin

Origini misterioase

Vă prezentăm o rasă de cai aparte, numită Bashkir Curly. Există destul de multe controverse legate de originea acestei rase în America. O primă ipoteză ar fi înrudirea cu rasa de ponei Bashkir din regiunea munților Ural, dar nu există dovezi validate științific. Mai există ipoteza unei migrații din Asia către America, în perioada glaciară sau faptul că are origini iberice, fiind legat astfel de conchistadorii spanioli.

Numele de  “Bashkir” a fost împrumutat la finele anilor ’30, când a fost publicată în revista Nature Magazine o imagine cu un cal creț din regiunea rusă Bashkortostan. 

Bashkir Curly
Bashkir Curly – https://cowgirlmagazine.com/
Ceea ce se cunoaște este că în anul 1898  Peter Damele și tatăl său au observat trei cai cu blana ondulată pe teritoriul muntos din Nevada. Se pare că familia a reușit să îi folosească la reproducție și herghelia lui Damele a fost cea care a produs cele mai multe exemplare din rasa americană.

Benny Damele, fiul lui Peter. Sursa foto: FOUNDATION CURLIES

Descrierea rasei

Registrul rasei se stabilește oficial în anul 1971, fiind un moment de salvare a cailor American Bashkir Curly, rasă pe cale de dispariție la acel moment. Caii din această rasă erau de multe ori trimiși la abatoare.

Rasa are un specific aparte. Atunci când un exemplar Bashkir Curly este încrucișat cu alte rase de cai, Curly transmite genetic părul creț la urmași. De asemenea, ei năpârlesc anual, fiind modalitatea naturală de a evita creșterea exagerată a părului cârlionțat.

Sunt cai foarte rezistenți la condiții vitrege de iarnă, lucru dovedit de supraviețuirea lor în iernile foarte severe de la începutul anilor 50 în Nevada.

Caii aceștia apar ca având un statut special pentru triburile de indieni Sioux, fiind utilizați doar de căpeteniile tribului sau de vraci.

Curly
Curly la triburile Sioux -http://www.curlyhorses.com/

Roba cailor Bashkir Curly poate avea culori diverse. Au o talie medie de 1.47-1.5 m. Sunt cai foarte robuști, rezistenți, dar în același timp docili și calmi. Au încheieturi puternice, spatele este scurt.

Capul său este mare, are fruntea lată și ochii mari. Gâtul este scurt și musculos. Coama sa este lungă și la fel de cârlionțată.

Bashkir Curly coama
Bashkir Curly – https://cowgirlmagazine.com/

Blana lor moale și creață este anti-alergenică, fiind un prieten desăvârșit pentru persoanele cu alergii.

Sunt cai activi și cu proporții echilibrate și sunt utilizați la călărie, lucrări agricole dar și în sporturi ecvestre.

Un cal altfel.

 

Surse:

  • http://www.curlyhorses.com/
  • Woolley, Dale E. The Dameles and the American Curly Horse. Limited private publication, 1993.
  • Imagini – https://www.horsebreedspictures.com/
  • Imagini – https://cowgirlmagazine.com/

 

Rasa Shetland

Herghelie.ro
2 min read

Rasa de cai Salernitano

Herghelie.ro
2 min read

Citate despre cai

Herghelie.ro
3 min read