Rasa de cai Galiceno

Cal Galiceno

Istoricul Rasei Galiceno

Caii Galiceno au o istorie impresionantă în America. În timpul celei de-a doua călătorii în „Lumea Nouă”, Cristofor Columb a adus cai și a stabilit turme de reproducție. Hernan Cortes a urmat în anul 1500, aducând cai din provincia galiciană din nordul Spaniei în Cuba și înființând o turmă de reproducție. La nouăsprezece ani după aceea, când a invadat continentul Mexicului, a adus cu el câțiva dintre acești cai, care au impresionat în mod semnificativ localnicii, ducând la credința acestora că spaniolii ar fi fost „zei”.

 

Hernan_Cortes
Statuia lui Hernan Cortes de Adalberto A. Esteva – 1906

După înfrângerea aztecilor, caii au fost aduși pe continent pentru spaniolii care colonizau sudul Mexicului. Acolo, acești cai au fost lăsați să se reproducă liber, iar prin 500 de ani de selecție naturală, și nu artificială de către oameni, s-au conturat caii moderni Galiceno. Probele ADN de la Laboratorul de Genetică Texas A&M arată că Galiceños sunt foarte strâns înrudiți cu rasa Garrano. Drept urmare, Galiceños sunt considerați cei mai vechi „cai coloniali spanioli” din America și sunt considerați extrem de puri, arătând puține schimbări genetice cu alte rase, tocmai datorită izolării lor.

Mulți dintre acești cai au fost aduși în Statele Unite între anii 1958 și mijlocul anilor 1960 de către Harvey Mecom din Liberty, Texas. Glenn Bracken din Tyler, Texas și Charles Dolan din Eagle Pass, Texas, au început să importe acești cai, iar în 1959 au înființat Asociația Crescătorilor de Cai Galiceno.

Jose Pedro – calul lui Glenn Bracken – The Western Horseman 1972

Sute de Galiceños au fost aduși în Statele Unite în acei ani și au fost dispersați în toată țara. Rasa a fost păstrată și crescută cu succes în climatele umede și uscate din sud, dar și în climatele nordice, precum Washington, Idaho și British Columbia. Mulți au fost utilizați pentru încrucișări pentru a „îmbunătăți” alte rase.

Caracteristici Fizice

Galicenos sunt cai de talie mică, având înălțimi cuprinse, în general, între 1,22 și 1,47 metri înălțime la greabăn. Acești cai sunt recunoscuți pentru construcția lor compactă, puternică și musculoasă. Au capete mici, expresive, ochi mari și urechi mici care se îndreaptă spre interior. Coama și coada lor sunt deseori abundente, iar roba lor poate veni în diferite culori, cum ar fi negru, brun, cărămiziu sau gri.

Picture
Cal Galiceno – https://galiceno.org/characteristics-of-the-spanish-colonial-horse.html

 

Caracteristici Comportamentale

Personalitatea Galicenos este prietenoasă, încrezătoare și energică. Sunt cai dornici să lucreze cu oamenii și sunt recunoscuți pentru ușurința cu care se pot dresa. Acești cai formează legături puternice cu stăpânii lor și sunt în general docili și cooperanți în diverse activități.

Picture
Cal Galiceno – https://galiceno.org/characteristics-of-the-spanish-colonial-horse.html

Utilizări și Aptitudini

Initial folosiți pentru muncă în turme și în activități agricole, Galicenos s-au dovedit a fi extrem de versatili și au fost adaptați și pentru alte scopuri. Datorită agilității și vioiciunii lor, sunt utilizați în competiții ecvestre, cum ar fi cursele pe distanțe scurte și concursurile de agilitate. De asemenea, sunt apreciați în activități de agrement, cum ar fi echitația recreativă sau de terapie.

Rasa se află într-un mare pericol de dispariție.

Surse de documentare
  1. https://www.galicenohorse.com/
  2. Cover photo credit galiceno.org
  3. International Encyclopedia of Horse Breeds, Bonnie L. Hendricks, 1995, University of Oklahoma Press, Norman, OK.
  4. https://livestockconservancy.org/
  5. https://www.facebook.com/galiceno/photos_by
  6. Cal Galiceno – photo by Richard M. Blaney – https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a0/Galice%C3%B1o_Horse%2C_%22Diosa_de_Oro%22.jpg