Rasa de cai Nonius

rasa de cai Nonius

Origine şi mod de formare

Nonius este o varietate de cabaline formata la herghelia Mezöhegyes din Ungaria. Rasa s-a realizat pornind de la armasarul Nonius Senior de origine anglo-saxona. Acesta s-a nascut in 1810 in Calvados – Normandia din armasarul englez (jumatate sange), Orion si o iapa normanda. A fost preluat in 1815 de catre armata austriaca in cursul razboaielor napoleoniene, impreuna cu alti 9 armasari, din herghelia Rosieres din Franta si adus in 1816 in Ungaria. A fost utilizat timp de 22 de ani pentru reproductie.

Nonius Senior era un cal negru de tractiune, solid, cu talia mare (171-173 cm) si cu un cap berbecat. Avea un aspect destul de nearmonios, dar avea niste picioare foarte solide.

S-a imperecheat cu iepe de diferite rase si origini, dar alese dupa marimea taliei, cu scopul de a mari talia raselor autohtone.

Celebrul Nonius Senior a avut 79 de armasari descendenti directi si 134 de iepe. In perioada 1817-1832 a avut peste 6000 de produsi directi si indirecti.

Nonius Senior moare in 1838 la varsta de 28 de ani.

La fel ca rasele Furioso North Star si Gidran, Nonius a fost realizat pentru nevoile speciale ale cavaleriei militare. Un cal cu o conformatie grozava si o capacitate energetica extinsa, bine adaptat mediului din regiunea aceasta geografica.

Rasa Nonius
Rasa Nonius

Conformaţia, exteriorul şi constituţia

Exista doua tipuri de talii la Nonius:

  •  Una mai mica, cu o talie de maximum 161 cm si o greutate de aproximativ 600 kg. Se simte influenta cailor orientali, avand o proportie mai armonioasa, capul fiind proportionat cu intregul corp. Crupa este echilibrata, urechile proportionate, articulatii puternice si energice. Acest tip mai vioi si mai dinamic a fost folosit in special de cavaleria austro-ungara.
Nonius XLVI Nonius mic
Nonius Mic – https://gallica.bnf.fr/
  • Mai exista o ramura cu o talie de pana la 171 cm, asemanatoare lui Nonius Senior, dar cu un aspect mai nearmonios, avand un cap mare, spinare si sale puternice, o crupa mai lunga, piept si torace largi. Era folosit in special pentru tractarea echipamentelor militare, fiind mai greoi si mai putin vioi.
Nonius XLXX
Nonius Mare

Culoarea sa este adesea murga, neagra, dar si roib.

Caracterul sau este destul de docil, dar are un temperament vioi. In unele cazuri sunt caracterizati de incapatanere.

Pentru un plus de dinamism si pentru o armonizare a aspectului exterior (profilul convex al capului, chisita moale, spata verticala), se fac incrucisari cu rasa pursange englez, din 1861. De aceea se mai numeste si anglo-normand.

Nonius in Romania

În România, Noniusul format la herghelia Mezohegyes din Ungaria, a fost importat în anul 1920 la Bonţida şi Ruşeţu. Se dezvolta liniile 29, 31 si 36. Aici i se infuzeaza din cand in cand sange englez, fiind mentionati in acest caz pursange englezi precum Revolver, Durczas si Urmeny.

Nonius Bontida Nonius Bontida 1928

În anul 1940, cele două tipuri de Nonius (Nonius mic si Nonius mare) s-au contopit şi s-au crescut împreună la herghelia Parţa-Pădureni, la 20 km distanta de Timisoara.

In anul 1968 aceasta herghelie se muta la Izvin, in judetul Timis, unde Noniusul se creşte şi în prezent împreună cu calul Ardenez. Aceasta rasa se foloseste ca ameliorator indeosebi in tara Barsei si a Banatului.

La Izvin exista patru linii care continua rasa cu cea mai mare strictete. Si acest lucru este foarte important deoarece este o rasa aflata in pericol.

Detalii despre herghelia Izvin

Probele de calificare in hergheliile din Romania pentru aceasta rasa:

  • Proba de viteza la trap, inhamare individuala la atelaj, pe distanta de 15 km, cu 450 kg greutate tractionata
  • Proba de dresaj
  • Se puncteaza franchetea si regularitatea, impulsia, elasticitatea, supletea, supunerea, atentia, increderea, exactitatea miscarilor, tranzitiilor

 

 

Hipologia – Mic tratat de Zoologie, Valeriu I. Apateanu, Editura Calauza v.b.

Cresterea Cabalinelor – Dolis Marius

Surse foto: 

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nonius_Senior.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Noniusz_mezohegyes.jpg

Dr.Petre Spanul,Herghelia nationala Bontida,Monografie,1928

  • https://gallica.bnf.fr/
  • Le Sport universel illustré – 17 iunie 1933
  • Notes sur l’élevage des chevaux en Autriche-Hongrie

 

One Reply to “Rasa de cai Nonius”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *