Rasa de cai Semigreu Românesc

Semigreu Romanesc

De unde a apărut nevoia unei rase puternice?

România este o țară cu o activitate agrară intensă, dar încă nemodernizată. Caii au fost și sunt încă folosiți în lucrările din agricultură și transporturi. Era locul pentru rasa de cai Semigreu Românesc.

În anul 1950 a început un proiect important la Institutul de Cercetări Zootehnice București pentru realizarea unei rase grele de cabaline, care să fie adaptată la clima și zona de relief din România. Era nevoie de un cal puternic și rezistent, util pentru lucrările agricole și de transport, atât în zona de câmpie, dar mai ales de deal și de munte. Această nevoie era foarte mare deoarece rasele de semigreu importate în România nu se adaptau bine condițiilor climei noastre.

Cum s-a realizat rasa Semigreu Românesc?

Rasa a început în hergheliile Rușețu și Bonțida, iar apoi efectivele s-au transferat la herghelia Beclean. La Beclean s-a preconizat pe de-o parte crearea unei noi variante de Cal Semigreu plecând de la încrucișarea dintre iepe PurSânge Englez și armăsari Ardenez proveniți de la Herghelia Izvin, originari din Ungaria. Însă majoritatea iepelor PurSânge Englez și Trăpaș nu s-au putut aclimatiza zonei și au fost scoase din sistemul de reproducție. S-a hotărât transferul de la Bonțida la Beclean a hergheliei de Semigreu inițiată folosind iepe Furioso North-Star și Lipițan și armăsari masivi din rasa Ardenez.

Ardenez
Rasa Ardenez – Wikimedia.org

Un capitol de succes

“Formarea calului Semigreu se făcea pe baza unei scheme de încrucișare în urma căreia rezultau mânji cu procente de sânge Ardenez de 50%, de 62,25%, de 65,65%, de 68% și respectiv de 75%. Aceste exemplare cu diferite procente de sânge Ardenez se încrucișau între ele în așa fel încât, în final procentul de sânge al efectivului să fie uniform, de 65% sânge Ardenez. Bineînțeles că în paralel cu acest criteriu s-au utilizat și alte criterii zootehnice pentru a obține un cal Semigreu armonios, bun de tracțiune și docil.

Munca de formare a calului Semigreu, cu exterior uniform, a fost deosebit de dificilă pentru că a trebuit să înjghebăm caracterele morfologice ale unor rase aflate la polurile opuse ale scalei. Astfel, din încrucișarea unui armăsar Ardenez cu iapă Pur-Sânge, produsul moștenea uneori anumite părți corporale de la un părinte, altele de la celălalt părinte, apărând adesea produși cu un exterior neavenit. După munca a zeci de ani a mai multor generații de specialiști s-a realizat rasa de cai cu conformația adecvată, uniformă. Totodată a trebuit să reconstituim noile linii paterne de armăsari pepinieri.

Odată cu trecerea timpului, prin selecția riguroasă a personalului de specialitate din perioadele următoare, s-a realizat un cal Semigreu robust, puternic și totodată armonios. Putem menționa fără ezitare că formarea calului Semigreu la Beclean este un capitol de succes.” – Dr. Kerekes Zoltán în articolul Incitato și Creșterea Cabalinelor la Beclean – 

Iepe mame Semigreu Românesc la Herghelia Beclean
Iepe mame Semigreu Românesc la Herghelia Beclean (Foto: Popescu Angelica, 2016)

Semigreul Românesc a devenit rasa omologată prin ordinul 90/19.08.1985.

Caracteristicile rasei Semigreu Românesc

OFITER (O43 / HB), nascut 1996 la Herghelia Beclean. Sursa foto: Facebook Herghelia Beclean
  • Semigreul mare de la Herghelia Beclean este un cal adaptat condițiilor din Podișul Transilvaniei. Are o talie medie de 158 cm și o greutate medie de 560-600 kg.
  • Semigreul Românesc de la Herghelia Rușețu este tipul mic de Semigreu și a fost obținut în perioada 1965 – 1988 prin încrucișări sistematice între greul și puternicul Ardenez, metisul Ialomițean bine adaptat la mediu și rapidul Trăpaș Românesc. Are o talie de 154 cm și o greutate medie de 500 kg.
Semigreu Romanesc
Iepe și mânji Semigreu Românesc (Foto: Popescu Angelica)

Este un cal masiv, dar armonios, atrăgător și vioi. Picioarele sunt subțiri, dar puternice, greabănul este scurt. Capul este bine proporționat, deși e mare, având fruntea largă. Spinarea este lungă, largă și puternică. Șalele sunt lungi și puternice. Pieptul este musculos și larg, toracele adânc. Este docil și potrivit pentru un dresaj facil.

RUSTIC (GE24 / HB), nascut in 1998, la Herghelia Beclean – sursa foto Facebook – Herghelia Beclean Studfarm

Semigreul Românesc a contribuit prin armăsari la realizarea rasei Calului de Bucovina, prin încrucișare cu iepe din rasa Huțulă (la Lucina) sau cu iepe Gidran (la Rădăuți).

Culoarea robei cea mai întâlnită este murgă, dar pot fi și vânătă, dereșă, roibă. Puteți revedea aici articolul despre culorile robei la cai >>>https://herghelie.ro/culorile-cailor/

Poate să tracteze greutăți de 4 ori mai mari decât greutatea sa pe o distanța lungă, fiind dovada rezistenței sale. Tocmai de accea este poate cel mai popular cal pentru utilizarea în activitățile de agricultură.

În prezent, rasa Semigreu Românesc se crește la Herghelia Beclean, la Rușețu (Buzău) și un mic nucleu de Semigreu la Herghelia Jegălia (Călărași).

Surse:

  • Tehnologia Creșterii Cabalinelor  – GÂLCĂ IOAN, MACIUC VASILE – IASI 2005
  • https://www.gazetadeagricultura.info/
  • http://primariabeclean.ro/web/herghelie/
  • Cresterea Ecvinelor – Muresan Gh, Marchis Z, Ludu Ioana, Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2011
  • https://adevarul.ro/
  • http://www.hergheliidestat.ro/semigreu-romanesc.html
  • Foto: Popescu Angelica, 2016, Beclean
  • Facebook page Herghelia Beclean

Incitato și Creșterea Cabalinelor la Beclean

Comments are closed.