Despre rasa de cai Fjord
Fjord este o rasă de cai originali din Norvegia. Un cal mic cu origini ancestrale, cu rădăcini pure în caii asiatici primitivi, ajunși în Peninsula Scandinavă. A fost ameliorat de-a lungul timpului prin încrucișări cu poneiul celtic și tarpanul. Tocmai de aceea rasa Fjord este considerată printre cele mai pure rase de cai din lume.
Acești cai au marcaje primitive precum dungă dorsală întunecată, fața și picioarele mai închise la culoare sau în unele cazuri cu dungi. Este rezultatul prezenței unei gene de diluare a pigmenților robei acestui cal, moștenite de la caii primitivi (gena dun).

Se spune că vikingii aveau o procedură foarte dură în legătură cu selecționarea armăsarilor de prăsilă. Îi punea pe acești armăsari să se lupte între ei și doar cel învingător era ales pentru montă.
A fost un cal utilizat inițial în muncile agricole sau forestiere, dar apare reprezentat și în luptele aprige pe care le duceau vikingii.

Dezvoltarea organizată a rasei
Dezvoltarea organizată a rasei începe în Norvegia, în anul 1843, la herghelia Hjerkinn, la o altitudine de 1.000 metri, în munții Dovre. Aici selecția și ameliorarea se baza inițial doar pe scopul utilitar al calului.
Micuțul cal de munte a cunoscut o evoluție pozitivă în talie de-a lungul timpului.
Printre armăsarii reproducători reprezentativi pentru această rasă sunt Rosendalborken l8 (născut în 1863) și Njål 166 (născut în 1891).
De altfel, Njål 166 și-a lăsat amprenta în aproape toate exemplarele zilelor noastre.


Primul registru oficial al rasei apare în 1910 în Norvegia ( Norway Stambok – Fjordhesten/ Vestlandhesten). Ulterior, rasa a fost apreciată și în celelalte țări nordice, apărând stud book-uri oficiale în 1941 în Danemarca, în 1948 în Germania, în 1953 în Suedia, etc.
Descriere rasa Fjord
Este un cal cu o constituţie atletică și robustă. Tocmai datorită rezistenței sale a fost utilizat în munca localnicilor, dar și în transportul pe distanțe lungi.
Calul Fjord are un temperament liniștit și docil în relația sa cu omul. Este utilizat în activități de dresaj, sărituri, agrement sau anduranță.
Talia sa este cuprinsă între 1.35 și 1.5 m, fiind de multe ori considerat ca fiind un ponei. Masa sa este cuprinsă între 450 și 600 kg. Culoarea robei cea mai des întâlnită este izabel (palomino). Un alt element inedit este culoarea părului din zona centrală a coamei, care este de obicei neagră, un aspect care îi potențează farmecul.

Capul său are profil drept sau uneori concav, susținut de un gât gros și puternic. Spinarea sa este foarte lată și crupa lungă și musculoasă. Urechile sunt mici și atente, iar ochii mari și blânzi.
Picioarele sunt puternice, cu articulațiile bine conturate. Deși este un cal de munte mic și robust, înfățișarea sa își păstrează eleganța.
Este o rasă mult apreciată, fiind răspândită din ce în ce mai mult în țările europene.
Surse:
- http://www.chevalfjordpassions.fr/
- http://kuskethor.no/
- http://www.sukuposti.net/
- thelosttreasurechest.wordpress.com/
- www.fjordsmalfournier.com
- www.pixabay.com