Denumirea rasei
Numele rasei Lusitano provine de la denumirea romană a teritoriului din vestul Peninsulei Iberice, care se numea Lusitania, teritoriul aflat între râurile Guadiana și Douro. Această denumire a rasei a fost adoptată însă abia în prima perioadă a secolului trecut.
Originile rasei
Lusitano este o rasa de cai de origine portugheză, având origini străvechi în calul antic Sorraia, cel care colinda prin peninsula Iberică și care apare ilustrat în desenele rupestre din peșterile din această regiune. Aceste legături au fost făcute prin studii genetice de ADN, arătând astfel o legătură între cele două rase, pe linie maternă.
Fiind asemănător rasei Andaluz s-a crezut inițial ca au origini comune, iar pentru o perioadă de timp au împărțit numele Andaluz. Însă, spre deosebire de Andaluz, Lusitano a păstrat puritatea genetică, având infuzie limitată de la caii orientali, caii Garrano și caii spanioli. Odată cu apariția Stud Book-ului modern al rasei (începând cu anul 1966 apare primul studbook modern al acestei rase) această selecție pentru păstrarea purității rasei este foarte strictă. Tocmai de aceea, interesul pentru rasa Lusitano a crescut semnificativ.
Caracteristicile rasei Lusitano
Selecția pentru caii din rasa Lusitano a arătat un profil mai convex, asemănător cu vechiul Andaluzian sau Iberian și cu un spate mai puternic și mai rotund.
Pentru câteva secole a fost văzut ca un cal de război, agil, fiind în prezent folosit în coridele din Portugalia. Din fericire, în Portugalia taurii nu sunt sacrificați la sfârșitul „spectacolului” (această regulă a fost instituită în prima jumătate a secolului al XIX-lea, printr-un decret dat de regele portughez Manuel al II-lea), iar caii Lusitano au o agilitate nativă care îi ajută să se ferească de pericolele din arenă.
Este folosit mai ales pentru spectacole si pentru dresaj.
Temperament
Este un cal înfocat, energic, dar în același timp frumos, elegant, nobil, docil și jucăuș.
Profilul este convex, cu un cap bine proporționat, ochii în forma de migdală, gât robust, arcuit, iar coama și coada sunt dense și pline de grație. Urechile sunt de mărime medie, înguste, fine și expresive. Corpul său armonios poate fi încadrat într-un pătrat.
Talie și culori
Are o talie cuprinsă între 155 cm și 163 cm și o greutate de aproximativ 500 kg. Este un cal robust și rezistent la diversele boli.
Speranța de viață este cuprinsă între 25 si 30 de ani
Culorile cel mai des întâlnite la rasa Lusitano sunt: gri, roib, negru, dar poate avea și o culoare aurie sau culoarea muștarului.
Articol documentat de Sara-Beea Popa-Nica-Barbu
Surse:
- The Ultimate Guide to Horse Breeds
- Horsebreedspictures.com
- En.m.wikipedia.org
- www.cavalo-lusitano.com
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1439-0388.2006.00612.x
- cover: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Beja_lusitano.JPG
Comments are closed.