Cai legendari – Albatros

Albatros_cal legendar

Celebrul cal

ALBATROS este un cal de legendă. Cunoaștem frumoasa poveste a Vilei Albatros din Buzău. Alexandru Marghiloman a construit aici în perioada 1883-1884 o vilă impresionantă, grajduri pentru cai și chiar un hipodrom. Aici se va constitui nucleul celor mai valoroși cai Pursânge Englez din România. Celebra vilă a fost renovată în perioada 1895-1896, devenind peste timp un simbol al orașului Buzău.

Albatros
Vila Albatros. Sursa: delcampe.net

Mai știm că numele vilei a fost ales de la un cal foarte mult îndrăgit de Alexandru Marghiloman. De aceea, am pornit pas cu pas în descoperirea mai multor informații despre celebrul armăsar, informațiile fiind foarte mult dispersate.

ALBATROS s-a născut în anul 1877 în Franța, la herghelia Baronului de Varenne, din DUTCH-SKATER și ALESIA. A fost achiziționat de Alexandru Marghiloman și a fost importat în România.

Dutch Skater
https://www.pedigreequery.com/

Primele curse

Primele informații despre cursele la care participă celebrul armăsar murg sunt cele din anul 1880.

Prima cursa identificată este cea din 29 septembrie 1880. Calul lui Alexandru Marghiloman a obținut primul loc în cursa Vice-Președinților Jockey-Club Român.

Albatros 1880 Romania
Sursa: Romania Liberă – septembrie 1880

Următoarea cursă se desfașoară în Franța, în decembrie 1880, unde va confirma performanțele sale deosebite, câștigând Prix de Bellevue.

decembrie 1880 Albatros
Sursa: Retronews

La începutul anului 1881, ALBATROS câștigă premii după premii în Franța, până la finalul primăverii.

 

Albatros februarie 1881 FrantaFigaro mai 1881 Albatros

Cursa Albatros 7 mai 1881

Primul Premiu Regal

În a doua parte a anului 1881 ALBATROS revine în România pentru a face istorie în cursele sale interne, după o afirmare spectaculoasă peste hotare.

Astfel, pe 4 octombrie 1881, are loc primul Premiu Regal din România (Premiul M.S. Regele) – Steeple Chase, premiul fiind oferit de Regele Carol I și constând într-un obiect de artă. ALBATROS iese pe primul loc, cu „înlesnire”.

Premiul Regal Albatros 1881
Sursa: Monitorul Oficial – octombrie 1881

Și acum avem o premieră uimitoare. O imagine unică, descoperită de portalul www.galop.ro, datând din 4 octombrie 1881, cu marele câștigător al Premiul Regal, marele ALBATROS.

Albatros
Celebrul ALBATROS – sursa Galop.ro

Tot în această zi memorabilă de alergări, ALBATROS a câstigat și Premiul Colentina. Sunt performanțe uimitoare să câștigi două curse succesive.

Premiul Colentina 1881

În anul 1882 obține locul 3 în Premiul Jockey-Club.

10 octombrie 1882

Următoarele curse la care a participat sunt cele din mai 1887. Ne dăm seama că armăsarul nostru avea exact 10 ani! O performanță spectaculoasă. Și câștigă din nou Premiul Colentina, păstrând tradiția participării sale la alergările cu garduri.

20 mai 1887

Pe 27 septembrie 1887 câștigă Premiul Otopeni, tot o alergare steeple chase.

27 septembrie 1887

Și pentru că este un cal legendar, care mânca probabil jăratic ca în legendele românești, ALBATROS participă la curse și în 1888, la 11 ani! Descoperim astfel un motiv întemeiat pentru care Alexandru Marghiloman l-a indrăgit atât de tare, încât să îi împrumute numele pentru vila și pentru herghelia sa din Buzău. În 1898 identificăm și Premiul Albatros, un gest frumos în onoarea minunatului cal.

1888 Albatros

Este un moment de referință pentru începutul unei frumoase povești a hipismului românesc.

Surse:

  • www.galop.ro
  • Gallica.net
  • Retronews.fr
  • Romania Libera – arhiva
  • Monitorul Oficial – arhiva
  • https://www.pedigreequery.com/
  • Epoca – arhiva
  • Delcampe.net

Rasa Shetland

Herghelie.ro
2 min read

Rasa de cai Salernitano

Herghelie.ro
2 min read

Citate despre cai

Herghelie.ro
3 min read

One Reply to “Cai legendari – Albatros”

Comments are closed.