Calul Andaluz

Originea rasei

Rasa Andaluz este una dintre cele mai vechi rase de cai. Rasa provine din regiunea spaniolă Andaluzia, fiind cunoscut și cu numele de Rasă Pură Spaniolă (Pura Raza Española – PRE).

Caii au existat încă din perioada preistorică în Peninsula Iberică, picturile rupestre fiind dovezi ale acestui fapt.

Picturile din Altamira – wikimedia.org

Prin urmare, triburile locale spaniole foloseau caii încă din mileniul al patrulea î.Hr. Ulterior, rasa a primit sânge nou din Orientul Mijlociu și Egipt, prin intermediul comercianților.

Acești cai se foloseau în Antichitate în războaie, fiind foarte agili și rapizi. În Evul Mediu, din cauza armurilor și armelor grele au fost preferați caii mai grei, dar popularitatea cailor ușori a revenit în secolul al XV-lea.

Regele Filip al II-lea

Un moment foarte important pentru rasa Andaluz a fost acela când, la 28 noiembrie 1567, regele Filip al II-lea al Spaniei a publicat un decret prin care menționa că trebuie să fie creată o nouă rasă de cai. El își dorea un cal magnific, regal, un cal care fie fermecător la parade și marșuri. A mărit desigur taxele pentru a susține din contribuție publică acest proiect, argumentând că vor fi din ce în ce mai mulți astfel de cai și prețul lor se va reduce, pentru a fi apoi accesibil tuturor spaniolilor. A poruncit să se cumpere 1200 de iepe și armăsari de la cei mai importanți crescători de cai.

Philip al II-lea
Philip al II-lea – pictură de Rubens – wikimedia.org

Grajdurile Regale din Cordoba

Simultan, sub comanda regală, încep construcțiile Grajdurilor Regale din Cordoba (1570). Clădirea a fost mistuită de flăcări în 1757. A fost momentul când caii au fost distribuiți pe întreg teritoriul Spaniei, devenind o rasă națională. Grajdurile Regale din Cordoba au fost reconstruite în doar trei ani la comanda lui Charles al III-lea. Clădirea a devenit monument istoric din anul 1929, continuând să fie un minunat obiectiv turistic și în zilele noastre.

Grajdurile Regale – sursa foto – https://sientecordoba.com/

Contribuția la formarea altor rase celebre

O parte din acești cai minunați a plecat la înaltele curți regale europene, fiind caii care au stat la înființarea Școlii Spaniole de Călărie din Viena sau a celebrei Herghelii Lipica.

Tot acești cai au format rasele Lusitano, Lipițan sau Kladruber, dar sunt și caii care au ajuns pe meleagurile Americii.

Momentele istorice dificile

În tot această lungă istorie, rasa Andaluză a trecut prin multe încercări. Astfel,  invazia franceză în Spania din secolul al XIX-lea a fost un moment de pericol pentru existența rasei. De asemenea, instabilitatea politică din Spania și măsurile aberante de confiscare a cailor au dus la decimarea crescătorilor și punerea în pericol a rasei. Mai mult decât atât, în anul 1832 o epidemie a devastat populația de cai spanioli, fiind salvați doar o mică herghelie de la Manastirea Cartuja.  Apoi războaiele repetate au făcut ca rasa să fie conservată într-o herghelie militară creată în 1893 la Moratalla – Yeguada Militar Cordoba.

Primul registru al rasei

Primul registru al Rasei Pure Spaniole a apărut pe 13 ianuarie 1912, prin decretul regal al lui Alfonso al XIII-lea al Spaniei. Primul Studbook a fost editat în anul 1913 și includea doar 163 de armăsari și 765 de iepe, în proprietatea a 44 de crescători.

În anul 1972 a fost înființată Asociația Națională a Crescătorilor de Cai Spanioli (ANCEE) în Sevilla. A fost momentul de popularizare a rasei în Spania și în întreaga lume.

Caracteristicile rasei

Capul Andaluzului este drept spre convex, iar ochii sunt vioi, gâtul este puternic și potrivit ca grosime, picioarele sunt puternice, dar având o eleganță uimitoare. Corpul este musculos, dar în același timp foarte grațios.
Caii Andaluz au până la greabăn o înălțime cuprinsă între 150 și 160 cm și o greutate în jur de 500 de kg. Au o durata de viață de aproximativ 25 ani.
Culorile robei întâlnite la această rasă sunt: gri, cenușiu, negru, castaniu, crem, alb și auriu.

Rasa Andaluza
Rasa Andaluza – pixabay.com

Comportamentul

Andaluzii sunt docili, blânzi, cooperativi, sensibili, ascultători și calmi, fiind foarte ușori de dresat.

Utilitățile rasei

Andaluzii sunt foarte buni pentru dresaj având niște mișcări ample și elegante. Îi putem întâlni și la sărituri, fiind foarte agili și având o musculatură puternică. Se întâlnesc și în plimbările pe munte, dar cel mai des îi putem găsi la parade și demonstrații de dresaj, deoarece sunt foarte frumoși și inteligenți, ascultând cu răbdare comanda călărețului.

Rasa Andaluz
https://tessa.lapl.org/

Caii Andaluz sunt astfel folosiți la concursurile sportive, la dresaj, la Doma Vaquera (un exercițiu de călărie tradițional din Spania, apărut cu secole în urmă la fermierii spanioli pentru a putea controla turmele de vite), călărie de gală, atelaje, probă completă sau chiar sărituri peste obstacole.

În prezent, populația de Andaluzi este estimată la 200.000 de exemplare în întreaga lume.

Articol documentat de Sara-Beea Popa-Nica-Barbu

Surse
  • https://www.ancce.es/
  • Wikipedia.org
  • Thesprucepets.com
  • www.noticaballos.com
  • https://tessa.lapl.org/
  • Photo www.pixabay.com