Calul Menorchin

Calul Menorchin

Despre calul Menorchin

Calul menorchin este o altă rasă specială iberică, originală din insula Menorca.

Originile rasei

Este considerată o rasă relativ nouă, fiind oficializată în anul 1987, deși localnicii își cunosc de mulți ani minunatul lor cal. Acești cai de pe insulă au fost mult timp folosiți la fermele de animale. Originea nu este studiată cu certitudine, dar este cel mai probabil o încrucișare de sute de ani între caii Arabi, caii Pursânge Englez și Andaluzieni.

Menorchinii au fost folosiți și de soldații insulei pentru apărarea litoralului. Aceștia se ridicau în două picioare și soldații puteau observa pericolele dinspre largul mării de la înălțime.

Nu a fost niciodată în pericol real de dispariție, deoarece a fost folosit timp de două sute de ani în festivitățile de la San Joan, cu mult înainte de a înceta să fie folosit pentru munca agricolă.

Calul Menorchin - ACPC Raça Menorquina
Calul Menorchin – ACPC Raça Menorquina

Caracteristicile rasei

Calul Menorchin este foarte puternic, fiind caracterizat printr-o musculatură atletică. Este adecvat pentru călărie și dresură, având incredibila abilitate de a merge o anumită distanță doar pe picioarele din spate.

Este considerat un cal din grupa cailor cu sânge fierbinte, având o talie cuprinsă între 155 și 165 cm, având o greutate de aproximativ 500 kg. Speranța de viață pe insulă este de până la 40 de ani la această rasă.

Culoarea oficială mult dorită a robei este negrul. O culoare care potențează caracterul său îndrăzneț, impunător. Este un cal inteligent, energic, ritmic, elegant și vibrant.

Calul Menorchin.
Calul Menorchin. Sursa foto: http://www.caballomenorquin.com/

Are un profil convex al capului. Capul este lung și cu o dimensiune medie. Urechile sunt proporționale cu capul. Gâtul este suficient de lung și foarte musculos. Corpul este lung, arcuit discret. Greabănul este lung și înalt și pieptul este proeminent.

Pe roba sa neagră apar uneori marcaje faciale albe, permise pentru omologare.

Asociația Crescătorilor și Proprietarilor Cailor Menorca s-a fondat în anul 1988 și are 400 de membri și peste 3000 de cai înregistrați, un efectiv destul de mic, fiind considerată o rasă cu risc de dispariție.