Rasa Hanoverian

Rasa Hanoverian

Despre rasa Hanoverian

Rasa Hanoverian este una dintre cele mai apreciate rase de cai cu sânge cald. Există aproximativ 16.000 iepe Hanoverian și peste 300 de armăsari reproducători înregistrați în studbook-ul rasei. De-a lungul existenței lor, caii Hanoverian au câștigat numeroase competiții sportive, peste 14 medalii olimpice, fiind mult apreciați pentru performanță.

Istoricul rasei Hanoverian

Începutul poveștii acestei rase are loc prin secolul al XVI-lea în landul Saxonia Inferioară, în nordul Germaniei. Numele îi vine de la orașul Hanovra. În anul 1735 s-a înființat Herghelia Celle printr-un decret regal al lui George al II-lea, care era și Duce de Braunschweig-Luneburg și Elector al Hanovrei.

Portretul regelui George al II-lea –  pictură de Joseph Highmore  http://www.tate.org.uk

Herghelia Celle

Obiectivul acestei herghelii regale era acela de a ameliora calitatea cailor din această regiune, pentru cavalerie, dar și pentru agricultură. Astfel, mai întâi s-au cumpărat 12 armăsari Holstein de valoare, care au împerecheat iepele locale.

În 1745 herghelia deținea 50 de armăsari, în principal din rasa Holstein. Urmează o perioadă în care sunt aduși însă armăsari Mecklenburg din Pomerania de Vest și armăsari Pursânge Englez. Aceștia au dominat timp de 30 de ani partea de reproducție și ameliorare a rasei.  La consolidarea rasei și-au mai adus aportul și rase precum Cleveland Bay, Andaluzul și Napolitano.

Herghelia Celle
Herghelia Celle- wikimedia.org

Începând cu anul 1790 începe să se țină un registru cu produșii hergheliei. În timpul Războaielor napoleoniene (1799 – 1815) rasa este aproape decimată, totuși 30 de armăsari sunt adăpostiți cu grijă la Mecklenburg și se vor reîntoarce la Celle în anul 1816 pentru a reconsolida rasa.

Herghelia Celle – www.delcampe.net

În anul 1867 se realizează o asociere a crescătorilor de Hanoverian pentru a produce cai special pentru trăsuri și pentru cavalerie. Primul stud-book al rasei apare în anul 1888, fiind publicat de Royal Agricultural Society, instituție care a gestionat registrul rasei până în anul 1922, fiind apoi preluat de Verband.

Cu o istorie impresionantă, celebra herghelie Celle este prezentă și astăzi în dezvoltarea rasei.

Herghelia Celle
Herghelia Celle – https://landgestuetcelle.de/

 

Apariția Verband

Asociația „Verband”(Verband hannoverscher Warmblutzüchter) a apărut în anul 1922, prin unificarea a 54 de cluburi ale crescătorilor, adică în jur de 10.560 de crescători.

La începutul Primului Război Mondial existau aproximativ 350 de armăsari, iar în 1924 s-a înregistrat o creștere de până la 500 de armăsari. Tocmai de aceea, în anul 1925 se înființează o a doua herghelie de cai Hanoverian, la Osnabrück-Eversburg, cu 100 de armăsari.

Osnabrück-Eversburg
Herghelia Osnabrück-Eversburg

Liniile rasei Hanoverian

Linia A/E

Această linie a fost fondată de Adeptus XX, folosit ca reproducător în perioada 1884 – 1904. Cai celebri din această linie au fost Aldreman, Alkoven și faimosul Agram (1942 – 1962), cai excelenți la sărituri.

Adeptus XX

Adeptus XX – întemeietorul liniei A/ELinia A a pierdut din semnificație în anii 50. Astăzi este înlocuită cu linia E, cu mai multe subgrupe.

  • Eindruck II
Eindruck II
Eindruck II -https://sporthorse-data.com/
  • Eisenherz folosit din anul 1972, cu o influență mai bună decât Eindruck II. De menționat fiul său, Eiger 1.
Eisenherz -https://www.horsemagazine.com/

Linia D a rasei Hanoverian

 Linia D își are originile din Pursângele Englez Devil’s Own XX, reproducător la Herghelia Celle din 1894 până 1906. Fiul său Detektive este cel care a stat la baza liniei D de Hanoverian. Din Detektive s-au format 2 ramuri ale liniei D:

Dolman -> Dollart
Dwinger -> Diskant

Este linia cea mai răspândită în rândul cailor de dresaj Hanoverian.

Detektiv
Detektiv – www.rimondo.net

Linia F a rasei Hanoverian

Zernebog (1845-1871) a fost un armăsar Mecklenburg (din Pursângele Englez Jupiter). Este fondatorul liniilor F și W ale rasei Hanoverian.

Linia propriu-zisă începe cu Flingarth, nepotul lui Zernebog, care a fost reproducător remarcabil în perioada 1909 – 1912, având 14 urmași.

Flingarth – www.rimondo.com

Cel mai bun a fost considerat FLING (născut în 1911), toți caii remarcabili din linia F având descendență din FLING.

FLING – www.rimondo.com

Linia s-a separat în anul 1989, în funcție de doi urmași ai lui FLING. Cei care proveneau din Feiner Kerl rămân pe linia F și cei care provin din FLAVIUS formează linia W.

Feiner Kerl este recunoscut pentru influența sa remarcabilă, contribuind cu 114 urmași licențiați. Cel mai cunoscut urmaș al său a fost Ferdinand (1944 – 1967), considerat a fi fost unul dintre cei mai buni cai de sărituri în acea perioadă.
Și linia W a avut produși remarcabili la sărituri: Watzman, Walzerkoenig (medaliat cu aur la Olimpiada din 1988 la Seoul) etc.

Linia G a rasei Hanoverian

Această linie a fost cea mai puternică linie o perioadă lungă de timp. Caii din această linie au excelat atât în dresaj, dar și la sărituri. Armăsarul Pursânge Englez Goldschaum XX născut în anul 1891 este cel care a stat la baza acestei linii.

Goldschaum xx > Paris > Goldschlaeger I> Goldammer II > Goldfisch II

Goldamer II
Goldammer II – https://www.rimondo.com/
Goldfisch II -https://www.rimondo.com/

Caracteristicile calului Hanoverian

Dacă ar fi să îl caracterizăm în trei cuvinte acestea ar fi: robust, elegant și puternic. Este un cal cu un temperament vioi, îndrăzneț, fiind inteligent, docil, disciplinat, echilibrat și determinat.
Calul Hanoverian surprind prin armonia corporală, fiind foarte atent selectați, după proceduri anuale foarte exigente atât pentru armăsarii reproducători, dar și pentru iepele mamă. Obiectivul principal este eliminarea defectelor genetice și menținerea celor mai bune trăsături specifice rasei.
Culorile robei sunt diverse, dar cele mai răspândite sunt roib, murg, negru și sur.
Speranța medie de viață este intervalul 25 – 35 de ani.
Sunt cai impunători, cu o înălțime cuprinsă între 160 și 178 cm, și cu o greutate medie de 635 kg.
Dacă inițial erau destinați tracțiunii și utilizării militare, calul Hanoverian a păstrat structura osoasă puternică, robustețea și rezistența cailor fondatori, dar a fost apoi armonizat pentru a excela în competitiile ecvestre de dresaj, obstacole sau probă completă.
Este un sportiv remarcabil, cu un trunchi excelent proporționat. Capul este nobil, fiind susținut de un gât elegant, ochii sunt sclipitori și ageri, Membrele sunt drepte și echilibrate, având tendoane puternice și articulații foarte mobile.
Prețurile la licitațiile Verden au fost într-o creștere continuă, acest cal fiind o armă redutabilă la competițiile ecvestre internaționale.

Rasa Hanoverian
Rasa Hanoverian – https://www.facebook.com/HannoveranerVerband/

Surse