Lupta supraviețuirii calului Przewalski

Calul Przewalski

Despre calul Przewalski

Despre calul Przewalski am mai scris acum ceva vreme: https://herghelie.ro/calul-salbatic-przewalski/

Calul a fost descoperit și studiat între 1878 și 1880 de către Nikolai Przewalski, cel care i-a dat numele.  Specia a devenit rapid populară în Europa, foarte mulți cai fiind capturați pentru grădinile zoologice. Din păcate este o specie dispărută din sălbaticie de prin 1960, în special din cauza pierderii habitatului în favoarea expansiunii activității umane. Nu e o mare surpriză, nu-i așa?

Lupta pentru supraviețuire

Parcul Hustai din Mongolia

Din fericire, există un efort al diverselor organizații ca să fie reintrodus în habitatul său natural. În lume mai sunt aproximativ 1.900 de exemplare și cel mai mare număr de cai Przewalski se găsește acum în Parcul Național Hustai din Mongolia. Mongolii îl numesc „Takhi”, adică „Spirit” sau cel „Vrednic de Închinare”. În anul 2018, 25 de mânji din cei 35 au reușit să supraviețuiască aici, trecând peste lunile critice ale dezvoltării lor. Este totuși un motiv de optimism.

Totuși, această populație a fost dezvoltată pornind de la doar 14 exemplare capturate pentru conservarea speciei în perioada 1910 – 1960. Acest lucru înseamnă o diversitate genetică redusă, cu riscuri mari de îmbolnăvire a noilor generații.

Przewalski
Cai Takhi – Przewalski în Hustai National Park, Mongolia. Photo by Kelsey Rideout www.rideouts.net. (C) 2006 Wikimedia.org.

Institutul Smithsonian

Pe de altă parte, celebrul The Smithsonian Conservation Biology Institute (SCBI), un institut conștient de riscul dispariției speciei și de rata mare de infertilitate, a încercat o strategie de conservare prin inseminare artificială. 

 După mai mult de șapte ani de eforturi, un cal al lui Przewalski, numit Anne, a născut un mânz de gen feminin, perfect sănătos, în anul 2013. Au mai urmat 4 nașteri uimitoare în 2018. În parcul natural Front Royal, Virginia, The Smithsonian Conservation Biology Institute are mare grijă de 6 iepe și 10 armăsari Przewalski.

PrzewalskiMânjii Przewalski din 2018 – https://www.smithsonianmag.com/

Clonarea de la San Diego

Un al treilea exemplu de luptă a cercetătorilor este un caz recent de primă clonare reușită a rasei Przewalski. Acest lucru s-a întâmplat la grădina zoologică din San Diego, pornind de la un ADN crioconservat de acum 40 de ani, de la un exemplar crescut tot în această grădină zoologică. Proiectul criogenării ADN-ului raselor a fost coordonat de doctorul Kurt Benirschke (1920-2018). La Grădina Zoologică din San Diego, a creat prima grădină zoologică din lume pentru crioprezervarea materialului genetic din specii pe cale de dispariție.

Benirschke Kurt
Benirschke Kurt – https://spponline.org/

Mânzul poartă numele Kurt, în memoria marelui cercetător și este o frumusețe de căluț.

Surse:

Rasa Falabella

Herghelie.ro
3 min read

Rasa Criollo

Herghelie.ro
2 min read

Rasa Campolina

Herghelie.ro
2 min read