Calul putere

Cal Putere Herghelie

Contextul Revolutiei Industriale

Calul a reprezentat “motorul” activitatilor economice in istoria omenirii. Era folosit in agricultura, la transport, in industrie, in armata, in comunicatii. Calul tragea barjele, era folosit in minele de carbune, era folosit pentru trasurile postalioanelor, in razboaie sau in competitii sportive etc.

Vagon tras de cal 1870
Vagon tras de cal 1870: https://ro.m.wikipedia.org/
Cal tractand barja
1875 – Cai tractand barja – https://commons.wikimedia.org/

Tocmai de aceea, la inceputul Revolutiei Industriale, atunci cand apar primele motoare cu abur, se punea intrebarea fireasca legata de cati cai vor fi inlocuiti de noile tehnologii.

Sursa foto: https://suengineshed.com/the-age-of-steam/

Inginerul James Watt inventa in anul 1760 celebru sau motor cu abur. Atunci a fost momentul ideal pentru a face putin marketing pentru inventia sa, fiind inspirat de un ponei care tragea carucioarele cu carbuni in mina. Si s-a gandit la cati cai puteau fi inlocuiti de noul sau motor.

Ce reprezinta un Cal Putere?

Fara prea multe explicatii fizice, calul putere reprezinta forta cu care poate fi ridicata de la sol greutatea de 75kg, într-o secunda, la inaltimea de 1m. Putin cam complicata formula, nu-i asa?

Un fapt inedit a avut loc pe data de 28 august 1830, cand la Baltimore – Maryland a avut loc o cursa intre doua mijloace de transport  pe calea ferata. Un vagon cu pasageri era tras de un cal, iar un alt vagon era tras de locomotiva “Tom Thumb – Tom Degetel”, construita de Peter Cooper. Motorul cu abur a depasit gradual calul, dar din cauza unei defectiuni a locomotivei, calutul nostru a iesit victorios.

University of Illinois at Urbana-Champaign. Illinois History and Lincoln Collections
Sursa foto: digital.library.illinois.edu

In anul 1893 este notabila o alta inventie inedita, realizata tot pentru o competitie a locomotivelor. Englezul Thomas Shaw Brandreth a realizat o  locomotiva sa cu aburi, la care a adaugat un cal care alerga pe o banda rulanta pentru a potenta forta locomotivei. Locomotiva avea numele de Cycloped. In competitia respectiva Cycloped a iesit prima din cursa, calul rupand practic platforma de lemn a locomotivei.

Sursa foto: Wikipediaen.wikipedia.org

Calul Putere si Kilowatt-ul

Experimentele realizate in 1993 au demonstrat ca un cal poate insa produce o putere de pana la aproape 15 CP pe o perioada mai scurta de timp. Iar un om produce in mod obisnuit 0.1 CP, insa un sportiv poate produce pe termen limitat chiar mai mult de 2.5 CP.

Din anul 1972 in Europa, “Calul Putere” fost transformat in “Kilowatti”.  Tocmai de aceea masinile au reprezentarea puterii motorului in primul rand in Kilowatti (Kw), dar publicul apreciaza mai mult denumirea de “Cai Putere”, fiind mult mai prietenoasa.

Echivalentul unui Cal Putere este 0.746 kW in sistemul mecanic utilizat in Marea Britanie sau de 0.736 kW in sistemul metric utilizat in Europa sau Asia.

Puterea cailor conteaza chiar si in zilele noastre, cand bolizii soselelor se intrec in Cai Putere si in Cuplu Maxim.

  • La Vie au grand air : revue illustrée de tous les sports 1908 – Foto Coperta
  • https://suengineshed.com/the-age-of-steam/
  • University of Illinois at Urbana-Champaign. Illinois History and Lincoln Collections
  • https://commons.wikimedia.org/
  • Gallica.bnf.fr
  • www.adevarul.ro
  • Wikipediaen.wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *