Henri Rang – medaliatul olimpic

Henri Rang

Despre Henri Rang

Henri Rang s-a născut pe data de 8 iunie 1902 la Lugoj. A urmat Scoala de Ofiteri de Cavalerie din Targoviste, dupa care a activat in regimente de cavaleri, in Scoala de Ofiteri de Cavalerie si dupa Razboi a activat in Regimentul 1 Rosiori din Lugoj.

Henri Rang a fost ales component al echipei nationale de echitatie a Romaniei in perioada 1931 – 1946, echipa condusa de Maiorul Petre Kirculescu.

Echipa hipică internaționala
Echipa hipică internațională a României: de la stânga la dreapta – Cpt. Henri Rang, Cpt. Toma Tudoran, Maior Petre Kirculescu, Căpitan Felix Țopescu, Cpt. Constantin Apostol, Căpitan Constantin Zahei. Sursa foto: muzeulsportuluiromania.ro

Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936

Henri Rang este cel care s-a clasat al doilea la Jocurile Olimpice de la Berlin in august 1936, fiind medaliat astfel cu argint impreuna cu minunatul sau cal, Delfis.

Competitia din 16 august 1936 era numita Premiul Natiunilor si a fost una dintre cele mai spectaculoase probe de obstacole din istorie, cu obstacole intre 1.3 m si 1.6 m.

Henri Rang la Olimpiada
Sursa: Stillmed.olympic.org

Pentru desemnarea castigatorului, in fata a peste 120.000 de spectatori, a fost necesara o cursa de baraj intre Henri Rang si germanul Kurt Hasse. Chiar si asa ambii au acumulat acelasi punctaj, dar germanul a fost declarat castigator datorita unui timp mai bun. Chiar si astazi se pune la indoiala corectitudinea masurarii timpului cursei. Faptul ca a primit de la Adolf Hitler o motocicleta Zundapp cu atas ca recompensa a intarit si mai mult ideea ca la acel moment a fost o nedreptate.

Podiumul olimpic Rang
Rang, pe podiumul olimpic

Fiind un adevarat sportiv, Henri Rang nu a facut contestatie si a acceptat situatia cu multa demnitate. Chiar si asa Henri Rang a scris o pagina de istorie si a cucerit atunci prima medalie olimpica de argint din istorie sportului din Romania.

Dupa aceasta performanta extraordinara, Henri Rang confirma valoarea sa si a calului sau prin castigarea in urmatorii doi ani a nu mai putin de 13 victorii la concursurile internationale din Polonia, Germania, Belgia sau Anglia. Pentru aceste rezultate remarcabile a primit Premiul National pentru Sport in anul 1937.

Henri Rang premii
Henri Rang cu Delfis, cu marele premiu Aachen 1936. In stanga este Petre Kirculescu , seful echipei Romaniei si Constantin Filip cu trofeul in partea dreapta. Sursa foto: https://www.gazetadambovitei.ro/

Brevetul pentru Insigna Ecvestră de Aur

Ca încă o recunoaștere a valorii sportivului român, Societatea Ecvestră Austriacă şi Federaţia Naţională Austriacă au acordat brevetul pentru Insigna Ecvestră de Aur pe data de 27 septembrie 1936.

Henri Rang Brevet
Brevet aflat in patrimoniul national. Sursa: cimec.ro

În centrul brevetului se află desenată, în galben-aur, Insigna Ecvestră; lângă semnătura preşedintelui este aplicat timbrul sec al Societăţii Ecvestre Austriace. Totul este încadrat de un chenar negru. Brevetul acordat lui Henri Rang are nr. 20. Insigna Ecvestră de Aur era acordată austriecilor şi străinilor cu realizări remarcabile în domeniul ecvestru. Tipografie: Artur Schefczik & Sohn, Wien, VII. Brevetul se află într-o ramă, cu geam.

Minunatul Delfis

Delfis este unul dintre acei care care au scris istorie pentru țara noastră. La momentul Olimpiadei din 1936 avea 10 ani. Era un cal jumătate pursânge și o înălțime de 1.70 m.

Cu Delfis a concurat în 1938  Felix Țopescu la Munchen (Locul I la Forță) și apoi Ioan Epure la Aachen (Locul II Cupa Națiunilor Individual)

Ultimele competiții pentru Delfis au loc în anul 1939, când Ioan Epure câștigă un loc I la Concursul Internațional din București.

Uimitorul Delfis și Henri Rang

Momentul Londra

In 1937 are loc incoronarea Regelui George al VI-lea si Rang este cel care a castigat Challenge Cup, iar Felix Topescu a castigat trofeul Daily Mirror. Romania a stralucit in aplauzele Familiei Regale a Marii Britanii, confirmand fara doar si poate valoarea de atunci a sportivilor nostri.

Rang si Topescu
Henri Rang in Stanga si Felix Topescu in dreapta. Sursa foto: http://www.cosr.ro/

Henri Rang are din pacate un destin tragic. Sufera un accident de motocicleta in Iasi, chiar cu motocicleta Zundapp primita ca recompensa la Olimpiada. In urma accidentului grav intra in agonie si se stinge din viata la doar 44 de ani, pe data de 25 decembrie 1946. Germanul Kurt Hasse, castigatorul medaliei olimpice de aur si-a pierdut viata in al Doilea Razboi Mondial.

 

Vezi mai multe despre istoria echitatiei romanesti, aici:  https://herghelie.ro/federatia-ecvestra-romana/

Surse:

http://www.cosr.ro/

www.muzeulsportuluiromania.ro

www.gazetadambovitei.ro

www.stillmed.olympic.org

FILMSCHÄTZE AUS KÖLN – VOM RHEIN – WELTFILMERBE

www.cimec.ro

© Copyright herghelie.ro

Cotton Tree, 33442033, J40/9064/31.07.2014 Str. Floarea Rosie, nr. 7, bl.51, sc.3, ap. 114, Sector 6, Bucuresti,