Consumul de carne de cal

Carne de cal in Bucuresti 1912

Consumul de carne de cal a devenit din fericire un subiect tabu în Europa, dar să ne amintim scandalul de acum câțiva ani în care și România era implicată.

Este clar că omul primitiv mânca orice prindea. Dar, cu timpul, și-a dat seama că al său cal îi este camarad în luptă sau ajutor în agricultură, la transport, la alergări. Și a început să fie tratat cu mai mult respect. Influența creștinismului a avut de asemenea un impact favorabil reducerii consumului de carne de cal, deoarece era considerat un obicei barbar, păgân. Papa Grigore al III-lea interzicea astfel prin lege consumul cărnii de cal.

Totuși, hipofagia s-a accentuat în perioada războaielor sau foametei. Documentele arată că în Parisul Comunei din 1871 s-au mâncat peste 70.000 de cai, chiar și animalele din grădinele zoologice.

Carnea de cal
Epoca – 26.05.1889
Wikipedia
Wikipedia

Există imagini dramatice în perioada foametei din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Wikipedia
Wikipedia – Varsovia – 1944 – carne de cal

Românii, în mare parte fermieri, au fost alături de caii lor și nu au adoptat obiceiul de a mânca o astfel de carne. Totuși, în perioada începutului de secol, într-un București invadat de oameni săraci veniți din mediul rural, a existat un fenomen de acest gen. România era o mare exportatoare de carne de vită. De aceea, prețul acestei cărni era ridicat (1 leu si 20 bani pe kilogram). Alternativa momentului a fost carnea de cal vândută la 80 de bani/kg.  Totuși, zilnic se sacrificau 400-500 de vite în București și 10 cai.

Carne de cal in Bucuresti 1912
Gazeta Ilustrata – 15 decembrie 1912

Totuși, România, având printre cei mai multi cai din Europa, este și unul dintre producătorii de top de carne de cal, aceasta fiind exportată în țările consumatoare. În prezent, consumul de carne de cal este totuși prezent în țări precum Belgia, Franța, Germania și Italia. Cei mai mari consumatori de carne de cal sunt China, Rusia, Mexic, Argentina, Kazahstan și Canada.

Export carne
Silvius Stanciu – Horse Meat Consumption – Between Scandal and Reality – 2014
import carne cai
Silvius Stanciu – Horse Meat Consumption – Between Scandal and Reality – 2014

Surse

  • Silvius Stanciu – Horse Meat Consumption – Between Scandal and Reality – 2014
  • Faostat
  • Gazeta Ilustrata
  • Wikimedia.org
  • Wikipedia

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *