Calul Percheron

Percheron cover

Rasa Percheron este cea mai cunoscută rasă de cai francezi. Este un cal de talie mare folosit pentru tracțiune, fiind una dintre rasele de cai foarte mult exportate în alte țări precum SUA, Marea Britanie și Canada. Dar, dragă cititorule, hai să îi descoperim povestea.

Originea rasei Percheron

Istoria rasei Percheron este atât de veche în Franța, încât nu este sucifient de bine documentată în ceea ce privește originile sale.

Denumirea sa vine însă de la provincia Le Perche, o zonă din Normandia. Le Perche cu „cai buni”, este o regiune prielnică creșterii cabalinelor, având un climat temperat și un sol argilos cu pajiști bogate și nutritive.

Cu toate acestea există dovezi că și în dezvoltarea acestei rase un rol important l-a avut calul Arab. Un moment amintit din istorie ar fi anul 496, când bretonii lui Clovis I ia pradă de război.

Dar un alt moment important ar fi anul 732 și Charles Martel, duce și prinț al francilor. Charles Martel a fost un geniu militar, care a pus bazele cavaleriei grele medievale. Și de el se leagă bătălia de la Tours sau bătălia de la Poitiers din anul 732, o victorie în fața armatei musulmane invadatoare, condusă de Abdul Rahman Al Ghafiqi (Abderame). Victoria lui Martel a fost un moment de salvare a întregii Europe de expansiunea musulmanilor din acele vremuri. În urma victoriei sale, francezii rămân cu o pradă de război impresionantă, vehiculându-se numărul de 300.000 de cai arabi.

Batalia de la Poitiers
Batalia de la Poitiers. Charles de Steuben. Sursa: wikipedia.org

Acești cai au fost împărțiți între soldații eroi ai acestei lupte magnifice, în special din provincia Le Perche, Orlean sau Normandia. Acești cai puternici au fost împerecheați cu iepe din rasa Flemish, marele cal al Evului Mediu. A fost un moment important al noii rase, Percheron. Alte momente importante de infuzie cu sânge arab la rasa Percheron au fost cruciadele.

Un cal de mare ajutor

Percheron devine un cal îndrăgit de francezi pentru utilitatea sa. Este folosit timp de secole pentru agricultură, tractarea poștalioanelor, dar și pentru armata franceză.

https://www.percheron-france.org/

În acest scop militar se înființează între 1715 și 1717 herghelia Le Pin, unde sunt formați și cai din rasa Percheron.

Herghelia Le Pin
Herghelia Le Pin – sursa www.delcampe.net

Dar destinul calului nostru depinde de evoluția societății. Fiind un cal de tracțiune sau de luptă, era la început mai mic de statură. Pe la mijlocul secolului XIX apar primele căi ferate și poștalioanele dispar. Astfel că Percheron este utilizat în special în tracțiuni pentru construcții sau în agricultură. Și devine mai robust.

Exportul rasei

Un alt moment important pentru rasa Percheron este importul său în SUA. Personajul cheie este Edward Harris, un crescător de cai și un fermier școlit. El importă această rasă în America în anul 1839, iar după anul 1851 rasa Percheron a fost cea care a contribuit cel mai mult la dezvoltarea agriculturii americane, fiind un animal atât de mult îndrăgit de fermierii americani. De notat etalonul Louis-Napoléon adus în 1851 în SUA și contribuind major la dezvoltarea cailor de tracțiune pe acele meleaguri. S-au importat mii de cai din Franța până la Primul Război Mondial când s-a instaurat un embargou comercial. Având atât de mare succes la export și fiind forțați de organizarea temeinică a americanilor (care începuseră Stud-Book-uri pe această rasă prin 1876), francezii s-au gândit să pună bazele unui Stud-Book abia pe 23 iunie 1883, prin înființarea Societații Calului Percheron.

Regresul rasei

Odată cu modernizarea agriculturii și motorizarea acesteia are loc un regres masiv al rasei. Prin anii ’70 rasa era crescută mai mult pentru carne (trist destin al unui cal atât de harnic), dar începe să se revigoreze prin anii ’90, cu accent mai mult pe latura sportivă sau de paradă a acestei rase de tracțiune. Prin anul 2009 existau circa 20000 de capete, fiind o rasă destul de limitată.

Descrierea rasei

Ținând seama de istoricul și utilizarea rasei, există intervale largi de dimensiuni ale rasei. Astfel că poate avea o talie între 160 cm și poate ajunge chiar și la 185 cm, media fiind de 168 cm. Masa corporala este situată între 500 kg și atinge chiar și 1200 kg, media fiind în jur de 800 kg. Există un record al calului Dr LeGear în anul 1902, în SUA,  având o talie de 213 cm și o greutate de 1372 kg. Impresionant, nu-i așa?

Legear
Legear – sursa foto www.invaluable.com

Percheron este un cal robust, cu forme corporale îndesate, musculos, cu piept larg, membre și articulații puternice. Spinarea este lungă.

Percheron
Percheron – gallica.bnf.fr

Totul este puternic la acest cal, dar per ansamblu transmite o noblețe rar întâlnită la alte rase de tracțiune. Un cal energic și vioi, care, indiferent de postura sa impresionantă este blând și docil.

Percheron
Percheron – delcampe.net

Roba sa este adesea gri, neagră sau castanie.

Percheron,_draw2
Percheron -wikimedia
Percheron negru
Percheron negru – delcampe.net

Surse:

https://www.percheron-france.org/

Le Cheval percheron… par Charles Du Haÿs – 1866

https://gallica.bnf.fr/

www.delcampe.net

A history of the Percheron horse – Alvin Howard Sanders – 1917

https://fracademic.com/

https://www.britannica.com/

wikimedia.com

Coperta – www.delcampe.net

Rasa Shetland

Herghelie.ro
2 min read

Rasa de cai Salernitano

Herghelie.ro
2 min read

Citate despre cai

Herghelie.ro
3 min read