Dan Patch – campion de legenda

Cine a fost calul Dan Patch?

Dan Patch a fost cel care a primit titlul de cel mai mare campion din istoria trapului.

A uimit intreaga lume cu un record de 1’55” pentru o mila, un record egalat dupa 32 de ani, dar nedepasit (calul Billy Direct). Abia in 1960, Adios Butler a atins recordul de 1’54”:3.

Calutul de rasa Standardbred s-a nascut in Oxford Indiana, pe 29 aprilie 1896, din Joe Patchen si Zelica, la ferma lui Dan Messner. A fost botezat dupa numele proprietarului si dupa prescurtarea numelui tatalui “Patchen”.

Dan Patch pedigree
Sursa: https://www.allbreedpedigree.com/

Inceputul unei cariere de vis

Dan Patch era atat de firav la nastere ca nu promitea mai nimic. A tras o perioada carul bacanului din Oxford. Din fericire pentru el a fost vandut in anul 1900 catre M.E. Sturgis din New York City. Acesta i-a recunoscut potentialul la trap si a inceput cariera sportiva cu al nostru erou.

Dan Patch in anul 1901
https://wikimili.com/

De atunci nu a pierdut nicio cursa la care a participat, ci doar cateva incercari (atunci competitia de trap se finaliza dupa cateva curse consecutive). Incapatanat sa castige si iute de picior!

Dan a fost vandut in 1902 catre Marion W. Savage din Minneapolis, cel care il va aduce pe Dan Patch pe culmile gloriei si la titlul de “Rege al Trapului”. Marion Savage era atat de impatimit de cai incat era capabil sa detecteze imediat calitatile cailor pe care ii vedea. Altfel cum ar fi putut sa investeasca 60.000 de dolari pentru acest calut?!

Dan-Patch-in-a-racing-harness-Photo-courtesy-Minnesota-Historical-Society
Photo-courtesy: Minnesota-Historical-Society

Unii competitori refuzau sa mai participe in cursele in care Dan Patch participa. Era o miza pierduta pentru ceilalti. Intrebarea nu era cine este castigatorul, ci in ce timp record castiga Dan Patch!

Momentul istoric

Momentul istoric s-a intamplat pe 8 septembrie 1906 la Minnesota State Fair. Aici Dan Patch a uimit intreaga lume cu recordul de 1’55” pentru o mila, adica in jur de 14 m pe secunda. Era o bariera greu de imaginat si apoi imposibil de depasit. Era al 9-lea record mondial la trap!

Dan Patch campion
Sursa foto: https://wikimili.com/

Au fost martori 93.000 de spectatori, cumva atrasi si de promisiunea lui Savage ca ceva incredibil se va intampla. Ne inchipuim vuietul multimii care asista la acea cursa istorica. Calul trecea mereu linia de final privind catre public.

Retragerea marelui campion

Dan Patch s-a retras in 1909 la ferma de lux a lui Savage. A fost si un bun reproducator, dar cei 176 de urmasi nu au performat la fel de bine, doar cinci dintre ei trecand bariera de 2’05”. Linia lui este destul de rar intalnita din pacate in stud book-urile zilelor noastre.

In perioada post-competitionala Dan Patch a devenit o vedeta. Era cel mai cunoscut cal din USA si nu numai. Primea peste 20.000 de dolari la fiecare aparitie publica, cumuland un venit de peste 1 milion de dolari.

Almanah Dan Patch

Brandul Dan Patch aparea pe cutiile metalice de tigari, pe jucarii si haine, de asemenea numele sau era utilizat de o societate de transport feroviar. Au fost produse chiar automobile cu numele sau.

Danut al nostru calatorea intr-un vagon special, personalizat pentru o vedeta ca el.

Dan-Patch vagon special
Sursa foto: https://wikimili.com/

A fost un cal impunator, dar extrem de bland. Ii placea sa fie inconjurat de oameni, dar mai ales de copii. Cum sa nu fie iubit de atata lume?!

Dan Patch iubit de public

Fuga spre ceruri

In iulie 1916 calul a suferit de colica si parea ca isi revine usor. In acelasi timp Marion Savage se interneaza in spital pentru o problema de sanatate minora. Pe 11 iulie 1916 calul nostru se prabuseste si sufera un atac de cord fatal. Marion Savage afla vestea si este socat. Isi dorea atat de mult sa il aiba aproape ca isi planuise sa il impaieze. Dar socul momentului i-a adus sfarsitul si lui Savage, ziua urmatoare.

Cei doi prieteni au fost inmormantati in aceeasi zi. Ce destin!

Mormantul Dan Patch
https://wikimili.com/

Calul nostru a ramas celebru si este prezent in Harness Racing Museum & Hall of Fame si in Canadian Horse Racing Hall of Fame. Iar in anul 1949 apare filmul The Great Dan Patch.

Surse:

https://www.allbreedpedigree.com/

wikimedia.org

wikipedia.com

https://wikimili.com/

danpatch.com

Minnesota-Historical-Society

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *