Firdaussi – etalonul regal al rasei Pursange Englez din Romania

Firdaussi

Herghelia Regala

Regele Carol al II-lea, dupa ce calatorit mult prin Europa, revine la tronul Romaniei. Restaurarea Regelului Carol al II-lea pe tron a avut loc pe 8 iunie 1930.

Regina Maria l-a incurajat pe fiul sau cel mare sa indrageasca cursele de cai. Observand ce fac si celelalte Case Regale, Regele Carol al II-lea a valorizat locul propice de la Scroviștea si a infiintat aici Herghelia Regala de Pursange Englez. Astfel, Casa Regala a devenit unul dintre crescatorii mari de cai din rasa Pursange Englez.

Coordonatorul Hergheliei Scrovistea-Peris a fost colonelul Grigore Capsa, excelent cunoscator al fenomenului. Acesta l-a adus in echipa pe antrenorul englez Alexander Romanes. In acel moment au fost achizitionati caii marelui proprietar Johan Schlesinger, inclusiv pe celebrul armasar Favara. Jocheu era tanarul, pe atunci, Nicolae Ilinca. Herghelia era cu dotari moderne, iar angajatii sai aveau costume speciale.

Grigore Capsa a avut bugetul necesar sa aduca noi pepinieri in herghelie, pe langa Favara. Astfel au fost adusi Arkina, nascut in 1931 si mai ales Firdaussi, importat in 1938.

Firdaussi - un cal de legenda
Firdaussi – Casa Regală

Firdaussi – cal de legenda

Firdaussi era un armasar roib, nascut in 1929 din Pharos si Brownhylda, cu sange din Saint-Simon si Bed Or.

 

Firdaussi pedigree
Sursa: https://www.pedigreequery.com/firdaussi
Firdaussi - Aga Khan
Sursa photo: retronews.fr

Armasarul a apartinut celebrului Sultan Mahomed Shah, Aga Khan III si a avut rezultate internationale remarcabile: primul loc la cursa Saint-Leger din 1932 de pe Hipodromul Doncaster si Jockey Club Stakes, locul al 3-lea la Eclipse Stakes (1932), locul 2 la Eclipse (1933).

Sursa photo: retronews.fr

 

Firdaussi
Sursa photo: gallica.bnf.fr

Firdaussi ajunge în România

Firdaussi este adus in 1935 in Franta si apoi achizitionat in 1938 de Familia Regala a Romaniei, cu scopul de a aduce un etalon de mare valoare pentru ameliorarea rasei in Romania.

Import Firdaussi

Sursa: retronews.fr

Odata cu Firdaussi s-au importat si alti cai din Marea Britanie. De notat iapa Poor Relation, al carui manz din Firdaussi (Peris) a fost asimilat ca produs roman. De asemenea, iapa Buland Bibi, care a nascut in Romania pe Boer Bibi (din Epinard si Buland Bibi), marele castigator al Derby Roman din 1941. In acelasi mare an s-a importat si armasarul Birmah (din Biribi si Taj Mahal) cu linii de sange celebre (Saint-Souci II si Lemberg). Din Birmah vom vedea doi castigatori de Derby Roman: Foisor (1942) si Burgund (1943).

A fost un import extrem de valoros, atat pentru Herghelia Regala, dar si pentru celelalte herghelii din tara. Cel mai probabil ultimul import valoros din istoria hipismului romanesc.

Din Firdaussi vom nota patru alti mari campioni de Derby Roman, o dovada incontestabila a valorii cailor importati la acel moment istoric:

  • Motan (1945) din Firdaussi si My Lass – proprietar Emil Ottulescu
  • Mosquito (1946) din Firdaussi si My Lass – proprietar Emil Ottulescu
  • Fantastic (1947) din Firdaussi si Frusinica – proprietar Herghelia Peris
  • Muschetar (1948) din Firdaussi si My Lass – proprietar Ecaterina Guliano
Carol II Hipodrom
Regele Carol al II-lea in Loja Regala a Hipodromului Baneasa

Finalul dramatic

Casa Regala a fost obligata sa abdice in 1947 si in 1948 toti caii Palatului Regal au fost nationalizati. Pana in 1960, cand va avea loc disparitia totala a fenomenului hipic la Baneasa, au mai alergat cai precum Palmira, Petrica, Petrus, Carabus, Gib, Segarcea, Micuta, Nusa, Jaguar, Arthur, Cezar, Crainic, Codas, produsi oferiti rasei de Pursange Englez din Romania de catre Firdaussi, Favara, Arkina sau Birmah.

Firdaussi a fost unul dintre cei mai buni etaloni pentru rasa de cai pursange din Romania, alaturi de ZORI DE ZI.

Apoi totul se sterge cu buretele. Oamenii, caii, investitiile, pasiunea, hipodromul, traditia, mandria, amintirile publicului …

Linia de sange a lui Firdaussi se mai gaseste din fericire la unele exemplare de la Herghelia Cislau, adica mai avem motive de optimism in renasterea hipismului romanesc!

Surse:

Alexandru Grigorescu – Candva la Baneasa – Editura Vremea Bucuresti 2008

Gallica

Retronews.fr

https://sporthorse-data.com/

 

Caii reginei

Herghelie.ro
4 min read

Sportul și școala

Herghelie.ro
2 min read

Rasa Suffolk Punch

Herghelie.ro
2 min read

One Reply to “Firdaussi – etalonul regal al rasei Pursange Englez din…”

Comments are closed.