Firdaussi – etalonul regal al rasei Pursange Englez din Romania

Firdaussi

Herghelia Regala

Regele Carol al II-lea, dupa ce calatorit mult prin Europa, revine la tronul Romaniei. Restaurarea Regelului Carol al II-lea pe tron a avut loc pe 8 iunie 1930.

Regina Maria l-a incurajat pe fiul sau cel mare sa indrageasca cursele de cai. Observand ce fac si celelalte Case Regale, Regele Carol al II-lea a valorizat locul propice de la Scroviștea si a infiintat aici Herghelia Regala de Pursange Englez. Astfel, Casa Regala a devenit unul dintre crescatorii mari de cai din rasa Pursange Englez.

Coordonatorul Hergheliei Scrovistea-Peris a fost colonelul Grigore Capsa, excelent cunoscator al fenomenului. Acesta l-a adus in echipa pe antrenorul englez Alexander Romanes. In acel moment au fost achizitionati caii marelui proprietar Johan Schlesinger, inclusiv pe celebrul armasar Favara. Jocheu era tanarul, pe atunci, Nicolae Ilinca. Herghelia era cu dotari moderne, iar angajatii sai aveau costume speciale.

Grigore Capsa a avut bugetul necesar sa aduca noi pepinieri in herghelie, pe langa Favara. Astfel au fost adusi Arkina, nascut in 1931 si mai ales Firdaussi, importat in 1938.

Firdaussi - un cal de legenda
Firdaussi – Casa Regală

Firdaussi – cal de legenda

Firdaussi era un armasar roib, nascut in 1929 din Pharos si Brownhylda, cu sange din Saint-Simon si Bed Or.

 

Firdaussi pedigree
Sursa: https://www.pedigreequery.com/firdaussi
Firdaussi - Aga Khan
Sursa photo: retronews.fr

Armasarul a apartinut celebrului Sultan Mahomed Shah, Aga Khan III si a avut rezultate internationale remarcabile: primul loc la cursa Saint-Leger din 1932 de pe Hipodromul Doncaster si Jockey Club Stakes, locul al 3-lea la Eclipse Stakes (1932), locul 2 la Eclipse (1933).

Sursa photo: retronews.fr

 

Firdaussi
Sursa photo: gallica.bnf.fr

Și există și o sursă video cu marele cal la acest link:

https://www.britishpathe.com/video/the-last-of-the-classics/query/horse+race+firdaussi

 

Firdaussi ajunge în România

Firdaussi este adus in 1935 in Franta si apoi achizitionat in noiembrie 1938 de Familia Regala a Romaniei, cu scopul de a aduce un etalon de mare valoare pentru ameliorarea rasei in Romania.

Import Firdaussi

Sursa: retronews.fr

Import Firdaussi Curentul noiembrie 1938
Import Firdaussi – Curentul noiembrie 1938

Odata cu Firdaussi s-au importat si trei iepe de prasila, gestante (FIROUZE RANEE, BULAND BIBI  si POOR RELATION) din Marea Britanie.

De notat iapa POOR RELATION, al carui manz din Firdaussi (PERIS) a fost asimilat ca produs roman. De asemenea, iapa BULAND BIBI, care a nascut in Romania pe BOER BIBI (din EPINARD si BULAND BIBI), marele castigator al Derby Roman din 1941. In acelasi mare an s-a importat si armasarul BIRMAH (din Biribi si Taj Mahal) cu linii de sange celebre (Saint-Souci II si Lemberg). Din BIRMAH vom vedea doi castigatori de Derby Roman: Foisor (1942) si Burgund (1943).

Mai jos sunt imagini unice din Gazeta Sporturilor din mai 1939, unde se pot vedea atat iepele de prasila, cat si FIRDAUSSI, sub atenta supraveghere a antrenorului Bill Romanes.

Iepele de prasila Scrovistea
Scrovistea – mai 1939

 

Firdaussi la Scrovistea - 1939
Firdaussi la Scrovistea – 1939

A fost un import extrem de valoros, atat pentru Herghelia Regala, dar si pentru celelalte herghelii din tara. Cel mai probabil ultimul import valoros din istoria hipismului romanesc. Un reproducător remarcabil! Importul armasarului a costat aproximativ 6.000.000 lei, conform presei vremii.

Firdaussi - cel mai valoros reproducator
Firdaussi – cel mai valoros reproducator

Din Firdaussi vom nota patru alti mari campioni de Derby Roman, o dovada incontestabila a valorii cailor importati la acel moment istoric:

  • Motan (1945) din Firdaussi si My Lass – proprietar Emil Ottulescu
  • Mosquito (1946) din Firdaussi si My Lass – proprietar Emil Ottulescu
  • Fantastic (1947) din Firdaussi si Frusinica – proprietar Herghelia Peris
  • Muschetar (1948) din Firdaussi si My Lass – proprietar Ecaterina Guliano
Carol II Hipodrom
Regele Carol al II-lea in Loja Regala a Hipodromului Baneasa

Și alți produși internaționali ai lui Firdaussi ajung mari campioni:

Produsii lui Firdaussi
Curentul 1940

In anul 1944, FIRDAUSSI ocupa primul loc in clasamentul prasitorilor, cu 23 de urmasi care au obtinut multe victorii si au produs un venit considerabil. Acest loc in clasament il pastreaza si in 1945.

De altfel, valoarea sa de reproducator era atat de ravnita incat se inscriau la monta si iepe din tari straine.

O alta informatie interesanta este legata de faptul ca a fost primita si o oferta de cumparare in 1941, dar care nu s-a concretizat, din fericire.

Finalul dramatic

Eroul nostru moare pe 23 martie 1946, la doar 17 ani.

Moartea lui FIRDAUSSI – Gazeta Sporturilor – 24 martie 1946

Casa Regala a fost obligata sa abdice in 1947 si in 1948 toti caii Palatului Regal au fost nationalizati. Pana in 1960, cand va avea loc disparitia totala a fenomenului hipic la Baneasa, au mai alergat cai precum Palmira, Petrica, Petrus, Carabus, Gib, Segarcea, Micuta, Nusa, Jaguar, Arthur, Cezar, Crainic, Codas, produsi oferiti rasei de Pursange Englez din Romania de catre Firdaussi, Favara, Arkina sau Birmah.

Firdaussi a fost unul dintre cei mai buni etaloni pentru rasa de cai pursange din Romania, alaturi de ZORI DE ZI.

Apoi totul se sterge cu buretele. Oamenii, caii, investitiile, pasiunea, hipodromul, traditia, mandria, amintirile publicului …

Linia de sange a lui Firdaussi se mai gaseste din fericire la unele exemplare de la Herghelia Cislau, adica mai avem motive de optimism in renasterea hipismului romanesc!

 

Articol actualizat in august 2023.

Surse:

Alexandru Grigorescu – Candva la Baneasa – Editura Vremea Bucuresti 2008

Gazeta Sporturilor – 1939, 1946

Gallica

Retronews.fr

https://sporthorse-data.com/

www.britishpathe.com

 

One Reply to “Firdaussi – etalonul regal al rasei Pursange Englez din…”

Comments are closed.