Federatia Ecvestra Romana la 89 de ani de existenta

Primele curse de cai

Primele date despre competitiile de cai, in speta alergarile de cai, apar in Moldova, in anul 1851. Se simtea astfel nevoia de a reglementa si acest aspect de interes strategic militar si mai ales de a incuraja imbunatatirea raselor de cai atat de mult necesare in contextul luptelor pe care Tarile Romane le duceau in acea perioada.

Alexandru Ioan Cuza a fost cel care a incurajat strategia de modernizare a armatei tarii, avand un sprijin forte, in persoana Generalului Ioan Emanoil Florescu.

Cuza-Voda

 

Generalul Florescu

Ioan Emanoil Florescu (1819-1893) a fost general de armata, om politic, ministru de razboi, ministru de interne, deputat, senator, presedinte al Consiliului de Ministri, presedinte al Senatului Romaniei. Un apropiat al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, ulterior fidel si Regelui Carol I. A fost fondatorul și orânduitorul Armatei Române timp de 18 ani inainte de Razboiul de Independenta.

Generalul Ioan Emanoil Florescu

„Nu este capitol din alcătuirea noastră militară care să nu poarte la începutul ei pecetea lui Florescu. Unirea oștirilor, crearea Statului-Major general, contopirea școalelor militare din Iași și București într-una singură, împărțirea de noi steaguri purtând armele țării unite, organizarea marelor comandamente, organizarea Ministerului de Război, înființarea consiliului permanent al instrucției oastei, a intendenții și a corpului ofițerilor de administrație, înființarea de noi corpuri de trupă, a companiei de disciplină, a regimentului de artilerie, a trupelor de tren, a celor de geniu, organizarea temeinică a serviciului sanitar, înființarea pirotecniei, arsenalului și pulberăriei cu serviciile și personalul respectiv, acea a școalelor de cavalerie, de copii de trupă, de scrimă, gimnastică și dare la semn, unificarea marinei și a justițiilor militare, reorganizarea unităților administrative și de pompieri, a dorobanților și a grănicerilor.”
Generalul Radu Rosetti in anul 1936


A fost printre membrii fondatori ai “Societatii Literare”, “Societăţii române de arme, gimnastică şi dare la semn” presedinte al “Societatii pentru Invatatura Poporului Roman” si ai “Ateneului Roman”.

In anul 1871 generalul Florescu a infiintat si a condus Societata Equestra Romana. Ioan Emanoil Florescu a fost de asemenea si vicepresedinte al Jockey-Club in perioada 1880-1884.

Scolile militare de cavalerie

Regele Carol I sprijina fenomenul hipic si de amelioare a rasei cailor din Romania. Un puternic motiv de dezvoltare a acestei ramuri in Romania. In tara incep sa se infiinteze scoli militare de cavalerie cu accent pe dresaj, sarituri, viteza, indemanare. Apar si hipodromurile din Bucuresti, dar si in orasele din provincie unde accentul se pune pe activitatea de galop sau trap, dar si pe probele de alergari steeple chase, cu obstacole.

Manevrele regaleAstfel apar societati ecvestre, de obicei militare, participante la diversele competitii nationale si internationale. Fenomenul depaseste nevoia de pregatire militara temeinica si se orienteaza din ce in ce mai mult spre sfera sportului de performanta.

1928 Oradea

calul de arme

Concurs hipic Sibiu august 1932

echitatie 1935 Echitatie militara

Credit foto: AgerPres

România a participat la Jocurile Inter-Aliate din 1919, o competitie sportiva pentru tarile din Antanta, in Primul Razboi Mondial. Ofiterul roman Filip Iacob a cucerit medalia de argint la călărie, fiind o performanta remarcabila.

Echipa Romaniei 1919

Sursa foto: Biblioteca Congresului SUA

Momentul istoric al Federatiei Ecvestre Romane

Echipa hipică a Românei la concursul international de la Nisa – 1930: Henri Rang, Vladimir Constantinescu, Gr. Vulturescu, Petre Kirculescu, Gheorghe Niculescu, Gheorghe Magherescu.

Echipa de echitatie

Sursa foto: https://www.gazetadambovitei.ro

In primavara anului 1930 a avut loc concursul international de la Nisa. Cu acest prilej, seful delegatiei Romaniei, Constantin Comanescu, a discutat cu secretarul Federatiei Ecvestre Internationale ca si Romania sa adere. Tot in 1930 participa la Congresul FEI de la Lucerna, unde Romania este acceptata in forum international, cu conditia sa respecte conditiile impuse si anume existenta unei Federatii Ecvestre Romane care sa adune celelalte societati ecvestre si hipice.

Generalul Gheorghe Moruzi, un mare iubitor de cai, dar si inspectorul general al cavaleriei reuseste sa adune conducatorii societatilor hipice romanesti si pe data de 12 decembrie 1930 se constituie Federatia Equestra Romana (FER). Lucrurile s-au miscat intr-un ritm ametitor, FER avand un statut chiar in ziua urmatoare.

Federatia Ecvestra Romana implineste astfel 89 de ani de existenta si performanta.

Sportivi de performanta

In perioada interbelica, echitatia romaneasca se dezvolta foarte mult, beneficiind de sportivi militari foarte performanti:

Henri Rang – una din sariturile celebre – medalia de argint la Olimpiada de la Berlin 1936

Henri_Rang

Felix Ţopescu

Felix Topescu

Felix Topescu sarituri
Credit foto: Emanuel Fantaneanu, Nicolae Serbanescu – Calul- prietenul meu

Constantin Zahei

Constantin Zahei
Credit foto: Emanuel Fantaneanu, Nicolae Serbanescu – Calul- prietenul meu

Gioconda Panzaru

Gioconda Panzaru
Credit foto: Emanuel Fantaneanu, Nicolae Serbanescu – Calul- prietenul meu

Alexandru Bozan

Al. Bozan
Credit foto: Emanuel Fantaneanu, Nicolae Serbanescu – Calul- prietenul meu

 

Echipa de aur
Credit foto: Emanuel Fantaneanu, Nicolae Serbanescu – Calul- prietenul meu
Achen 1938
Sursa foto: mts.ro

Urmeaza perioada nefasta a celului de-al Doilea Razboi Mondial, cand activitatile ecvestre sunt intrerupte. 1947 reprezinta anul renasterii acestei discipline, care reputase pana in acel moment numeroase succese de prestigiu international. La 13 februarie 1947 are loc reinfiintarea Federatiei Equestre Romane, un alt moment important pentru dezvoltarea acestui fenomen in Romania.

Si in perioada comunista, activitatea de echitatie militara continua, bazandu-se pe o experienta anterioara remarcabila.

Concurs hipic Roma
Sursa foto: mts.ro

 

Echipele Romaniei 1980
Credit foto: Emanuel Fantaneanu, Nicolae Serbanescu – Calul- prietenul meu

In prezent, in domeniul echitatiei, exista multe tinere talente care incep sa obtina din nou rezultate bune, avand astfel un motiv de optimism pentru viitorul acestui sport in Romania.

La Multi Ani, Federatia Ecvestra Romana!

Surse:

Realitatea Ilustrata

Delcampe.net

mts.ro

BCU Cluj

Biblioteca Congresului SUA

AgerPres

https://www.gazetadambovitei.ro

Calul-prietenul meu. Emanuel Fântâneanu, Nicolae Şerbănescu, 1982. ed. Ceres

One Reply to “Federatia Ecvestra Romana la 89 de ani de existenta”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *