ZORI DE ZI – campionul cailor de curse din Romania

Zori de zi colorat

ZORI DE ZI a aparținut lui Alexandru Marghiloman (1854 – 1925), unul dintre marii fondatori ai sportului hipic românesc, pasionat crescător de cai, ilustru avocat, cel mai longeviv vicepreședinte la Jockey-Club (1903-1925) și Prim Ministru al României în anul 1918 – anul Marii Uniri. Pe scurt, unul dintre vârfurile elitei românești care a pus bazele României moderne.

Dupa mai multe importuri si achizitii notabile de cai Pursange Englez, Alexandru Marghiloman da marea lovitura in 1909 cand se intelege cu proprietarul celebrului armasar COLLAR. Alexandru Marghiloman bate palma la Newmarket cu Sir Mac Calmont, platind o arvuna, ca primul manz nascut in 1910 din COLLAR sa-i apartina lui. COLLAR daduse ultimii doi castigatori ai Derby-ului Roman si Alexandru Marghiloman isi facuse de ceva timp o impresie foarte buna despre acest armasar de la Newmarket.

In zorii zilei de 20 mai 1910, Alexandru Marghiloman primea o veste minunată de la herghelia Cobham (în Comitatul Lurrey, Anglia), proprietatea d-lui W. Allison. ZORI DE ZI se nastea din Collar si Mistress Despard. S-a nascut devreme in acea zi si apoi a fost primul in fiecare cursa in care a alergat.
Prin urmare, ZORI DE ZI devine cal roman cu acte in regula si creste alaturi de mama lui, Mistress Despard, pe meleagurile buzoiene la celebra Herghelie Albatros, de acolo facand saltul catre Hipodromul Baneasa.
The Sydney Morning Herald Wed 13 Aug 1913
The Sydney Morning Herald Wed 13 Aug 1913

Datorita calitatii genetice foarte bune si a antrenamentelor corespunzatoare, ZORI DE ZI a castigat toate cursele in care a alergat, cea mai importanta victorie fiind Derby-ul Roman din 1913. ZORI DE ZI a debutat in 1912 la varsta de doi ani castigand detasat si aratand inca de la prima alergare de ce Alexandru Marghiloman credea atat de mult in frumosul murg-pintenog. In 1913 castiga Premiul Criterium (1600m), care din 1925 devine Premiul Alexandru Marghiloman, castiga Derby-ul Roman (2400m) si Saint-Leger (2600m), dovedind calitatea sa superioara pe toate distantele. Urmeaza sa castige bineinteles si Premiul Jockey Club in fiecare an  pana in 1915 cand a fost retras neinvins de pe hipodrom si dus la Herghelia Albatros pentru recreere si reproductie. Iar din ZORI DE ZI aveau sa se nasca multi campioni, dovedindu-se a fi si un foarte bun reproducator, cel mai bun exemplu fiind GHIAUR.

ZORI DE ZI a fost, este si va fi calul Pursange Englez visat de toata lumea, avand cele mai bune origini, cele mai bune rezultate pe hipodrom (fiind neinvins). Chiar si dupa retragerea sa de pe hipodrom, ZORI DE ZI a contribuit decisiv la dezvoltarea hipismului si a continuat sa ofere performante remarcabile prin mostenitorii sai, multi dintre ei castigand Derby Roman.

ZORI DE ZI. Sursa: Muzeul Judetean Buzau.

Dintre caii lui Alexandru Marghiloman,  26 dintre ei s-au dovedit cei mai buni din tara, castigand Derby-ul, dar si toata alergarile clasice si semi-clasice. Insa, Alexandru Marghiloman a mai si vandut alti cai catre proprietarii de Pursange Englez din acele vremuri, care, la rândul lor, au câștigat Derby-ul. Chiar a oferit monte, rezultand multi cai valorosi la cei implicati in hipismul romanesc de atunci. Așadar, numărul real al câștigătorilor de la  Grajdul Marghiloman este mult mai mare.

Dintre mânjii lui ZORI DE ZI, patru dintre ei au câștigat de asemenea Derby-ul Român: ROȘCOVA (1920), GHICI? (1922), LEFTER (1924) și GHIAUR (1928) si probabil ar fi fost mai multi castigatori de Derby descendenti din ZORI DE ZI daca Alexandru Marghiloman ar mai fi trait.

Lefter Derby – 1924. Le Sport universel illustré. Source gallica.bnf.fr /
Ghiaur Derby 1928. Le Sport universel illustré. Source gallica.bnf.fr /

ZORI DE ZI s-a născut din armăsarul COLLAR (din Anglia), descendent direct din linia legendarului cal ECLIPSE, și din iapa MISTRESS DESPARD (Anglia). ECLIPSE, după cum bine știți, a fost cu adevărat un cal de poveste, câștigător al tuturor celor 18 curse la care a participat în cariera sa, devenind apoi tatăl a numeroși cai, ce la rândul lor au avut rezultate remarcabile. Numele său face referire la momentul nașterii sale: s-a născut la 1 aprilie 1764 tocmai în timpul unei eclipse totale de soare care se pare că i-a dăruit calități excepționale, spun legendele britanice.

Eclipse campionul
Eclipse – legendarul campion. Sursa Pixabay
ZORI DE ZI stud book
ZORI DE ZI stud book

Eclipse
Linia ECLIPSE – ZORI DE ZI

Revenind la istoria galopului românesc, cel din urmă câștigător de Derby care a aparținut lui Marghiloman a fost calul GHIAUR, în 1928, când jocheul său, M. Csillag, a purtat blazonul tricolor al proprietarului câștigând încă o cursă glorioasă. Atunci, peste însemnele naționale a fost fixată o eșarfă neagră, fapt ce amintea că Alexandru Marghiloman decedase în urmă cu trei ani, dar caii săi nu încetau să alerge.

Campionul Ghiaur
Ghiaur -1928. Realitatea Ilustrata. https://bcucluj.ro
Culorile Al. Marghiloman
Culorile Al. Marghiloman. Sursa foto: Candva la Baneasa – Grigorescu

Dupa moartea lui Alexandru Marghiloman, celebrul „Grajd Marghiloman” trece în posesia lui Solomon Goldman. Nici acesta nu poate face fata cheltuielilor si o vinde la licitatie. În ziua de 29 martie 1932 are loc vanzarea a 28 de cai şi manji, printre care si celebrii „ZORI DE ZI“, „FRUNZETE“, „DOINA“. „ZORI DE ZI“ a fost cumpărat de comerciantul Costică Boiangiu, iar ceilalţi de diferite persoane din ţară. Vanzarea a fost făcută la un preţ derizoriu. Este perioada cand incepe declinul unei linii de cai de mare valoare.

ZORI DE ZI moare pe 23 decembrie 1932, intr-o ferma din Paris.

Chiar daca am pierdut probabil cea mai buna linie de cai Pursange Englez, nu totul este pierdut, deoarece in perioada aceasta, acum o luna mai exact, la aproximativ 110 ani de la celebrul import al lui Alexandru Marghiloman, doamna Irina Vladuca-Marghiloman a reusit ceva asemanator! Stranepoata si singura persoana descendenta din familia Marghiloman, doamna Irina Vladuca-Marghiloman, a reusit sa importe din Irlanda un armasar Pursange Englez de mare valoare, un Pursange Englez care poarta in el flacara care va dezgheta rasa Pursange Englez in Romania. Noua casa a lui FROZEN FIRE va fi Herghelia Cislau, unde speram ca in viitorul apropiat vom avea un nou ZORI DE ZI pe meleagurile buzoiene, atat de indragite de marele Alexandru Marghiloman.

Frozen Fire Cislau
FROZEN FIRE la Herghelia Cislau – Asociatia Alexandru Marghiloman

Alexandru Marghiloman a depus o pasiune de o viață pentru creșterea și formarea cailor de rasă în România, asa cum nu mai depusese nimeni pana atunci. Alexandru Marghiloman nu trebuie uitat, rămânând, pentru posteritate, pentru noi toți, „părintele hipismului românesc”.

Articol semnat de:

Surse documentare:

 • Federatia Hipica Romana
 • Le Sport universel illustré. 1902-07-06. Source gallica.bnf.fr / Institut français du cheval et de l’équitation
 • Muzeul Judeţean Buzău
 • Realitatea Ilustrata din 20 mai 1928
 • Asociatia Alexandru Marghiloman
 • Biblioteca Digitala BCU Cluj http://dspace.bcucluj.ro/
 • Arhiva Nationala Bucuresti
 • Biblioteca Digitală a Bucureştilor
 • gallica.bnf.fr
 • Candva la Baneasa – Alexandru Grigorescu – Ed. Vremea 2008
 • https://www.allbreedpedigree.com
 • Pixabay

2 Replies to “ZORI DE ZI – campionul cailor de curse din…”

Comments are closed.