Kincsem: legenda neînvinsă a turfului european

Kincsem

Kincsem, o iapă de legendă

În istoria curselor de cai, puține figuri strălucesc atât de puternic și de persistent precum Kincsem, iapa roibă născută în Ungaria în 1874. Cu o carieră incredibilă, în care nu a fost învinsă în nicio cursă din cele 54 la care a participat, Kincsem a devenit un simbol al excelenței și al dominării în lumea curselor de cai. Acest articol își propune să exploreze în detaliu viața, cariera și moștenirea lui Kincsem, ilustrând impactul său profund asupra culturii curselor de cai și a patrimoniului sportiv european.

Istoric

Născută pe 17 martie 1874, la ferma domnului Ernst von Blaskovich din Tápiószentmárton, Ungaria, Kincsem s-a născut dintr-o linie de sânge prestigioasă, care promitea performanțe excepționale în lumea curselor de cai. CAMBUSCAN  și WATER NYMPH.

Cambuscan - tatal lui Kincsem
CAMBUSCAN – tatal lui Kincsem

 

Kincsem Pedigree
https://www.pedigreequery.com/

Invincibila Kincsem

Întreaga carieră de curse a fost sub o singură culoare, cea a lui Ernst von Blaskovich. A fost desigur unul din exemplarele uimitoare produse de rasa  calului Pursânge Englez. Deține un record absolut extraordinar. A ALERGAT DE 54 ORI IN CARIERA EI PE HIPODROM CÂȘTIGÂND TOATE CURSELE DISPUTATE!

Data Localitatea Tara Cursa Distanta
1876, 2 ani
21 iunie Berlin Germania Erstes Criterium 1 000 m
2 iulie Hannover Austro-Ungaria Vergleichspreis 1 000 m
9 iulie Hamburg-Horn  Austro-Ungaria Hamburger Criterium 950 m
29 iulie Doberan  Austro-Ungaria Erinnerungs Rennen 950 m
20-Aug Frankfurt Germania Louisa Rennen 1 000 m
31-Aug Baden-Baden Germania Zukunfts-Rennen 1 000 m
2 octombrie Sopron  Austro-Ungaria Polgárok Dija 1 200 m
15 octombrie Budapesta  Austro-Ungaria Kétévesek Versenye 950 m
22 octombrie Viena  Austro-Ungaria Kladruber Preis 1 600 m
29 octombrie Praga Austro-Ungaria Kladruber Criterium 1 400 m
1877, 3 ani
27 aprilie Bratislava  Austro-Ungaria Trial Stakes (A-H 2000 Guinées) 1 800 m
6 mai Budapesta  Austro-Ungaria Egyesűlt Nemzeti Dij (2000 Guinées) 1 600 m
8 mai Budapesta  Austro-Ungaria Hazafi Dij (1000 Guinées) 1 600 m
21 mai Viena  Austro-Ungaria Preis des Jockey-Club (Derby Autrichien) 2 400 m
24 mai Viena  Austro-Ungaria Trial Stakes 1 600 m
27 mai Viena  Austro-Ungaria Kaiserpreis I. Classe 3 200 m
24 juin Hannover Germania Grosser Preis von Hannover 3 000 m
9 iulie Hamburg-Horn  Germania Renard Rennen 2 800 m
3 septembrie Iffezheim Germania Grosser Preis von Baden 3 200 m
8 septembrie Frankfurt Germania Wäldchens Rennen 2 400 m
29 septembrie Sopron  Austro-Ungaria Államdij 2 400 m
30 septembrie Sopron  Austro-Ungaria Államdij 2 000 m
7 octombrie Budapesta  Austro-Ungaria St Leger 2 800 m
9 octombrie Budapesta  Austro-Ungaria Kanczadij 2 400 m
14 octombrie Viena  Austro-Ungaria Freudenauer Preis 2 400 m
21 octombrie Praga  Austro-Ungaria Kaiserpreis III. Classe 2 400 m
23 octombrie Praga  Austro-Ungaria Kaiserpreis II. Classe 3 200 m
1878, 4 ani
22 aprilie Viena  Austro-Ungaria Eröffnungsrennen 1 600 m
25 aprilie Viena  Austro-Ungaria Praterpreis 2 000 m
4 mai Bratislava  Austro-Ungaria Államdij 2 400 m
14 mai Budapesta Austro-Ungaria II. oszt. Államdij 3 200 m
16 mai Budapesta Austro-Ungariae Kisbéri dij 2 000 m
19 mai Budapesta Austro-Ungaria I. oszt. Államdij 2 400 m
26 mai Viena Austro-Ungaria Staatspreis II. Classe 2 800 m
28 mai Viena Austro-Ungaria Trial Stakes 1 600 m
30 mai Viena Austro-Ungaria Staatspreis I. Classe 3 200 m
1-aug Goodwood Marea Britanie Goodwood Cup 4 000 m
18-Aug Deauville  Franța Grand Prix de Deauville 2 400 m
3 septembrie Iffezheim Germania Grosser Preis von Baden 3 200 m
29 septembrie Sopron Austro-Ungaria Államdij 3 200 m
20 octombrie Budapesta Austro-Ungaria Ritterdij 2 800 m
22 octombrie Budapesta Austro-Ungaria Kanczadij 2 400 m
1879, 5 ani
28 aprilie Bratislava Austro-Ungaria Államdij 2 400 m
4 mai Budapesta Austro-Ungaria Gr. Károlyi-tétverseny 3 600 m
6 mai Budapesta Austro-Ungaria II oszt. Államdij 3 200 m
8 mai Budapesta Austro-Ungaria I. Osztályú Állami Dij 2 400 m
18 mai Viena Austro-Ungaria Staatspreis II. Classe 2 800 m
20 mai Viena Austro-Ungaria Staatspreis I. Classe 3 200 m
17 iunie Berlin Germania Silberner Schild 2 400 m
25-Aug Frankfurt Germania Ehrenpreis des Landgrafen von Hessen 2 800 m
2 septembrie Iffezheim Germania Grosser Preis von Baden 3 200 m
29 septembrie Sopron Austro-Ungaria II. oszt. Államdij 3 200 m
19 octombrie Budapesta Austro-Ungaria Ritterdij 2 800 m
21 octombrie Budapesta Austro-Ungaria Kanczadij 2 400 m

https://fr.wikipedia.org/wiki/Kincsem

Dar nu-i numai atât: victoriile sale au fost repurtate în diferite țări și pe tot felul de hipodromuri și parcursuri. Kincsem a fost o continuă călătoare. Și meritul său este și mai mare, când ne gândim la condițiile  în care un cal de curse călătorea pe vremea ei. Chiar în țările cele mai civilizate din Occident ce mijloace de locomoție puteau fi la dispoziția unui cal de curse în perioada 1876—1879 . Câte un vagon de animale la trenuri de marfă, care mergeau cu 20 de km pe oră. Trebuie ne gândim Kincsem a alergat la Budapesta, Oldenburg, Viena, Praga, Berlin, Frankfurt, Doberau, Hanovra, Hamburg, Baden Baden, etc. în Anglia la Goodwood și în Franța la Deauville. Este destul, spre a da un exemplu, arătăm în vara anului 1878, când avea 4 ani, a fost trimisă din Ungaria în Anglia, unde a stat la Newmarket în antrenament.. La începutul lui august a câștigat la Goodwood, una din alergările cele mai lungi din Europa, apoi a fost trimisă în Franța la Chantilly.

Către sfârșitul lui august a câștigat, la Deauville, Marele Premiu și a doua zi după victoria ei, a pornit de la Oldenburg spre Ungaria, de unde, după foarte scurt timp, a fost trimisă la Baden- Baden. Aici, la începutul lui septembrie a câștigat marele premiu pentru a doua oară.

Temperament de fier

Kincsem avea un temperament de fier. Timp de patru ani, cât a stat în antrenament, n-a fost niciodată bolnavă, nici indispusă, nici n-a dat semne vădite de oboseală. Superioritatea sa, mai ales în țara ei de origine, era așa de mare asupra tuturor celorlalți cai în antrenament nu mai îndrăzneau de la o vreme s-o înfrunte în probe.

Iapa lui Blaskovich a făcut toată cariera ei pe turf sub conducerea lui Robert Hesp, care, păstrând-o neîncetat în formă, a dovedit o rară măiestrie profesională.

Hesp și Kincsem
Hesp și Kincsem – Wikimedia

Kincsem a fost încălecată în cursele ei la doi, trei și patru ani numai de Madden, un călăreț mediocru, dar cu care se înțelegea de minune. Acest jocheu a fost tatăl lui Otto Madden, jocheu campion în Anglia timp de câțiva ani.

 

Kincsem și jocheul Madden
Kincsem și jocheul Madden, la Baden Baden – Wikimedia

La cinci ani, Kincsem a fost  încredințată pe rând lui Oehringen, Wain, Wright, Busby. Acesta din urmă a fost un jocheu de clasă pe timpul său, câștigând de 5 ori Derby-ul German și de 3 ori pe cel austriac . Ceilalți  erau călăreți modești. Dar Kincsem era așa de bună și așa de ușor de călărit oricine putea s-o ducă la victorie.

Cariera de iapă prăsitoare

In total Kincsem a câștigat 6 cupe sau obiecte de artă și premii în valoare de 425.000 franci, sumă enormă pentru vremea ei. A fost nu numai un cal de curse extraordinar, dar și o minunată prăsitoare.

A fost trimisă la ferma de montă a proprietarului său, în apropierea localității Tápiószentmárton. Kincsem a produs doar cinci iepe vii, trei de la armăsarul Buccaneer și două de la Doncaster. Ambii armăsari au fost performeri remarcabili în cursele lor din Anglia natală, Buccaneer câștigând Stakes-ul , iar Doncaster triumfând la Derby-ul de la Epsom. Buccaneer a dat doi câștigători de curse clasice în Anglia înainte de a fi exportat și a devenit un armăsar de frunte în Germania și Ungaria. Doncaster a dat campioni clasici precum Bend Or și Farewell în Anglia și a fost exportat în Ungaria după ce Bend Or l-a înlocuit ca armăsarul principal la ferma Eaton a proprietarului său, Ducele de Westminster.

Urmașii lui Kincsem

Primul mânz al lui Kincsem a fost iapa Budagyöngye, născută în 1882, din Buccaneer și Kincsem. Concurând sub stăpânirea lui Blascovich, această iapa a câștigat Derby-ul German. Urmașele sale a produs iepe câștigătoare de mai multe premii prestigioase.

budagyoengje-kincsem
Budagyoengje https://thevaulthorseracing.wordpress.com/

Următorul mânz al lui Kincsem a fost iapa Ollyan-Nincs, născută tot din Buccaneer și Kincsem. Victoria ei a inclus Saint Leger-ul maghiar. Ca producător, Ollyan-Nincs a întemeiat o familie importantă care a cucerit evenimente clasice timp de mulți ani.

Kincsem nu a avut niciun mânz în 1884, dar în 1885 a produs primul său descendent, armăsar. Din nou, cu monta lui Buccaneer.  Din păcate TALPRA MAGYAR, nu a concurat, dar s-a dovedit a fi un armăsar destul de decent, cel mai bun descendent al său fiind armăsarul Tokio, câștigător, printre alte curse, al Derby-ului Austriei, Grosser Preis von Baden și al St. Leger-ului maghiar.

În 1886 a adus pe lume încă un armăsar, fiul lui DONCASTER. KINCS-OR, un cal promițător și bine pregătit pentru a concura în Derby-ul Germaniei, atunci când a murit brusc.

Ultimul mânz al lui Kincsem a fost iapa, KINCS, născută în 1887, fiică a lui DONCASTER. Deși nu a participat la competiții, KINCS a devenit o mamă influentă, fiica ei, NAPFENY fiind o câștigătoare importantă de curse.

Linia ei s-a continuat cu succes și descendenții săi au repurtat nenumărate victorii, în diferite țări. Sângele său era foarte căutat și extrem de prețios. In toată Europa centrală, Ungaria, Austria, Cehoslovacia, Germania, Polonia, Italia, descendentele sale erau prețuite și păstrate la herghelii. Chiar și In Franța, Anglia și America găsim sângele său în onoare.

Behegvolgy, Morpeth, Hazafi, Ksiaze Pan, Lom, Mosci Ksiaze, Vatinius, Parola, Liker sunt urmași cu rezultate pe hipodrom

Produși ajunși și în România

SATRAP în proprietatea lui I. Pincaș la Herghelia Balc. Era urmaș pe linie maternă din Ollyan-Nincs și respectiv Kincsem. Stră-stră-străbunica lui SATRAP. Câștigător de Derby Român în 1929 și Premiul Jockey Club în același an.

Satrap Pedigree
Satrap Pedigree https://www.pedigreequery.com/

SZÁNDÉKOS, strănepotul lui KINCSEM a ajuns în România, fiind tatăl celebrului TARZAN.

SFÂRLEAZĂ, frate după mamă cu SATRAP, un cal care a aparținut lui S. Schwartz.

Dispariția prematură

Kincsem a intrat la herghelie la 6 ani, în 1880. A stat acolo numai 7 ani, deoarece la 13 martie 1887 a murit din cauza unei inflamații la intestine.

Moartea ei in floarea vârstei, la doar 13 ani, a fost desigur o pierdere foarte grea pentru rasa Pursânge Englez.

Impact și Moștenire

Moștenirea lui Kincsem în lumea curselor de cai este una de neegalat. Prin performanțele sale incredibile și caracterul său inconfundabil, Kincsem a inspirat generații întregi de antrenori, proprietari și iubitori de cai, demonstrând că excelența și perseverența pot aduce triumful chiar și în cele mai dificile circumstanțe.

Pe lângă impactul său asupra culturii curselor de cai, Kincsem a avut și o influență semnificativă asupra industriei de reproducție. Numeroasele sale victorii au consolidat reputația familiei sale de sânge, atrăgând interesul crescătorilor de cai din întreaga lume pentru descendenții săi. Astfel, linia sa de sânge a continuat să prospere și să se răspândească, lăsând o amprentă durabilă în lumea galopului.

Pe lângă impactul său asupra industriei curselor de cai, Kincsem a devenit un simbol al mândriei naționale în Ungaria, reprezentând spiritul, determinarea și talentul acestei țări. Statuile, monumentele și alte omagii aduse lui Kincsem în Ungaria și în alte părți ale lumii atestă importanța sa culturală și istorică în conștiința colectivă.

Surse:
  • Wikimedia
  • https://www.pedigreequery.com/
  • Rampa