Rasa Campolina

Rasa Campolina

Istoria calului Campolina

Nu există prea multe informații despre rasa de cai Campolina. Cert este că rasa provine din Entre Rios de Minas, la ferma Fazenda Tanque din regiunea Minas Gerais din Brazilia.

Totul a pornit de la fermierul Cassiano Antonio da Silva Campolina, un om care își dorea să dezvolte cai remarcabili pentru ferma sa.

Cassiano Campolina
Cassiano Campolina – https://www.campolina.org.br

Un prieten din Juiz de Fora i-a dat o iapă neagră din rasa Barb, numită Medeia. Această iapă a fost împerecheată cu un armăsar Andaluzian, care aparținea lui Mariano Procopio și care a fost oferit cadou de împăratul Dom Pedro al II-lea. Medeia a născut în anul 1870 un mânz gri închis, botezat Monarca, cel care este considerat fondatorul rasei, trâind 25 de ani la ferma lui Campolina.

Cassiano a continuat și mai acerb efortul său de a obține o rasă superioră. Un aport important l-a avut și armăsarul Anglo-Normand numit Menelike, adus din Rio de Janeiro. Cassiano Campolina moare în 1904, dar din fericire, cel care moștenește ferma Fazenda Tanque, un bun prieten de-al său, Joaquim Pacheco de Resende va continua eforturile de îmbunătățire a rasei. În această zonă au început să apară și alți crescători interesați de noua rasă, notabilă fiind și ferma Campo Grande din Passa Tempo.

Dezvoltarea rasei Campolina

Aportul la formarea rasei a fost adus și de armăsari precum Golias (1/4 Clydesdale, provenit din circul Horse of Cobo), Teffer (Holsteiner importat în 1908 de Herm Stoltz & Company), Yanke Prince (American Saddle Horse importat la ferma Campo Grande) și Rio Verde (rasa Mangalarga Machador). Mangalarga Machador a fost folosit ca aport până în 1934 pentru a potența finețea noii rase. Se observase adeseori o convexitate excesivă a capului cailor din această rasă și trebuie corectat acest aspect.

Din anul 1934 registrul rasei a fost închis și nu se mai cunoaște un aport extern de la alte rase. În 1938 apar primele forme oficiale de organizare, prin o asociație a crescătorilor, cu sediul la Barbacena.  În anul 1951 a apărut Asociația Crescătorilor de Campolina din Belo Horizonte și s-au stabilit primele standarde ale rasei.

Au mai avut loc actualizări ale standardului rasei în 1975 și în 1993.

O trăsătură specială a acestor cai este capacitatea de a face pași care le sunt caracteristici încă de la naștere – picada și batida. Sunt tipuri de mișcări moștenite de la Mangalarga. Mersul în patru timpi în lateral se numește „picada”, iar cel pe diagonală este „batida”.  De fapt, aceste tipuri de mișcare au devenit criteriu de selecție pentru reproducerea rasei.

Mersul Picada

Mersul Batida

 

Talia ideală este de 1.58 m la armăsari și 1.52 m la iepe. Are un trup frumos, cu forme armonioase. Capul este mic și are un profil ușor convex. Ochii sunt mari, vioi și expresivi. Deține o crupă lată și are o coamă mătăsoasă și bogată. Culorile robei sunt variate, fiind posibile o mulțime de combinații.

Rasa Campolina 2
Rasa Campolina – www.campolina.org.br

Este un cal grațios și docil, folosit în sporturi ecvestre, plimbări sau chiar la muncile agricole.

În prezent sunt estimați peste 85.000 de cai din rasa Campolina și peste 7300 de crescători.

Surse

International Encyclopedia of Horse Breeds –  de Bonnie L. Hendricks

Photo from https://www.campolina.org.br/

 

Rasa Shetland

Herghelie.ro
2 min read

Rasa de cai Salernitano

Herghelie.ro
2 min read

Citate despre cai

Herghelie.ro
3 min read