Rasa Criollo

Rasa Criollo

Despre rasa Criollo

Caii din rasa Criollo provine din America de Sud, în special din Argentina, Brazilia, Uruguay, Peru și Paraguay. Sunt considerați unii dintre cei mai rezistenți cai din lume, fiind campionii anduranței alături de caii Arabi.

Istoria rasei

Denumirea de Criollo vine de la „creol”, individ născut în colonii, urmași ai coloniștilor spanioli. Acești coloniști au adus în secolul XVI un mixt de cai Andaluzi, Barb sau Sorraia. Primii cai au fost aduși în 1536 în Pampas de către Pedro de Mendoza, atunci când a pus fundațiile orașului Buenos Aires.

Mendoza, Villagra y Quiroga.
Mendoza, Villagra y Quiroga. – commons.wikimedia.org

Mendoza, sub presiunea populației de indieni nativi, a fost alungat. Orașul a fost distrus de indieni și unii cai au scăpat în sălbăticie și s-au adaptat într-un mod remarcabil noului mediu de viață. Au devenit considerabil mai rezistenți, înfruntând zonele aride ale stepei, dar și iernile foarte aspre. Selecția naturală a dus la conturarea unei rase cu totul speciale. Atunci când s-a reclădit Buenos Aires, în 1580, numărul de cai din Pampas era estimat la 12.000 de exemplare. Deoarece coloniștii migrau pe arii extinse, acești cai liberi au primit un aport și de la alte rase, precum caii portughezi, Lusitano.

Treptat, acești cai au devenit preferații triburilor de indieni sau fermierilor „gauchos”. Erau caii perfecți pentru drumețiile lungi, pentru vânat sau pentru activitățile fermierilor.

File:Gaúchos 1920.jpg

„Indio de Lanza” Junio 1879 – Eleodoro Marenco https://www.criollo-horse.com/

Don Emilio Solanet

Prin secolul al XIX-lea, mulți cai Pursânge Englez sau Percheron au fost introduși în America de Sud. Acești cai au avut un rol major la formarea unor caracteristici de eleganță sau de putere pentru caii Criollo. Din păcate, rasa a fost în mare pericol de dispariție la finele secolului XIX.

Totuși, oamenii providențiali apar atunci când este cea mai mare nevoie de ei. Dr. Emilio Solanet a reușit să adune 200 de cai de la grupurile indigene și a creat un program de conservare și creștere. Numele șefului indian de la care Solanet a selectat caii era Liempichún.

Criollo Liempichun
Liempichún – șeful tribului indian – sursa: http://www.aimetschiffely.org/

A ajuns astfel la o populație de 2.000 de exemplare din care a selectat tot ce era mai bun și a pus bazele standardului rasei în 1923.

Cea mai lungă plimbare călare din lume

Cea mai lungă călătorie călare din lume a fost realizată de elvețianul Aime Felix Tschiffely cu doi cai Criollo, Macha și Gato. A pornit din Buenos Aires și a ajuns ăn New York, parcurgînd 16.000 de km. Călătoria sa remarcabilă a durat 3 ani.

Aime Felix cu Mancha și Gato – Sursa foto: http://www.aimetschiffely.org/

Caracteristicile fizice ale rasei Criollo

Rasa de cai Criollo este considerată una dintre cele mai robuste și rezistente rase de cai. Sunt însă renumiți și pentru inteligență, curaj și loialitate.

Profilul capului este concav sau drept. Are picioare scurte și puternice.

Padrillo, Caballo, Criollo, Horse, Stalion

Este un cal echilibrat și armonios, cu o constituție robustă și un centru de greutate jos. Este puternic pe picioare, având un caracter sălbatic, fiind activ, energic, rapid și agil în mișcări. Un cal fără teamă, rezistent și longeviv.

Conform cu ACCC (Asociacion de Criadores de Caballos Criollos), mărimea ideală a taliei este de 1.44 m., deși poate varia între 1.38 și 1.5 metri. Ținând seama de originile sale străvechi, poate avea uneori marcajele specifice zebrelor, pe picioare sau linia dorsală specifică raselor ancestrale.

Coama și coada sunt bogate. Gama de culori pentru roba cailor Criollo este diversă.

Gaucho, Argentina, Bovino, Vacas

Rasa a fost declarată națională în Argentina și face parte din patrimoniul cultural al țării.

Caii Criollo mai poartă numele de Crioulo în Brazilia, Costeno / Morochuco în Peru, Corralero în Chile sau Llanero în Venezuela. În prezent sunt peste 400.000 de exemplare înregistrate de cai Criollo în America de Sud, Franța și SUA.

Surse:

https://www.criollo-horse.com/

www.arecotradicion.com/

http://gravitascriollos.com/

https://caballoscriollos.com/

www.aimetschiffely.org

www.pixabay.com – photo source

www.wikimedia.org