Rasa de cai Akhal-Teke

Ikon-_Golden_Akhal_Teke-Stallion

Cel mai frumos cal din lume

Akhal-Teke este considerată cea mai frumoasă rasă de cai din lume datorită aspectului său cu totul deosebit. A devenit emblema națională a Turkmenistanului, țara sa de origine.

Istoricul rasei

Numele său provine de la denumirea oazei „Akhal” și „Teke” de la tribul  nomad care a crescut acest cal pe teritoriul Turkmenistanului.

Este considerată o rasă foarte veche, având rădăcini într-o rasă ancestrală asiatică, de acum 3000 de ani. Se trage astfel din rasa Turkmenă crescută pe teritoriul Persiei, un cal înalt și cu o structură osoasă elegantă, considerabil diferită de Tarpani. Akhal Teke este considerată singura rasă cu descendență pură.

Geografic, apariția rasei a apărut în Valea Fergana, o vale în Asia Centrală întinsă peste estul Uzbekistanului, sudul Kîrgîzstanului și nordul Tadjikistanului.

Acest teritoriu larg era cunoscut pentru cele mai dificile condiții climatice, ținând mai ales seama de marele deșert Karakum. Iar triburile nomade au fost primele interesate să aibă caii cei mai rezistenți la seceta extremă, la căldura extremă sau la diferențele foarte mari de temperatură. Erau caii de care depindea supraviețuirea acestor triburi nomade.

Turkmen Teke
Turkmen Teke

Tribul Teke a fost cel care s-a așezat în zona oazei Akhal, acolo unde au dezvoltat cu rigurozitate această rasă. Iarba era disponibilă doar câteva luni, apa la fel de rară. Oamenii au selectat cu atenție cei mai puternici cai. Pedigree-ul era păstrat nescriptic, dar foarte atent. Iepele și mânjii erau lăsați liberi să își caute hrana, armăsarii fiind păstrați lângă corturile oamenilor, acoperiți cu pături de la cap la coadă pentru a rezista la diferențele mari de temperatură zi-noapte. Caii erau mult apreciați fiind motivul de mândrie al proprietarilor lor. Pe gât erau prezente podoabe de apreciere a nobleții calului.

Cal Akhal-Teke

Denumirea actuală însă a apărut abia la sfârșitul secolului XIX, în 1881, când Turkmenistanul este anexat Rusiei. Tot atunci s-a înființat și prima herghelie destinată acestei rase, la Zakaspiisky, lângă capitala Așgabat. Calul Akhal-Teke capătă o mare popularitate în armata rusă.

Liniile rasei Akhal-Teke

Primele referințe scriptice ale rasei apar în anul 1885, odată cu nașterea armăsarului Boinou, cel mai faimos cal din rasă și fondatorul oficial al liniilor rasei. Iar primul Stud Book apare abia în anul 1941, incluzând 287 armăsari și 468 de iepe.

BOINOU (1885-1908)

Akhal-Teke_Boinou
Akhal-Teke_Boinou – wikimedia.org

Cei trei armăsari de referință au fost Boinou (1885), Sultan Guli (1910) și Chopar Kel (1900)

Liniile rasei Akhal-Teke
Liniile rasei -http://www.geocities.ws/akhaltekehorse/

Rasa a avut o influență istorică asupra rasei Pursânge Englez, deoarece unul dintre armăsarii fondatori ai rasei, Byerley Turk, se pare că era un Akhal-Teke.

Byerly_Turk
Byerly_Turk – wikimedia.org

Momente critice

Rasa a avut momente dificile care i-au pus în pericol existența. Primul moment a fost cutremurul din 1924 din Așgabat. Un alt moment dificil a fost trimiterea cailor la abator de către comuniștii ruși în anul 1948. Rasa a fost salvată de la dispariția totală de Maria Cerkezova și Vladimir Petrovich Shamborant.

Caracteristicile rasei

Rasa Akhal-Tekin, are o talie de 142-162 cm, media fiind pe la 159 cm. Are o dezvoltarea corporală armonioasă, rezistenţă remarcabilă, având sportive pentru echitație, dar și competiții de viteză. Greutatea sa este cuprinsă între 400 și 500 kg.

Are ochii mari și expresivi, într-o formă alungită, agresivă. Capul este lung și elegant, având urechile mari, ascuțite și receptive la orice se întâmplă în jurul său. Greabănul este proeminent, gâtul lung și puternic, în armonie cu un corp lung și atletic, cu un sistem muscular bine evidențiat. Piciorele sunt subțiri și foarte flexibile.

akhal-teke-horse
http://www.mepixels.com/

Rasa are diverse culori ale robei, dar cele mai des întâlnite sunt murg, negru sau sur. De cele mai multe cazuri se întâlnește acel luciu metalizat, trăsătura specifică rasei, o protecție inventată de Mama Natură pentru a reflecta razele soarelui de pe acest minunat cal.

Cei mai spectaculoși sunt cei cu nuanța Perlino, cunoscuți ca fiind „caii de aur”.

Azim_Akhal_Teke_stallion
Ulruppelt / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Este caracterizat prin agilitate, inteligență și viteză. Are o personalitatea puternică, fiind destul de viguros și neliniștit, dar și foarte sensibil. Se atașează de stăpânul său fiind cucerit doar prin bunătate și respect. Este un cal foarte intuitiv, cu un nivel de inteligență ridicat.

În privința rezistenței și a vitezei pe distanțe lungi, a fost evidențiată cursa de anduranță din 1935, pe o distanță de 4128 km între Așgabat și Moscova, distanță parcursă în 84 zile, cu puțină hrană și apă.

ABSENT – campion olimpic

Un cal de referință a fost ABSENT, cel care a câștigat medalia de aur în proba de dresaj individual la Jocurile Olimpice de la Roma din 1960 împreună cu Sergei Filatov. Un cal uimitor care a mai câștigat bronz și în 1964 la Olimpiada din Tokyo și alt bronz în 1968 la Olimpiada din Mexic. În plus, Akhal-Teké 668 ABSENT a fost performet și la sărituri.

Epilog

Rasa Akhal-Teke este foarte rară, la nivel global fiind nu mai mult de 3000 de exemplare. Akhal-Teke a devenit simbolul Turkmenistanului, fiind prezent pe blazonul țării sale de origine. Un popor care are un respect foarte mare pentru caii săi, fiind cei care au refuzat să le consume carnea, chiar și în cele mai dificile momente din istoria lor.

Akhal Teke - blazon
Blazonul Turkmenistanului – Wikimedia

Surse:

Creșterea Ecvinelor – Gheorghe Mureșan, Zamfir Marchiș, Ioana Ludu – Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2011

Le pays des Turcomans / Henri Mose – 1899 – https://gallica.bnf.fr/

http://www.akhal-teke.fr/

https://equine-world.co.uk/

http://www.akhal-teke.org/

Cover photo: Ulruppelt / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

http://www.mepixels.com/