Rasa de cai Appaloosa

Appaloosa

Appaloosa, calul fermecător de pătat!

Când ești deosebit ești în centrul atenției. Când ești spectaculos, atunci cu atât mai mult. Appaloosa este un cal surprinzător. Cu o talie mare, solid și o robă cu pete. Dar hai să vedem de unde vine!

Istoricul rasei

Dovezile arheologice au asigurat surse importante pentru determinarea vechimii acestei rase.

Primele desene spectaculoase apar în peștera Lascaux Pech-Merle din Franța. Aceste desene rupestre sunt dovada clară a existenței unor astfel de exemplare de cai acum 20.000 de ani în urmă.

Caii cu pete -sursa https://www.prmuseum.org/pr-timeline

Locul în care se pare că s-au dezvoltat acești cai pătați este Valea Fergana din Uzbekistan, pe vechiul Drum al Mătăsii, spre China. O parte din acești cai au fost aduși în China, fiind considerați cai sacri.

Appaloosa China

De asemenea, o altă poveste persană este despre bravul cal al lui Rakhsh, cu pete roșii ca leopardul, aparținând eroului Rostam. Un cal cum altul nu este.

Rakhsh prinzând nărăvașul cal Rostam – www.bl.uk

Mai târziu, această rasă de cai este adusă și pe la marile curți europene din Franța, Austria și Spania, fiind un cal cu totul spectaculos la defilările regale.

Appaloosa în America

Spaniolii conchistadori au adus caii în America, la sfârșitul secolului XVI. Este cunoscut faptul că în timpul Erei Glaciare caii au dispărut de pe continentul American, acesta fiind momentul când minunații cai ating pământ american. Printre aceștia și caii pătați, aduși pe Valea Rio Grande.

Indienii se temeau inițial de cai, fiind animale nemaivăzute până atunci. Dar au învățat treptat să călărească și să îi crească.  Vine apoi momentul revoltei indienilor Pueblo din 1680. Spaniolii au fost alungați și caii lor au fost capturați.

La începutul anilor 1700 indienii Nez Perce din nord-estul Statului Oregon au achiziționat caii și au avut mare grijă să îi dezvolte. Aveau deja expertiza în creșterea câinilor, dar caii Appaloosa au devenit animalul lor simbolic.

 

Indienii Nez Perce – https://commons.wikimedia.org/

În anul 1876 armata americană ocupa teritoriile triburilor indiene. Este momentul în care populația de cai cu pete este aproape decimată, fiind victimele colaterale de război.

Din fericire, în anul 1938 a apărut Appaloosa Horse Club in Moscow, Idaho, contribuind decisiv la salvarea și revitalizarea rasei cailor indieni. Astăzi sunt estimate la nivel mondial peste 570.000 de exemplare, clubul având peste 30000 de membri.

Descrierea calului Appalossa

Caii Appalossa sunt puternici, având un spate solid și musculos. Pe cât este de atletic, pe atât de agil și curajos. Era un cal renumit pentru luptele în mare viteză duse de aprigii indieni.

Cai Appaloosa – Victor Ambrus – https://www.delcampe.net/

Are părul scurt pe coamă și coadă, iar urechile sunt robuste. Talia sa este cuprinsă între 1.4 și 1.5 metri.

Varietatea modelului robei la caii din rasa Appaloosa, precum şi combinaţiile diferite ale petelor sunt date de complexul leopard sau de așa numita “genă appaloosa”. Alte caracteristici ale rasei mai sunt pielea pestriță din jurul nasului și buzelor și copitele dungate. De menționat că unele exemplare sunt afectate de incapacitatea de a vedea în întuneric.

Este un cal docil, calm și prietenos. Datorită rezistenței și versatilității sale este un cal excelent pentru călărie de agrement pe trasee lungi, dar sunt buni și la sărituri.

Dalmațianul cabalin este pregătit să cucerească inimi!

Surse:

  • http://appaloosamuseum.com
  • https://www.prmuseum.org
  • www.bl.uk
  • http://appaloosaassn.co.nz/
  • Teodora ROMAN – CAII APPALOOSA -COMPLEXUL LEOPARD ŞI CECITATEA NOCTURNĂ CONGENITALĂ STAŢIONARĂ
  • https://www.appaloosa.com/
  • pixabay.com – cover foto
  • https://www.delcampe.net/