Rasa de cai Haflinger

Originea rasei

Rasa Haflinger probabil că își are rădăcini încă din Evul Mediu, în zona Munților Tirol din Austria / nordul Italiei. Denumirea rasei vine de la sătucul Hafling din Tirol.

Cătunele și fermele din Tirol erau accesibile doar pe cărări înguste de munte, iar în documentele vremii se menționa că localnicii foloseau căluți mici de munte, castanii, cu picioare sigure pe acele cărări dificile și tocmai buni pentru a transporta cele necesare.

Haflinger istoric
www.delcampe.net

Cu toate acestea, primele documente oficiale ale rasei apar în anul 1874, atunci când se naște 249 Folie, un armăsar provenit din 133 El’ Bedavi XXII, un Shagya Arab și o iapă nobilă locală cu origini din Galicia. Totul se întâmpla la ferma Schluderns-Vinschgau, aparținând fermierului Josef Folie.

Dar acum este partea interesantă. El Bedavi XXII provine de la Rădăuți. La fel și bunica sa Dahabi IV și celebrul său tată 133 El Bedavi XXII.

Pedigree Julie
https://www.allbreedpedigree.com/

249 Folie este considerat fondatorul rasei Haflinger, fiind un căluț cu o roba auriu-castanie, cu picioarele albe, cu o stea în frunte și cu o dungă pe spate. Folie avea 143 cm și a fost achiziționat de crescătorul Rochus Eberhöfer.

Oficializarea rasei

Rasa Haflinger devine recunoscută pe data de 2 mai 1898, printr-un decret austro-ungar. În anul 1904 are loc și înființarea Asociației Crescătorilor de Haflinger din Meltina/Mölten și apare și primul Stud Book al rasei, cu 250 de exemplare. Având sprijinul ministerului de resort, asociația achiziționează în 1907 ferma Tschauffenhof în Meltina, fiind prima herghelie de dezvoltare a rasei.

Liniile fondatoare ale rasei

Folie a avut trei urmași omologați ca Haflinger: 37 Laas, născut în 1896, 14 Folie I, născut în 1887 și 252/233 Hafling, născut în 1897. Dintre cei trei 37 Laas era o copie fidelă a lui Folie, dar din păcate nu a putut fi folosit la montă din cauza unei infecții.

Șase din cele șapte linii ale rasei se trag din 14 Folie I și anume liniile A, B, M, N, S, St. 14 Folie avea o înălțime de 146 cm, cu o robă castanie deschisă, cu o dungă pe spate și o mulțime de marcaje albe. Linia W provine din partea lui Hafling, un cal micuț de doar 141 cm, nobil, o robă castanie închisă și un temperament agil.

Cele 7 linii menționate mai sus au fost fondate de următorii armăsari:

Linia A: 999 Anselmo, născut în anul 1926. Anselmo, avea 139 cm, era destul de rustic, cu spinarea largă, dar avea un temperament vioi. Se pare că și la vârsta de 28 de ani avea un randament al fertilității de 85%.

Anselmo
Anselmo – sursa: https://www.rimondo.com/

Linia B: Bolzano, numit ca atare după un alt cătun tirolian, născut în 1915. O talie de 144 cm, un castaniu pătat, cu coama aurie, o dungă dorsală.

Bolzano1915
Bolzano sursa – http://topolinefarm.com/

Linia M: de la Massimo, nascut în 1927. Massimo avea o talie nobila

Linia N: de la Nibbio (Niggl 2), născut în 1920, cu o talie de 135 cm. Un castaniu auriu, cu un felinar larg ca marcaj și cu picioarele din spate cu pete albe, marcaje transmise periodic și la urmașii săi.

Nibbio
Nibbio – http://topolinefarm.com/

Linia S: Stelvio, cu nume de la un alt sat din Tirol, născut în 1923. A măsurat 140 cm.

Linia St:  de la 1074 Student, născut în 1927. Student era un roib cu o dungă albă facială și un marcaj alb pe piciorul său stâng din spate. Măsura 143 cm.

1074 Student 1927
Student – sursa http://topolinefarm.com/

Linia W-line: 401/liz. Willi, născut în 1921. Willi măsura 142 cm și avea o coamă blondulie de toată frumusețea. Picioare elegante, talie nobilă.

Willi

Willi – sursa www.rimondo.com

Evoluția rasei

Din 1907, anul primei herghelii, are loc o dezvoltare exponențială a rasei, având un sprijin financiar și din partea guvernului austriac. Până la momentul începerii Primului Război Mondial, când majoritatea efectivelor de cai este predată către uzul armatei, fiind un moment dificil pentru perpetuarea rasei și pentru păstrarea cu strictețe a Stud-Book-ului.

Înfrângerea Austriei duce la ocuparea unei părți a Tirolului de către Italia. O perioadă dificilă pentru această rasă până la al Doilea Război Mondial. Sunt folosiți cai de calitate mai slabă la reproducere, deoarece în timpul conflictelor militare conta mai mult cantitatea, decât puritatea rasei. Haflinger este încrucișat fără control cu rase mai mari.

Anii de după 1946 încep să normalizeze procesul prin reînființarea asociațiilor crescătorilor de Haflinger. În anul 1976, deoarece rasa începe să devină răspândită în mai multe țări are loc înființarea World Haflinger Federation (Welt Haflinger Vereinigung) cu sediul la ferma Fohlenhof Ebbs din Tirol, un rai al cailor Hoflinger.

Fohlenhof Ebbs
Ferma Fohlenhof Ebbs – https://www.facebook.com/FohlenhofEbbs/

Rasa a fost salvată și la nivel mondial sunt estimate în jur de 250.000 de cai Haflinger.

Descrierea rasei Haflinger

Caii sunt folosiți pentru tracțiune ușoară, călărie de anduranță, atelaje și dresaj. Este un cal foarte calm și docil, în același timp rezistent, elegant, robust și sociabil.

Roba sa este roibă, cu extremitățile în degrade. Coama aurie îl face extrem de atractiv și îndrăgit. Talia lor poate fi cuprinsă între 132 și 152 cm, iar media este în jur de 140 cm, iar masa corporală în jur de 450 kg. Are un cap subțire și elegant și ochii vioi. Este un cal cu picioare bine definite și mobile, de încredere pe potecile cele mai dificile.

Rasa a devenit foarte cunoscută lumii prin faptul că la 28 mai 2003 se năștea Prometea, primul cal clonat din lume, provenind din rasa Haflinger.

Mai multe detalii aici: https://herghelie.ro/clonarea/

Un cal de încredere, care trebuie mult îndrăgit!

Surse:

 

Rasa Shetland

Herghelie.ro
2 min read

Rasa de cai Salernitano

Herghelie.ro
2 min read

Citate despre cai

Herghelie.ro
3 min read