Rasa de cai Salernitano

Rasa Salernitano

Rasa de cai Salernitano

Rasa Salernitano – acești cai sunt originari din regiunea Salerno – Campania din Italia, câmpia dintre râurile Sele și Calore, unde au fost crescuți timp de secole pentru a fi folosiți în diverse activități agricole și sportive. Se mai numește rasa Persano.

Istoria rasei Salernitano

Rasa a fost fondată în 1742 de către Carlo III de Bourbon. Începuse selecția pentru formarea „rasei guvernamentale Persano”

Carlo Borbone
Carlo Borbone

În acest scop a început să încrucișeze, în moșia Persano din Campania, iepe din rasa napolitană, siciliană, calabreză și pugliese cu armăsari din rasa orientală. În decembrie 1763, Carlo al III-lea a ordonat încrucișarea cu armăsari din Andaluzia pentru a îmbunătăți rasa. Mai târziu, au fost introduși și unii cai arabi și perși de rasă pură.

Timp de mai bine de un secol, rasa Salernitano a fost una dintre cele mai bune rase existente în Italia. Acest lucru a fost posibil datorită numărului mare de măsuri care au fost luate pentru a păstra moștenirea genetică a „rasei regale”, așa cum a definit-o Carol al III-lea.

Includerea unor reproducători Macklenburg a compromis puritatea rasei, care a fost suprimată oficial printr-un decret emis de ministrul de război Cesare Ricotti în 1874. Toate animalele au fost astfel vândute în piețele de animale din zona Salerno.

Reconstituirea rasei

În 1900, rasa a fost reconstituită cu femele de o conformație omogenă și aptitudini testate pentru serviciul de călărie, acestea fiind alese din diferitele regimente de cavalerie.

Au fost folosiți  doi armăsari, Jubilée (un pur-sânge englez din Melton), formând linia MELTON și Giacobello (un armăsar sirian jumătate sânge arab), formând linia LUATI.

Linia Luati este numită astfel după numele familiei Luati, care a dezvoltat această linie în secolul al XVII-lea. Această linie se caracterizează prin cai cu o talie mai mică, dar cu o musculatură puternică și o viteză mare. Acești cai sunt adesea folosiți în discipline precum săriturile peste obstacole și cursele de viteză.

Linia Melton, pe de altă parte, a fost dezvoltată în secolul al XVIII-lea și este numită după orașul Melton Mowbray din Anglia, unde a fost adusă pentru a fi încrucișată cu caii englezi. Această linie se caracterizează prin cai cu o talie mai mare și o construcție robustă. Acești cai sunt adesea folosiți pentru călărie de agrement, dar sunt și buni în disciplinele de anduranță și muncă la ferme.

giocopulito.it – Merano – medalie de bronz la Olimpiada din Stockholm 1956

În urma desființării centrului de aprovizionare din Persano (1954), rasa a fost redusă la aproximativ cincizeci de femele, transferate la depozitul Grosseto, sub jurisdicția Ministerului Apărării. Numărul lor a fost redus dramatic. Cei rămași sunt păstrați de instituții precum Istituto di Incremento Ippico di Santa Maria Capua Vetere din Regiunea Campania și câțiva crescători pasionați. În 1990 existau în jur de o sută de exemplare cu genealogie verificată.

Posillio aur
La Repubblica – Olimpiada de la Roma 1960 – Aur – Calul Posillio

Caracteristici

Potrivit unui studiu din 2002 efectuat pe 28 de femele și 17 masculi cu vârsta peste 5 ani, calul Salernitano ajunge la o înălțime de 157-167 cm la greabăn la masculi și 156-162 cm la femele.

Prezintă o blană de culoare murgă (picioare, coama și coada negre, restul corpului în nuanțe maronii) sau pot fi suri sau negri.

Capul este alungit cu un gât lung, dar nu excesiv de muscular. Greabănul este pronunțat și linia spate-lombară scurtă; coapsele sunt scurte, crupa este înclinată și scurtă, pieptul este lat și bine dezvoltat și are picioarele puternice.

Aceștia au un temperament blând și curajos. Din păcate este o rasă foarte rară, în mare pericol de dispariției. O acțiune concretă pentru a contribui la protejarea rasei este selecția genetică.

Vezi și alte articole despre rasele de cai: https://herghelie.ro/rase-cai/

Surse documentare:

https://www.sef-italia.it/

https://cavallosalernitanopersano.it

Photo: Image: Cécile Zahorka, https://cavallosalernitanopersano.it

https://www.repubblica.it/

https://www.unire.gov.it/

Razze Autoctone a Rischio Estinzione