Rasa Falabella

Despre rasa de cai Falabella

Un alt cal din America de Sud, provenit din aridul Pampas și care a cucerit multe inimi în special pe continentul american. Deși au o talie atât de mică, ei nu sunt considerați ponei, ci mai degrabă o rasă de cai în miniatură.

Istoria rasei Falabella

Poveste începe și aici, desigur, de la caii Andaluzi și Barbi aduși de coloniștii spanioli. O parte din acești cai au scăpat în libertate, dar condițiile aspre ale Pampasului au determinat modificări structurale puternice de-a lungul anilor. Caii au fost nevoiți să se grupeze în populații restrânse și să devină rezistenți la condițiile aspre de climă și de lipsă a hranei. Au căpătat rezistență, fiind nevoiți să parcurgă distanțe foarte lungi pentru a găsi hrana necesară sau apa. Înmulțirea lor în grup restrâns a dus la mutații genetice și la diminuarea treptată a taliei.

Așa au apărut caii aceștia mici, văzuți pe la mijlocul secolului XIX la triburile de indieni Mapuche din Patagonia.

File:Urville-Patagonians2.jpg

Familia Falabella

Cel care a primit credit pentru apariția acestei rase este Patrick Newtall, care a început să îi crească în 1868 în Argentina. El crease o herghelie de cai mici, armonioși cu o talie de 102 cm. Păstra în procesul de selecție cele mai mici și mai frumoase exemplare.

current slide
Ferma Falabella – Sursa foto https://falabellainternational.com/

În anul 1879, el își transferă toate cunoștințele către ginerele său, Juan Falabella. Juan a adăugat în procesul de formare a rasei poneii Shetland, cai Pursânge de talie mică, cai Criollo pentru a reduce cazurile căluților născuți cu un cap prea mare în raport cu talia lor. Apoi au început să lucreze în mod consistent la stabilizarea unei anume talii la căluții din fermă. Scopul era să se obțină adorabilii cai în miniatură, dar armonioși în proporții și echilibrați în comportament. Rasa este considerată determinată în anul 1893.

Juan a transferat munca familiei către fiul său Emilio în 1905 și acesta către Julio Cesar Falabella în 1927. Julio este cel care a ținut foarte atent registrul genealogic al rasei (din anii 1940) și a fost cel mai cunoscut crescător din familia Falabella, promovând rasa sa în întreaga lume.

JulioFalabella
Juan Falabella – Sursa foto https://falabellainternational.com/

Herghelia sa avea 700 de iepe. În anul 1937 se năștea armăsarul Napoleon I, unul dintre cei mai importanți cai în fundația rasei. Acest cal era considerat unul dintre cei mai longevivi cai în viață trăind 42 de ani.

Julios stallion-Napoleon-1

Armăsarul Napoleon I – www.falabellafriends.com

Un alt exemplar  important pentru rasă a fost Juancito 168, născut în 1968.

current slide
Juancito – https://falabellainternational.com/

Julio a trimis câțiva cai în SUA și au apărut astfel primele studii și articole despre rasa Falabella. Curând, mulți oameni bogați și faimoși au cumpărat la sume foarte mari minunații cai în miniatură, Falabella. În 1973 rasa devine oficială prin Falabella Miniature Horse Association (FMHA).

Falabella cu Lady Fisher – https://www.green-woods.net/

În 1980, la moartea lui Julio, activitatea a fost preluată tot în familie de către soția sa, Maria Luisa de Falabella, de fiul Julio și de fiica sa, Maria Angelica.  În 1995, Maria Angelica s-a mutat în Carolina de Sud în SUA și a continuat și aici o activitate de creștere a rasei, în paralel cu cea din Argentina. Ferma americană a fost preluată în 2006 de către Laurie Stevens prin Toyland Miniature Horses, dar linia este în continuare dezvoltată la ferma Falabella din Argentina.

Printre celebritățile care au deținut un cal Falabella îi putem menționa pe Frank Sinatra, familia Kennedy, Lord and Lady Fisher, Aga Khan, Wayne Newton

Caracteristicile rasei

Este un cal cu o înălțime cuprinsă între 70 și 83 cm, în funcție de vârstă. Este considerat matur după 3 ani. Are o greutate medie de doar 70-75 kg.  Are un aspect armonios, de cal în miniatură, aspect potențat și de un clorit foarte variat. Poate avea roba și cu pete, fiind foarte rari și foarte căutați – caii Pintaloosa, un mix între roba tip Pinto și cea Appaloosa.

Free Small pinto horse standing on pasture in farmland Stock Photo

Așa cum menționam și în istoricul rasei, sunt cai cu o rezistență remarcabilă, moștenită de la strămoșii lor. Un cal ager, docil și prietenos.

Un aspect interesant este legat de mărimea inimii sale. Deși este un cal mic inima sa este aproape de mărimea cailor mari. Acest lucru contribuie la o rezistență sporită la boli, calul având o speranță de viață de peste 40 de ani.

Este un cal cu o populație foarte rară. Se consideră că în lume ar fi câteva mii de exemplare. De fapt asociația de specialitate a înregistrat puțin peste 2000 de exemplare din 1973 până în prezent. Caii din această rasă sunt foarte scumpi, unele exemplare având prețuri echivalente cu cele ale cailor de curse.

Surse
  • http://www.falabellafmha.com/
  • www.falabellafriends.com
  • www.pexels.com
  • https://falabellainternational.com/
  • Photo – Susan Eckholdt – www.falabellahorses.com, www.wikimedia.org

Rasa Shetland

Herghelie.ro
2 min read

Rasa de cai Salernitano

Herghelie.ro
2 min read

Citate despre cai

Herghelie.ro
3 min read