Rasa Suffolk Punch

Rasa Suffolk Punch

Despre rasa Suffolk Punch

Este un cal de tracțiune care provine din Anglia, din regiunea Suffolk, de unde a împrumutat o parte din nume. „Punch” a fost ales datorită aspectului său robust. Aici este locul unde au apărut și s-au dezvoltat caii de tracțiune, încă din secolul al XVI-lea. Suffolk Punch este considerată cea mai veche rasă autohtonă britanică, fiind o rasă perfectă pentru munca grea în agricultura acelor vremuri. Era nevoie de un cal extrem de puternic și de rezistent.

rasa Suffolk Punch
rasa Suffolk Punch

Istoria rasei Suffolk Punch

Această rasă are a doua cea mai lungă evidență scrisă în Marea Britanie, după cea a rasei Pursânge Englez. Evidențele apar încă din anul 1506, când era denumită pur și simplu „Old Breed”. În secolul al XVIII-lea mai era numită și rasa Suffolk Sorrel.

Fiind o regiune cumva izolată, fermierii și-au crescut și ameliorat cu multă grijă această rasă unică.

Armăsarul lui Thomas Crisp din Ufford este considerat la bazele acestei rase. Calul s-a născut în 1768, și este cunoscut doar cu numele de „calul lui Crisp”.  Herman Biddell a strâns toate înregistrările legate de caii Suffolk Punch și le-a publicat în primul stud-book al rasei, în 1880.

Se pare că rasa originală era pe cale dispariție în 1831 și a cunoscut o încrucișare controlată cu caii grei din Yorkshire. Au păstrat culoare de roib, câștigând totuși în talie și eleganță.

În anii 1880 începe și un export limitat, caii Suffolk Punch ajungând și în America, fiind apreciați în fermele din New England și Midwest. Aici, după al II-lea Război Mondial populația de cai ajunsese la 50 de exemplare, fiind salvați de câteva ferme din Iowa. Din fericire a crescut interesul prin anii ’60 și au mai fost importate exemplare din Anglia, fiind ameliorați prin 1970 cu cai Belgian Draft.

rasa Suffolk Punch
Suffolk Punch – 1889

Acești cai au fost utilizați la muncile agricole fiind apți pentru tracțiunea grea, dar au fost utili și la artilerie sau alte activități de tracțiune.

Caracteristicile calului Suffolk Punch

Talia lor este situată între 165 și 178 cm și pot cântări până la 100 kg. Culoarea robei este mereu roib, cu diferite intensități. Pot avea marcaje albe pe față sau picioare, dar pe zone limitate. Nu este acceptată altă culoare pentru înscrierea în stud-book-ul rasei.

Suffolk Punch
Suffolk Punch – Wikimedia.org

Corpul lor puternic este susținut de picioare robuste. Spatele este scurt. Gâtul este extrem de puternic.

Sunt cai care rezistă la căldură și la condițiile aspre. În mod surprinzător pentru un cal de tracțiune, nu solicită multă hrană. Au o longevitate bună, se maturizează repede și sunt foarte puternici.

Din fericire, acești cai legendari sunt sub atenta protecție. Centrul Suffolk Punch Trust a fost fondat tocmai pentru a proteja această rasă aflată la o  cifră critică. Ei pregătesc profesioniști care să se ocupe de rasă și cresc notorietatea rasei în rândul publicului larg.

Numărul actual este puțin peste 500 de exemplare în întreaga lume. Sunt utilizați în zone recreațională de echitație, putând fi încălecați și de persoanele mai corpolente.

Descoperă și rasa Clydesdale – https://herghelie.ro/rasa-clydesdale/

Surse:

https://www.thesuffolkpunchtrust.co.uk/

The Suffolk Horse; Fred Smith; 1925

Photo: www.thesuffolkpunchtrust.co.uk

Rasa Shetland

Herghelie.ro
2 min read

Rasa de cai Salernitano

Herghelie.ro
2 min read

Citate despre cai

Herghelie.ro
3 min read