Rasa Morgan

Morgan Horse Association

Caracteristicile rasei Morgan Horse

Morgan Horse este o rasă americană de cai, cunoscută pentru spiritul său curajos și puterea sa remarcabilă. Originari din Vermont, acești cai au fost utilizați în trecut pentru munca la fermă și pentru călărie. În prezent, Morgan Horse este considerat un cal versatil, potrivit atât pentru  echitație, cât și pentru competiții.

Istoria calului Morgan

Morgan Horse își are originile în Vermont, unde un cal cu numele FIGURE a fost cumpărat de către Justin Morgan în anul 1795.

Justin Morgan a fost un învățător, compozitor, om de afaceri și călăreț care s-a mutat la Randolph, Vermont, din Springfield, Massachusetts.

 Justin-Morgan

Justin-Morgan – American Morgan Horse Association

El a cumpărat un tânăr cal murg, născut în 1789, pe care l-a numit Figure. Conform obiceiului din acea vreme, Figure era cunoscut mai ales sub numele „Calul lui Justin Morgan”. Acest tânăr cal este considerat a fi fondatorul rasei Morgan.

Justin Morgan cal
Justin Morgan – FIGURE

Originea veritabilă a lui Figure rămâne încă un mister, însă se crede că a fost născut din True Briton, un cal respectat pentru excelența sa și cunoscut ca fiind tatăl unor cai de calitate. Mama lui Figure era din rasa Wild-Air, o iapă de mărime medie, cu un piept masiv, de culoare galben deschis, cu o coamă și coadă bogată, un cal frumos și îndemânatic.

Morgan Horse
Morgan Horse

Aptitudinile sale de trap, galop și tracțiune erau legendare. Serviciile sale de montă erau oferite în întreaga regiune și în diverse locații din Vermont. Cea mai valoroasă trăsătură era capacitatea de a transmite caracteristicile sale distincte nu numai urmașilor săi, ci chiar și peste mai multe generații.

După moartea lui Justin Morgan, Figure a fost cumpărat de alți proprietari lucrând la ferme, transportând mărfuri și în paradele militare. El a murit la 32 de ani, în 1821, din cauza unui picior netratat. A avut 3 fii celebri care au continuat moștenirea sa către generațiile viitoare de cai Morgan: Sherman, Bulrush și Woodbury.

Un cal Morgan de trap a fost exportat în Anglia în anii 1860 și acesta a influențat formarea rasei britanice Hackney. De asemenea, rasa Morgan a avut un aport important în dezvoltarea rasei American Quarter Horse și Missouri Fox Trotter.

Din păcate, prin anii 1870 s-a produs o încrucișare cu alte rase de cai cu scopul de a obține cai cu picioare mai lungi, ceea ce a dus aproape la dispariția stilului original al cailor Morgan, deși au mai existat populații izolate de această schimbare.

Aspectul fizic al calului Morgan

Calul din rasa Morgan este o rasă de talie medie, cu o structură solidă și musculatură bine dezvoltată. Acești cai au capul expresiv, cu un profil ușor convex. Ochii mari și urechile mici le dau un aspect inteligent și ager. Corpul lor este bine proporționat, cu gât scurt și umeri largi, care le conferă o poziție impresionantă. Spatele este scurt, crupa este lungă și musculoasă. Picioarele lor sunt de asemenea puternice și bine proporționate. Coada este voluminoasă și purtată cu mândrie în sus.

De obicei,  culori robei sunt murg, negru și castaniu. Totuși, unii fermieri se specializează în producția de cai palomino, pinto, suri și alte culori mai puțin comune. Nu există un standard oficial al rasei din acest punct de vedere.

Cal Morgan
American Morgan Horse Association –  Photo credit@howardschatzbergphoto

Personalitatea cailor Morgan

Calul Morgan este cunoscut pentru personalitatea sa veselă și energică. Acești cai sunt inteligenți, curajoși și loiali, ceea ce îi face ușor de antrenat și de lucrat cu ei. De asemenea, Morgan Horse este un cal sociabil și se atașează ușor de stăpânii săi. Acești cai sunt activi și au nevoie de multă mișcare, așa că sunt potriviți pentru proprietari cu un stil de viață activ.

Liniile rasei Morgan

Brunk, Government, Lippitt și Western Working sunt liniile actuale ale rasei de cai Morgan, dezvoltate în secolul XX. Aceste subtipuri au fost create prin selecția atentă a exemplarelor cu caracteristici specifice, astfel încât să se obțină cai cu anumite trăsături comune.

Familia Brunk Morgan se distinge prin frumusețea excepțională, atletismul și versatilitatea sa. Caii din această familie sunt foarte apreciați pentru echitație.

Familia Government Morgan se distinge prin forța, atletismul și versatilitatea sa. Sunt cai foarte performanți, apreciați pentru capacitatea lor de a se adapta la diverse discipline ecvestre.

Familia Lippitt Morgan se distinge prin tipul clasic Morgan, atletismul și versatilitatea sa. Caii din această familie sunt apreciați de entuziaștii rasei.

Familia Western Working Morgan se distinge prin forța și versatilitatea sa. Sunt cai puternici și adaptabili, utilizați adesea pentru munca de fermă, plimbări  și alte discipline ecvestre specifice.

Morgan este un cal versatil, care poate fi utilizat pentru mai multe scopuri. Acești cai sunt populari în competițiile de echitație, unde sunt apreciați pentru agilitatea si puterea lor. De asemenea, sunt potriviți pentru turism si plimbări, datorită personalității lor sociabile si afectuoase. Caii din această rasă pot fi folosiți de asemenea pentru muncile la micile ferme, unde poate fi antrenat pentru tracțiune sau pentru a efectua alte sarcini.

Calul Morgan este o rasă cu personalitate puternică și multe aptitudini. Acești cai sunt activi, inteligenți, curajoși si loiali.  Se estimează o populație globală de aproximativ 175.000 de exemplare. Cei mai mulți sunt desigur în SUA, dar și în Canada, Anglia, Suedia și alte câteva țări.

Surse de documentare:
  1. Site-ul oficial al Asociatiei Morgan Horse: https://www.morganhorse.com/
  2. Articol despre istoria Morgan Horse: https://www.thesprucepets.com/the-history-of-the-morgan-horse-1886130
  3. Profil de rasa Morgan Horse pe site-ul de cai: https://www.horses-and-horse-information.com/breeds/light-horse/morgan/
  4. Ghid pentru ingrijirea Morgan Horse: https://www.thesprucepets.com/morgan-horse-care-1886131
  5. Morgan horses – a premium essay on the origin, history, and characteristics of this remarkable American breed of horses – Linsley, D. C. (Daniel Chipman), 1827-1889
  6. Breeding Morgan horses at the U.S. Morgan Horse Farm

Cover photo: Morgan Horse Association