Rasa de ponei Connemara

Ponei Connemara - cover

Ponei Connemara

Poneiul Connemara este o rasă de ponei originară din regiunea Connemara din vestul Irlandei. Acești ponei sunt cunoscuți pentru personalitatea lor prietenoasă și curajoasă, precum și pentru abilitățile lor excelente de călărie. Sunt considerați ponei versatili și pot fi utilizați în mai multe discipline de călărie, inclusiv sărituri, dressage și evenimente de vânătoare.

Istoria poneilor Connemara

Deși istoria exactă a poneilor Connemara este neclară, se crede că rasa a evoluat în regiunea Connemara din vestul Irlandei timp de secole. Acești ponei au fost utilizați inițial ca ponei de muncă, ajutând la transportul mărfurilor și la lucrări agricole. Începând cu secolul al XIX-lea, poneii Connemara au fost încrucișați cu alte rase, cum ar fi Welsh Cob și Arab, pentru a îmbunătăți înălțimea și eleganța lor.

The origin and influence of the thoroughbred horse - Ponei Connemara

De fapt, armăsarul roșcat Prince Llewellyn din rasa de ponei Welsh a fost tatăl lui Dynamite, care l-a produs apoi pe faimosul Cannon Ball (născut în 1904), primul armăsar înregistrat în cartea genealogică Connemara.

Cannon Ball
https://www.facebook.com/ashbrookstud1 – Cannon Ball

 

Poneii Connemara Stud Book
https://www.facebook.com/ConnemaraPonyBreedersSociety -Stud Book Ponei Connemara

 

La începutul secolului al XX-lea, interesul pentru poneii Connemara ca ponei de rasă a început să crească. În 1923, a fost înființat Connemara Pony Breeders’ Society (CPBS), care a ajutat la dezvoltarea și promovarea rasei. La acea vreme, rasa era încă utilizată în mare parte pentru muncă agricolă și pentru transportul mărfurilor, dar interesul pentru utilizarea lor în sporturile ecvestre a început să crească.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, poneii Connemara au fost utilizați ca ponei de munte de către Armata Britanică. După război, interesul pentru poneii Connemara ca ponei de rasă a crescut semnificativ, iar numărul lor a început să crească. În anii 1950 și 1960, poneii Connemara au devenit din ce în ce mai populari în sporturile ecvestre, în special în Irlanda și Marea Britanie.

În prezent, poneii Connemara sunt recunoscuți ca rasă proprie, cu un standard de rasă specificat de CPBS. În ciuda faptului că numărul lor este în creștere, poneii Connemara sunt considerați încă o rasă relativ rară, ceea ce îi face și mai apreciați în lumea ecvestră. Acești ponei sunt în continuare utilizați în sporturile ecvestre, precum și pentru terapie asistată de animale și ca ponei de companie.

Descriere fizică

Poneii Connemara sunt cunoscuți pentru aspectul lor distinctiv, fiind considerați unele dintre cele mai frumoase rase de ponei din lume. Acești ponei sunt de talie mică sau medie, cu o înălțime de la 1,22 m la 1,47 m. Aceștia au o construcție robustă și puternică, cu oasele solide și un aspect armonios.

Capul lor mic și elegant este ușor rotunjit, cu ochi mari, expresivi și urechi scurte și înclinate ușor în față. Gâtul este scurt și puternic, iar spatele este drept și solid, cu un posterior rotunjit și bine dezvoltat. Picioarele sunt puternice și drepte, cu copite tari și sănătoase.

Părul poneilor Connemara este de obicei gros, cu o lungime medie și poate fi de orice culoare, de la negru, castaniu, roșcat sau gri, până la alb. În general, acești ponei sunt recunoscuți pentru coama și coada lor abundente, care pot fi de obicei de culoare diferită de restul corpului.

Pe lângă frumusețea lor fizică, poneii Connemara sunt, de asemenea, recunoscuți pentru puterea lor și starea fizică excelentă, făcându-i ideali pentru activități cum ar fi vânătoarea și echitația.

Personalitate

Poneii Connemara sunt cunoscuți pentru personalitatea lor prietenoasă și curajoasă. Sunt ponei inteligenți și docili, care sunt foarte atașați de oameni și se bucură de atenția lor. Acești ponei sunt foarte energici, ceea ce îi face să fie ideali pentru sporturile ecvestre.

Poneii Connemara sunt, de asemenea, foarte încrezători și curajoși, fiind ideali pentru călăreții începători și avansați. Sunt ponei versatili și pot fi utilizați într-o varietate de discipline de călărie.

În plus, poneii Connemara sunt utilizați ca ponei de companie și pentru terapie asistată. Datorită personalității lor docile și prietenoase, acești ponei pot fi foarte reconfortanți pentru persoanele cu dizabilități și probleme de sănătate.

În concluzie, poneii Connemara sunt o rasă versatilă și apreciată în lumea călăriei. Personalitatea lor prietenoasă și curajoasă, abilitățile excelente de călărie și utilitatea lor într-o varietate de discipline îi fac să fie iubiți de către călăreți și amatori de ponei deopotrivă.

https://fb.watch/iW83v7kYe3/

Vezi alte rase de cai aici: https://herghelie.ro/rase-cai/

Surse de documentare:

  1. The Connemara Pony Breeders Society – www.cpbs.ie
  2. The Connemara Pony Breeders Society – www.cpbs.com
  3. „The Connemara Pony Handbook” de Ailbhe Gavin-Ryan, editat de The Collins Press, 2008
  4. „The Irish Horse” de John O’Leary, editat de Gill Books, 2016
  5. „The Complete Book of the Horse and Rider” de Sarah Muir și Kit Houghton, editat de DK Publishing, 2011.
  6. Pixabay – smcaleer – Photo cover
  7. https://www.facebook.com/ConnemaraPonyBreedersSociety