Rasa Selle Francais

Rasa Selle Francais

Despre rasa Selle Francais

Sell Francais este rasa de cai ameliorată pentru sporturile ecvestre din Franța. A fost un program de reproducție pornit de la tradiția francezilor în privința creșterii cailor.

Originea rasei

Este o rasă rezultată din rasele jumătate sânge arab locale și rase precum Pursângele Arab și Pursângele Englez, dar mai ales de influența rasei de trăpași. Acești crescători de cai au importat cai Pursange Englez și trăpaș Norfolk începând cu secolul XIX, pentru a-i încrucișa cu iepele locale.

Trapas Norfolk
Trapas Norfolk – La connaissance générale du cheval : études de zoologie pratique 1883

Rasa s-a dezvoltat în regiunea Saint Lo și Le Pin. Aceste rase autohtone demi-sânge au fost recunoscute în anul 1914. Erau cai folosiți îndeosebi în scopuri militare, mai ales în perioada celor doua Războaie Mondiale.

Încrucisările au dus la formarea a doua tipologii de cai: un cal mai rapid, numit French Trotter (Trăpașul Francez) și calul Anglo-Normand, cu aptitudini pentru călărie și tracțiune.

Trăpașul Francez
Trăpașul Francez – wikimedia.org
Cai Anglo Normanzi
Cai Anglo-Normanzi, ilustrație de Adam, Albert (1833-1900). Lithografie www.galica.bnf.fr

Calul Anglo-Normand a început să se folosească în încrucișări cu alte rase locale precum rasa Angevin, Charentais, Charolais, Vendéen, cal Dombes, astfel încât produșii lor au început să se asemenea foarte mult unul cu altul.

Calul Anglo-Normand
Calul Anglo-Normand, Narquois 1891 Wikimedia.org

Având atât de multe similarități, s-a luat decizia în anul 1958 să fie grupate toate aceste exemplare sub numele de Selle Francais, calul de sport francez, atletic, abil, puternic și inteligent.

Caracteristicile rasei Selle Francais

Este un cal docil, vioi, atletic și energic. Tocmai de aceea este o vedetă a concursurilor de sărituri peste obstacole și pentru proba completă. Este un cal care se atașează puternic de oamenii care au grijă de el.

Selle Francais este un cal înalt, construit armonios, cu un corp robust. Talia sa poate ajunge până la 1.80 m.

Calul Selle Francais are un cap expresiv, urechile mari și mobile. Gâtul musculos este bine echilibrat și lung. Greabănul este de asemenea frumos scos în evidență. Are o crupă musculoasă și picioarele lungi și robuste. Greutatea acestui atlet poate ajunge la 650 kg.

Câteva statistici din 2017 ne prezintă o cifră de 6.269 de nașteri de cai Selle Francais și 466 de armăsari reproducători din această rasă.

Roba sa este de obicei murgă sau roibă, dar se pot întâlni mai multe culori.

Cai campioni

Haideți să îi cunoaștem pe câțiva dintre caii celebri Selle-Francais:

Baloubet du Rouet – campion olimpic la Atena 2004 și multiplu campion mondial împreună cu Rodrigo Pessoa.

Quito de Baussy – campion mondial, medaliat olimpic (bronz -1992), cu Eric Navet

Quito de Baussy

Sursa: fei.org/
Quidam de Revel – medaliat olimpic, campion international cu Herve Godgnos și apoi cu Thomas Velin
www.horsemagazine.com

Selle Francais și Calul de Sport Românesc

Începând cu anul 2017 s-a încheiat izolarea reproductivă a rasei Cal de Sport Românesc. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, prin Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor de Rasă a decis să aducă un aport de inseminare artificială a unui lot de 21 de iepe românești cu doi armăsari de seamă din Franța,  din rasa Selle Français.

  • Quool du Bois Margot – campion al Franței la 3 și 5 ani. Un cal cu un gabarit, locomoție și forță impresionante, în vârstă acum de 16 ani.
QUOOL DU BOIS MARGOT
QUOOL DU BOIS MARGOT – http://www.gfeweb.com/

CICAVE DU TALUS – un armăsar cu aptitudini impresionante și rezultate foarte bune la Campionatul Mondial, acum în vârstă de 8 ani.

Cicave du Talus
Cicave du Talus – http://www.gfeweb.com/

Și au apărut și primii mânji cu aport de sânge franțuzesc.

Jador -Romsilva
Mânzul Jador – Herghelia Tulucești – sursa Romsilva

Scopul principal este obținerea a patru linii neînrudite de armăsari și obținerea a cel puțin 100 de mânji pentru a oficializa această rasă din România.

Din februarie 2019 s-a înființat la Herghelia Tulucești un al doilea nucleu de reproducție al cabalinelor din rasa Cal de Sport Românesc, prin aportul de ameliorare din Franța.

Surse:

  • https://www.sellefrancais.fr/
  • http://imh.org/
  • gallica.bnf.fr
  • La connaissance générale du cheval : études de zoologie pratique / par les auteurs de l'”Encyclopédie pratique de l’agriculteur” 1883
  • https://equipedia.ifce.fr/
  • Cover – https://pixabay.com/ro/users/hubertjean-1617756/
  • https://www.horsemagazine.com/
  • Stud-Book Selle Français
  • www.horsemagazine.com

Rasa Hanoverian

Herghelie.ro
4 min read

Romfilatelia – CAI

Herghelie.ro
2 min read

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.