Secretariat, un cal de legenda

Secretariat, un cal de legenda

A fost odata ca niciodata…

Cam asa incep povestile frumoase. Dar acum ne referim la un erou real, un cal care a devenit ulterior legenda. O poveste bazata pe fapte reale, aproape imposibil de crezut!

Inceputurile aventurii

Pe 30 martie 1970 lua naștere un viitor campion. Tatăl său era Bold Ruler (1954-1971), numit American Horse of the Year in anul 1957. Un armasar foarte rapid pe distante scurte.  Mama sa era Somethingroyal (1952-1983), un pursange rezistent pe orice distanta. A avut o mostenire genetica frumoasa, dar a fost mai mult decat atat!

Calul povestii noastre creste la ferma Meadwod Richmond Virginia, ferma preluata de Penny Chenery de la tatal sau bolnav. Penny nu avea cunostinte despre cresterea cailor sau despre cursele de cai. Fiind presata de datorii, Penny il implica pe antrenorul Lucien Laurin, care il va pregati pe Secretariat pentru curse.

Penny se implica personal in ingrijirea calului cu multa afectiune si protectie. Isi lauda fundamentat calul cu orice ocazie, facand cu greu fata arogantelor barbatilor din domeniul curselor americane de cai.

Campion Triple Crown

In anul 1973 Secretariat a castigat Triple Crown, trei curse extrem de dificile: Kentucky Derby, Peakness Stakes si Belmont Stakes. Ceva greu de crezut, dar le-a castigat pe toate trei. Mai mult decat atat, in doua dintre cele 3 curse a stabilit recorduri mondiale nedoborate nici in zilele noastre.

Kentucky Derby – 1973

Belmont Stakes – 1973

In aceasta cursa Secretariat a avut la final o distanta de 31 de lungimi de cal fata de urmaritorul sau, o performanta nemaivazuta. Dar asa se scrie istoria!

Secretariat 31 lungimi
Sursa: Last Secretariat Album

Preakness Stakes – 1973

In curse, eroul nostru pleca printre ultimii de la start, ramanea in plutonul codas si revenea in frunte cu o acceleratie uimitoare. O forta a naturii si o personalitate de neexplicat. Alerga pur si simplu din placere, fara sa fie folosita cravasa lui Ron Turcotte, dragul sau jocheu.

Secretariat Ron Turcotte
Ron Turcotte & Secretariat. The Australian Women’s Weekly. http://nla.gov.au/nla.news-title112
Secretariat
Antrenorul Lucien Laurin dreapta. Secretariat si George Davis, in partea stanga. http://nla.gov.au/nla.news-title112

A participat de-a lungul carierei la 21 de curse si a castigat 16, a obtinut 3 locuri secunde si un loc trei. Castigurile din curse au fost de peste 1.3 milioane de dolari.

Uimitorul cal detine inca 2 recorduri pe pista de nisip (dirt): 2000 m – 1:59 si 2400 m – 2:24.

Despre marele campion

Era un cal proportionat aproape perfect, cu o inaltime de 168 centimetri, un corp cu o musculatura evidentiata si 533 kg. Ulterior s-a stabilit ca avea o inima de trei ori mai mare decat media normala, cantarind 10 kilograme, adica dubla fata de inima unui cal de curse. Era o inima plina de energie pentru acest mare campion.

Secretariat mai era alintat si Big Red, fiind un cal de un rosu-caramiziu foarte frumos. Era alintat de Penny, stapana sa, dar era iubit si de blitzurile jurnalistilor si fotografilor.

Secretariat trece spre cele vesnice in anul 1989, fiind inmormantat in intregime, un lucru rar la cai. Avea 19 ani si a murit din cauza bolii numita laminita, o inflamatie fara leac la nivelul copitei. Pentru a i se curma suferinta a fost eutanasiat pe data de 4 octombrie 1989. A fost inmormantat in Clairborne Farm in Paris, Kentucky.

Putem vedea aici ultima filmare a lui Secretariat, cu 3 zile inainte de moarte:

Incredibila sa poveste a stat la baza filmului “Secretariat” realizat de Disney in anul 2011, film in care joaca mari actori precum Diane Lane si John Malkovich. Completati acest articol prin vizionarea acestui minunat film.

Secretariat a devenit o frumoasa poveste pentru iubitorii acestor minunate animale si va ramane mult timp in sufletele lor. Legenda merge mai departe chiar si dupa 50 de ani…

Articol documentat de Vanessa Alexa & herghelie.ro

 

Referinte:

Photo: http://cs.bloodhorse.com/blogs/horse-racing-steve-haskin/archive/2017/07/20/secretariat-photo-album.aspx

Site oficial: https://www.secretariat.com/

Pagina de Facebook oficiala: https://www.facebook.com/secretariatofficial/

Last Secretariat Album

http://nla.gov.au/nla.news-title112

3 Replies to “Secretariat, un cal de legenda”

  1. Impresionanta istorie despre un mare campion!
    Un cal de legenda!

Comments are closed.