Trăpașul Românesc

Trapas romanesc - coperta

Originile rasei

Calul trapas a fost consolidat prima oara in Scandinavia in secolul al XVIII-lea si apoi s-a raspandit si in alte zone ale Europei si ale lumii.  In Romania, originile formarii acestei rase autohtone de Trapas Romanesc se gasesc in anul 1887, cand au loc primele importuri de trapasi si cand au loc primele curse de acest gen. Apoi continua pe intreaga perioada a secolului trecut.

Formarea sa are la baza Trapasul American (80%), Trapasul Orlov (10%), Trapasul Francez (5%), cu infuzie de Nonius si Furioso North Star.

In perioada de dupa Primul Razboi Mondial sunt mentionati cai de mare valoare la Braila si Bucuresti: Paklas, Ierosca, Liska, Vallomos, Domnescu. De mentionat si un import de mare valoare de reproducatori americani precum Georges Willy, Badea Petrica, Electric Todd, Volo Worthy.

Georges Willy are cinci urmasi castigatori de Derby, Badea Petrica are doi, Volo Worthy si Electric Todd cate unul. Ce import impresionant pentru consolidarea rasei de trapas romanesc! De asemenea au fost achizitionati atunci cai de competitie de mare valoare precum Wapiti, Amaryllis, Dolly, Buchdrucker, Adonis, Karneval.

Liniile americane

Trapasul American are cea mai mare pondere in rasa Trapas Romanesc, prin cinci linii legendare in America, provenite din celebrul Hambletonian. Sunt mentionate aici in ordinea importantei in contributia la consolidarea rasei, avand ca sursa de mare valoare lucrarea CRESTEREA ECVINELOR – Casa Cartii de Stiinta Cluj-Napoca, Gheorghe Muresan, Zamfir Marchis, Ioana Ludu – 2011.

Hambletonian
Celebrul Hambletonian
  1. George Wilkes – 519 cu cea mai mare pondere, cu produsi precum Oscar, Avion, Fanfaron,  Autrag
George Wilkes – https://harnessmuseum.com/

2. Abdallah-15, cu produsi precum Oslo, Fulg, Latin, Bosfor

Abdallah
Abdallah – https://commons.wikimedia.org/

3. Happy Medium-400, o linie care a produs trapasi foarte rapizi precum Decision, Amelicar, Luptator si Saltaret

Happy Medium
Happy Medium – https://harnessmuseum.com/

4. Electioneer -125 cu o pondere mai mica, avand produsi precum Petrus si Othelo

Electioneer
Electioneer – https://picryl.com/

5. Almout – 33 cu descendenti putin numerosi in istoria rasei.

Trapasul Orlov este reprezentat in Trapasul Romanesc prin linia Vernâi și Trapașul Francez prin linia Fantasio.

Trăpaşul românesc devine o rasă de sine stătătoare, fiind bine adaptat la conditiile mediului din Romania. Este un ameliorator al raselor locale din zona de sud a tarii. In prezent Trapasul Romanesc este ameliorat la Herghelia Dor Marunt din judetul Călărași.

Caracteristicile rasei

Trapas romanesc
Arhiva herghelie.ro – 2019

Rasa Trapas Romanesc este reprezentata de un cal cu o talie mijlocie, cu o inaltime de 155-157 cm.

Capul sau este expresiv, sustinut de un gat musculos si greabanul bine dezvoltat. Pieptul sau este musculos si larg, membrele fiind subtiri, dar puternice. Este gratios in miscarile sale si bine proportionat in ansamblu. Are spinarea si salele lungi, dar bine sustinute. Sunt cai care se pot deplasa la trap pe distante mari si pe diferite tipuri de drumuri, fiind foarte rezistenti.

Este un cal bland si usor de dresat. Cele mai intalnite culori sunt murga sau roiba. Capacitatea sa sportiva este probata public prin cursele de trap cu sulky.

Este considerata o rasa putin numeroasa.

Cai trapasi de legenda

Trebuie facuta o mentiune aparte a unor reprezentanti de seama a crescatoriilor romanesti, precum: Monte Carlo, Avion, Petruș dar și Talion, Talaz, și Seceriș, cei care umpleau tribunele Hipodromului Ploiești în anul 1970. Au mai fost cai de excepție precum Luptător, Bosfor, Oribil, Titirez, Doru și Silvestru.

Monte carlo prim plan_6 iunie 1948 Realitatea Ilustrata

Monte Carlo prim plan_6 iunie 1948 Realitatea IlustrataTalion-Derby-1970-Gheorghe-Tanase

Final-Derby-1970

 

Istoria trapului romanesc

Pentru a avea o imagine completa a trapului in Romania va invitam sa cititi articolul de mai jos despre istoria trapului romanesc. Salutăm oamenii implicați cu pasiune în perpetuarea acestui sport, cei care si-au pastrat optimismul chiar si in cele mai grele momente pentru sportul hipic.

Trapul romanesc – istoria curselor

Surse:

CRESTEREA ECVINELOR – Casa Cartii de Stiinta Cluj-Napoca, Gheorghe Muresan, Zamfir Marchis, Ioana Ludu – 2011

PE HIPODROM – Editura Litera, Alex. Doru Ionescu, Nidy Dumitrescu, 1971

https://harnessmuseum.com/

https://commons.wikimedia.org/

https://picryl.com/