Anduranta ecvestra

Anduranta ecvestra

Ce este anduranta ecvestra?

Este in primul rand „maratonul” ecvestru. Anduranta este un sport ecvestru din ce in ce mai cunoscut si care ofera urmatoarele avantaje sau dezvolta unele abilitati foarte importante:

  • este un sport in natura
  • dezvolta spiritul competitional
  • dezvolta spiritul de echipa
  • efortul sportiv este gestionat prin inteligenta tactica
  • relatia cu calul trebuie sa fie perfecta
  • este un sport potrivit pentru orice varsta, putand fi practicat de copii de 10-12 ani si in acelasi de timp de bunicii lor de 60-65 de ani

Originile andurantei

Originea probelor de anduranta este strans legata de nevoia oamenilor de a comunica sau de a transfera informatii sau bunuri dintr-un loc in altul intr-un timp cat mai scurt.

Astfel serviciile postale ilustreaza cel mai bine aceste nevoi transpuse in probe de anduranta ecvestra.

Un exemplu concret este cel al serviciului postal Pony Express din Statele Unite, infiintata in anul 1860. Noul serviciu postal promitea o livrare in timp de doar 10 zile de la coastra Atlanticului, pana la coasta Pacificului.

Pony_Express
Fotografie curier Pony-Express 1861 – sursa foto Wikimedia

Erau practic 3100 de km de parcurs si 186 de statii intermediare. Astfel agentii Poney Express schimbau caii la fiecare 16 km, mergand mai departe.

Calaretii erau mici de statura si cantareau maxim 57 de kg. Fiecare calaret parcurgea intre 120 si 160 km in mod continuu, zi si noapte.

Pony_Express_Map
Harta retelei Pony-Express 1860-1861.  sursa foto: Wikimedia

O alta utilitate a fost cea militara. Pentru a cuceri noi teritorii se foloseau cai rapizi si robusti pentru a parcurge distante lungi. Primele competitii militare de anduranta se intalnesc in secolul XIX in Europa, in Australia si in Statele Unite. Totusi, traseele erau printre cele mai dificile, pe distante de 483 km parcursi in 5 zile. Caii transportau calareti si bagaje de pana la 90 kg. Se selectionau astfel cei mai buni cai, dar nu se tinea prea mult seama de starea de sanatate a cailor la finalul probelor.

Anduranta militara 1912
Anduranta militara 1912. https://gallica.bnf.fr/

Istoria romaneasca a andurantei

Si la noi in tara este de mentionat aceasta traditie prin existenta olacarilor, postasii calare.

PostasMoldovean
Poștaș moldovean la jumătatea secolului al XIX-lea. Litografie de A. Asachi. Sursa: wikipedia.org

De asemenea si in Romania se organizau competitii militare de rezistenta a cailor pe distante cat mai lungi, de exemplu intre Sibiu si Belgrad sau intre Bucuresti si Paris.

calare Bucuresti - Paris
Povești de odinioară. Căpitanul Ioan Păun a ajuns călare în 58 de zile până la Paris. Sursa: Realitatea Ilustrata

Daca ne referim la istoria indepartata, Dimitrie Cantemir scria in lucrarile sale despre caii moldovenesti atat de mult cunoscuti pentru rezistenta lor. Acesti cai mergeau de multe ori ca tribut la Poarta Otomana sau ca prada de razboi, fiind astfel o rasa care a contribuit la ameliorarea cailor din zona Balcanica, cel putin.

caii moldovenesti
Dimitrie Cantemir – Descriptio Moldaviae 1769
Cal Moldovenesc

Zootechnie. Races chevalines. Elevage et Exploitation des chevaux de trait et des chevaux de selle, par Paul Diffloth, ingénieur agronome, professeur spécial d’agriculture. 5e édition entièrement refondue avec 133 figures intercalées dans le texte – 1923. Sursa: gallica.bnf.fr

Anduranta ca disciplina sportiva ecvestra

Desi este un sport ecvestru destul de vechi, anduranta a devenit o disciplina recunoscuta de Federatia Ecvestra Internationala (FEI) abia in anul 1978, atunci stabilindu-se si reguli care aveau in prim plan siguranta calului.

Fiind o disciplina mai recenta, anduranta are si cea mai mare dinamica dintre toate disciplinele ecvestre (sarituri peste obstacole, dresaj, eventing – proba completa, reining, voltije, atelaje, polo calare).

Anduranta in Romania

In Romania, primele concursuri de anduranta au avut loc in 2000, dar au fost organizate in cadru oficial in anul 2006, cand a avut loc primul concurs national de anduranta, sub egida Federatiei Ecvestre Romane (FER).

Fiind atat de recent introdusa in Europa si respectiv in Romania, putem spune ca nimeni nu are o traditie mare in anduranta ecvestra sportiva. Totusi, anduranta a devenit un sport cu o mare priza in comunitatea mondiala ecvestra, situandu-se pe locul doi dupa obstacole. Aceasta dinamica spectaculoasa se intampla si in tara noastra.

Primul Campionat National de Anduranta Ecvestra a avut loc in 2006. Campionatul Balcanic la Anduranta Ecvestra s-a organizat in Romania in anul 2007. Acestia au fost primii doi ani in care s-au pus bazele unei frumoase dezvoltari a acestui sport in Romania. S-au specializat arbitri, medici veterinari si stewarzi, atat de necesari pentru buna desfasurare a acestor probe.

Daca in anul 2009 existau doar 9 sportivi la aceasta disciplina, in 2019 vorbim de peste 110 sportivi angrenati in acest sport, cu rezultate din ce in ce mai bune la nivel national si international.

Clasament sportivi
Numarul de sportivi pe cluburi inscrisi la ultima editie a Campionatului National 2019 – Sursa Club Sportiv Shagya

Care sunt caii cei mai potriviti in anduranta?

Caii cei mai potriviti pentru anduranta, mai ales pentru probele de peste 80 km sunt caii arabi. Ei au in bagajul lor genetic ceva remarcabil. Pursangele Arab, Shagya Arab, caii din Caucaz, caii turcmeni sunt cei care au capacitatea de a transforma carbohidratii si lipidele in mult mai multa energie. Ei mai au capacitatea de a folosi oxigenul cat mai eficient, fiind mult mai rezistenti la conditii dificile de traseu. In plus, ei mai au genetic o fibra musculara mai lunga, cu contractii mai lente, devenind  imbatabili in astfel de curse.

Pur Sange Arab
Pursange Arab. Sursa: Pixabay

In acelasi timp, studiile au aratat ca cei mai potriviti pentru aceste probe sunt masculii castrati, deoarece ei reusesc sa isi foloseasca la maximum energia pe distante cat mai lungi.

Ce ar trebui sa faca cuplul cal-calaret in anduranta?

Este o disciplina care scoate in fata in primul rand ideea de echipa. Este o legatura foarte puternica intre calaret si calul sau, bazata in primul rand pe respect si pe incredere. Trebuie privita ca pe o filozofie de viata pentru a avea succes in acest sport.

Calaretul trebuie sa isi cunoasca foarte bine calul, sa ii inteleaga nevoile si sa ii inteleaga semnalele transmise de acesta pe intreaga perioada a competitiei. Este practic o cursa in doi, fara prea multi spectatori in jur. Un spectacol sportiv destul de discret, bazat mai mult pe  respect si  incredere reciproca.

Si sa nu uitam ca si in aceasta disciplina sanatatea calului trebuie sa fie pe primul loc.

Anduranta
O echipa adevarata. Sursa foto CS Shagya

Ce presupune pregatirea?

Pregatirea calului pentru anduranta este probabil cea mai complexa. Este nevoie mai mult ca oricand de continuite, de pregatire graduala la efort si de foarte multa atentie la imbunatatirea treptata a performantei fara sa ii provoci rani.

Antrenamentul comportamental

Pregatirea comportamentala si tactica este decisiva atat pentru cal, cat si pentru sportiv. Calul trebuie sa fie docil si calm astfel incat sa isi pastreze energia si sa evite stresul, epuizarea si nervozitatea.

Pregatirea fizica

Apoi intervine pregatirea fizica, legata in special de flexibilitatea si echilibrul calului. Un cal flexibil va avea o mobilitate mai buna a articulatiilor pe diverse tipuri de teren si astfel se va reduce riscul ranirilor pe parcursul traseului. De asemenea, un cal echilibrat va avea o mai mica acumulare de tensiune pe parcursul unui traseu atat de lung.

Antrenamentul fizic nu se face doar in manej, ci si pe trasee reale. Teoria pregatirii este foarte complexa si presupune antrenament muscular, exercitii cardiovasculare pentru un bun control al batailor inimii calului. Sunt necesare cresteri ale intensitatii cardiace, rezistenta musculara prin pas in ritm sustinut sau perioade sustinute de viteza, adica alternanta in pregatire.

Importanta antrenamentului

Toate aceste activitati sustinute sunt necesare si trebuie sa fie bine monitorizate pentru a observa gradul de oboseala sau solicitare a calului. Daca apar probleme de pofta de mancare, lipsa de energie ulterioara sau o recuperare dificila dupa efort, atunci este necesara de o perioada de odihna.

Acest plan de antrenament este foarte complex si trebuie sa cuprinda si dieta si selectie sau alegerea unei strategii de abordare a competitiei in conditiile date. Ideal ar fi sa existe si un instructor specializat pe acest plan de antrenament.

Este de asemenea foarte importanta cunoasterea traseului, tipul de teren, pantele sau rampele de pe traseu, temperatura exterioara. Pregatirea tactica este extrem de importanta. Trebuie sa iti faci propria cursa si calul sa creada in tine si sa fie putin influentabili de ceilalti cai din jurul sau.

Eforturile calului si sportivului sunt foarte mari. Se pierd saruri importante si se produce o deshidratare severa. Recuperarea dupa efort trebuie sa fie de cel putin 2 saptamani.

In perioada competitiei de anduranta poate ca rolul cel mai important il are medicul veterinar. Acest medic trebuie sa fie profesionist si foarte corect. El trebuie sa depisteze caii care au cu adevarat probleme si sa nu influenteze in niciun fel rezultatul competitiei.

Medicul veterinar
Sursa foto: Club Sportiv Shagya Buftea

Detaliile unei probe de anduranta ecvestra.

Echipa trebuie sa fie formata din organizatori si stuff, un juriu de teren, o comisie veterinara, un medic de concurs, un delegat tehnic si chiar de un potcovar.

Distantele probelor de anduranta si conditiile tehnice

– Distanta – CEI1*100 km – Campionatul Balcanic de Anduranta
– Distantele probelor internatioanle -CEI1* 100 km si CEI2* 120 km, CEI3* 160 km – Concurs International de Anduranta
– Distantele probelor nationale – 40 km, 60 km, 80 km sau proba CEN1* – 90 km – Concurs National de Anduranta

traseu anduranta
Sursa foto: Club Sportiv Shagya Buftea

Exista conditii de viteza minima diferita in functie de distanta probei: minimum 10 km/h (la probele de 30, 40 km) pana la minimum 12 km/h la probele mai avansate. De asemenea exista si o limitare a vitezei maxime de la 12 km/h pana la 16 km/h sau fara limitare la proba CEN1*.

Sursa foto: Club Sportiv Shagya

Si pentru ca siguranta calului este prioritara exista Vet Gate-uri intermediare si cele finale, iar frecventa cardiaca a calului trebuie sa fie de maximum 60 batai/minut (la CEN1* poate fi de maximum 64 batai/minut). In plus, de retinut ca nu se folosesc pintenii sau cravasa in aceasta competitie ecvestra!

Sursa foto: Club Sportiv Shagya. Campionatul National de Anduranta Ecvestra 2019

Regulamentul complet pentru anduranta ecvestra realizat de Federatia Ecvestra Romana poate fi analizat aici:

Regulament anduranta ecvestra

Anduranta romaneasca in ultima perioada

Tinand seama de dinamica acestei discipline din ultimii ani putem vorbi de concursuri de anduranta organizate la Herghelia Radauti, la Herghelia Mangalia, la Herghelia Beclean. Competitii de anduranta s-au mai organizat si la Salina Equines Horse Trophy Turda, in zona Tohani – Prahova, la Hemeius -Bacau, la Horodnic de Sus – Hardic, Refugiul Caii Lupilor, din localitatea Sieu-Sfantu, judetul Bistrita-Nasaud, Cupa Federaţiei la Anduranţa Ecvestra la Otopeni, la Sibiu, la Buftea si la Salcioara etc.

Ultimele editii ale Campionatului National de Anduranta s-au organizat la Buftea – Cupa Shagya. Tot aici s-a organizat si Balcaniada de Anduranta 2017, toate aceste competitii fiind organizate de Viorel Dabija, președintele Clubului Sportiv Shagya, un om implicat cu pasiune in disciplinele ecvestre din Romania.

Balcaniada din 2017 a avut cel mai mare fond de premiere din istoria balcaniadelor. De asemenea s-a folosit in organizare aceeasi logistica folosita in 2016 la Campionatul Mondial de la Samorin, Slovacia. De remarcat faptul ca Echipa Romaniei s-a situat pe locul 2, iar Tamas Peter a avut cel mai bun rezultat individual la CEI*90 km la Balcaniada din 2017 (locul 1).

Rezultate Campionatului Balcanic Shagya Romania 2017

Campionatul National de Anduranta Ecvestra – Cupa Shagya 2019 – Sursa foto Clubul Sportiv Shagya

Primul concurs international CEI 3* a fost organizat  tot la Buftea de Clubul Sportiv Shagya Buftea, sub egida FER si FEI in anul 2018, competitie la care au participat Polonia, Bulgaria si Romania.

Anul 2018 a fost anul cu cel mai mare numar de sportivi inscrisi: 131 de sportivi de anduranta ecvestra.  La aceasta competitie au fost prezenti oficiali din Austria, Germania, Italia, Franta, Grecia, Bulgaria si Romania. De remarcat si prezenta oficialilor de la renumita cursa de la Florac, Franta.

Despre anduranta din Romania s-a scris in reviste internationale precum “Arabian Horse Spirit” (Franta), Evo Endurance (Italia),  in „Arabian Horse Intl Endurance and Arabian Horse Intl Flat Racing (Brazilia)” si „Endurance World” (Emiratele Arabe Unite). Prin urmare, organizarea si promovarea andurantei de catre CS Shagya Buftea este un exemplu de urmat pentru orice sport din Romania.

Va prezentam aici clasamentul sportivilor de anduranta ecvestra in anul 2019

Clasamen anduranta ecvestra
Sursa: Lucky Horse Otopeni
Sportivi anduranta
Sportivi anduranta ecvestra. Sursa foto: CS Shagya

Calendarul competitional 2020

Va prezentam si calendarul competitional de anduranta ecvestra din acest an:

Calendar competitional anduranta 2020
Sursa: Club Sportiv Shagya

Iar o stire in premiera este aceea ca in urmatorii doi ani se va pregati un campionat international de mare anvergura in Romania, ca o confirmare a dezvoltarii a acestui fenomen sportiv in tara noastra. Romania devine astfel un punct important pe harta andurantei ecvestre internationale.

Anduranta fair-play
Fair-play. Sursa foto: CS Shagya – TO FINISH IT’S TO WIN!

Sa rezistam impreuna!

 

Surse:

  1. Zootechnie. Races chevalines. Elevage et Exploitation des chevaux de trait et des chevaux de selle, par Paul Diffloth, ingénieur agronome, professeur spécial d’agriculture. 5e édition entièrement refondue avec 133 figures intercalées dans le texte – 1923 – Gallica.bnf.fr
  2.  Club Sportiv Shagya: https://shagyaromania.ro/club-sportiv-shagya/
  3. http://cantemir.asm.md/ – Descrierea Moldovei – Dimitrie Cantemir
  4.  https://fer.org.ro/
  5. https://gallica.bnf.fr/
  6. https://www.wikimedia.org/
  7. https:/pixabay.com/
  8. Lucky Horse Otopeni