Evenimentul hipic de trap de la Berlin

RECRUT cover

Succes românesc la miting-ul sportiv din 1988

Ce poate fi mai frumos decât să privești în urmă cu mândrie și să descoperi frumoasele realizări ale sportului hipic românesc? Sunt momente care merită să rămână în memoria colectivă pentru a inspira tinerele generații pasionate de sporturile hipice.

Se întâmpla în perioada 8-12 iunie 1988, atunci când s-a desfăşurat Mitingul Hipic Internaţional de la Berlin. Era o competiție care a adus la start trăpaşi din ţări cu vechi tradiţii în cursele de cai. Desigur că aceste țări erau selectate din blocul estic:  U.R.S.S., R.D.G, Ungaria, Cehoslovacia.

La acest concurs a participat și echipa României cu un grup de cai de elită din acea vreme: RARĂU – campion de Derby, VADU, RECRUT și ORAC. Cai și sportivi care au avut o prestație sportivă remarcabilă.

Recrut și Gheorghe Tănase

Unul dintre cei mai mari sportivi de trap din România, Gheorghe Tănase a reușit atunci o victorie spectaculoasă cu minunatul RECRUT. Era o alergare cu caracter internațional –Premiul Lichtenberger“. 

Recrut - trap - Berlin 1988
RECRUT – trap –  premiul internațional LICHTENBERGER – Berlin 1988

RECRUT era un armăsar trăpaș provenit de la Herghelia Rușețu, județul Buzău, din SIRI (IT) și RAȚIUNEA (RO).

RECRUT - BERLIN iunie 1988
RECRUT – BERLIN iunie 1988

Tănase are un start lansat și RECRUT a preluat încă de la început conducerea cursei, susținând poziția de leader până la sosire. Calul a obținut un timp valoros  în cursa de 2.000 m cu timpul de 1:21,5 și cu patru lungi în fața cailor urmăritori (BON și SYMBO din Cehoslovacia). 

Recrut cu Gheorghe Tănase
RECRUT, marele câștigător condus din sulky de maestrul Gheorghe Tănase

RARĂU, campionul român de Derby din 1987, nu a fost în forma sa maximă, dar a ocupat locul 4 în ,,Marele premiu al oraşului Berlin”, iar VADU şi ORAC au depășit recordurile proprii. 

Acumulând puncte, România a ocupat locul al III-lea după Germania și U.R.S.S. la clasamentul pe națiuni. De asemenea, driverul și antrenorul Gheorghe Tănase a primit Premiul de Onoare.

Gheorghe Tănase premiat
Gheorghe Tănase premiat
Echipa României
Echipa României la Berlin:  driverul Gică Tănase, dr. Ilie Georgescu, directorul hipodromului, ministrul Zootehniei

Mulțumim domnului doctor Ilie Georgescu pentru amabilitatea de a ne oferi imagini unice de la acest eveniment istoric al trapului din România!