Gioconda Pînzaru – in memoriam

Ascensiunea Giocondei Pînzaru


În 1965, o fetiță, care încă nu împlinise 12 ani, însoţită de profesoara de sport Mărioara Neagoe, de la Şcoala generală nr. 2 din Bucium, s-a prezentat la centrul de călărie al Clubului Sportiv Muncitoresc Studenţesc, adresându-se antrenorului Alexandru Cormanencu cu rugămintea de a fi primită să practice această ramură de sport, pe care o îndrăgește de la vârsta de 5 ani!

Gioconda Pînzaru, născută în orașul Huşi în anul 1953, iar din 1962 stabilindu-se definitiv cu părinţii ei în Iaşi, în urma calităţilor constatate de către antrenor, cu prilejul concursurilor de selecţie din vara anului 1965, a fost admisă în lotul de călăreţi ai centrului.

După numai un an de zile de antrenamente, mai exact în anul 1966, tânăra sportivă şi-a făcut debutul la Concursul Republican de Călărie (rezervat fetelor) ce s-a desfăşurat la Constanţa. Neavând încă experienţa concursurilor, precum şi caii adecvaţi, Gioconda Pînzaru a fost nevoită guste din cupa amară a înfrîngerilor, ratând calificarea chiar din prima etapă.

„Insuccesul de atunci, ne-a mărturisit Alexandru Cormanencu, antrenorul centrului de călărie al Clubului Sportiv Municipaln-a descurajat-o pe Gioconda ci, dimpotrivă, în ochii ei se putea citi hotărârea de a se pregăti în continuare cu perseverenţă”.

Geoconda Panzaru arhiva
Gioconda Pinzaru 1971

A urmat sfaturile şi îndrumarea antrenorului, căruia Gioconda Pînzaru îi purta respect, atât pentru felul în care a pregătit-o pe terenul de sport, dar mai ales pentru jaloanele pe care i le-a dat în viaţă. „Trebuie te înscrii la un liceu cu profil sportiv” îşi aminteşte tânăra sportivă de îndemnul antrenorului. Şi-l ascultă. De atunci, sportul şi învăţătura s-au împletit armonios. Dimineaţa la liceu, după-amiază la antrenamente sau invers, în funcţie de orele de curs.

Gioconda Pînzaru

Din această împletire armonioasă a început ascensiunea pentru Gioconda. Concomitent cu promovarea claselor de liceu a început obţină rezultate bune şi în domeniul sportului. Astfel, în anul 1969 participând la semifinalele Campionatului Republican de Călărie rezervat juniorilor mici (sub 16 ani) a ocupat locul I, iar în finală s-a clasat pe locul II la o diferenţă de trei zecimi de secundă de primul clasat. În anul 1971, participând la semifinalele Campionatului Republican de Călărie, ce a avut loc la Craiova, tânăra sportivă a ocupat locul 1 la juniori mari (până la 18 ani). Concurând şi la seniori ea a ocupat locul II la proba uşoainternaţională. Gioconda Pînzaru a fost selecţionată în lotul naţional de călărie pentru juniori.

Era doar începutul: sportivă de categ. I la călărie,  componentă a echipei de obstacole, campioană naţională de seniori, vicecampioană de seniori la individual, componentă a echipei vicecampioană balcanică, locul II in campionatul individual republican, deținătoare a Cupei Federației Române de Călărie (1970, 1981). Multe cupe, campionate, concursuri, cai. Pagini de istorie hipică scrisă de sportiva Pînzaru.

Sportul, iunie 1969
Sportul, iunie 1969

 

Flacăra Iaşului, august 1975
Flacăra Iaşului, august 1975
Flacăra Iaşului, iunie 1966
Flacăra Iaşului, iunie 1966
Flacăra Iaşului, iunie 1973
Flacăra Iaşului, iunie 1973
Flacăra Iaşului, iunie 1976
Flacăra Iaşului, iunie 1976
Flacăra Iaşului, octombrie 1970
Flacăra Iaşului, octombrie 1970
Primii 10 sportivi ai anului
Primii 10 sportivi ai anului
Sportul, iunie 1977
Sportul, iunie 1977
Sportul, septembrie 1972
Sportul, septembrie 1972
Tribuna Sibiului, iulie-septembrie 1981
Gioconda Pînzaru cu celebrul Lăcătuș – Tribuna Sibiului, iulie-septembrie 1981

Flacăra Iaşului, iunie 1981
Flacăra Iaşului, iunie 1981
Sportul Popular - Sportul Sportul, iulie 1981
Sportul Popular – Sportul Sportul, iulie 1981

Geoconda Panzaru Facebook
MONTEOR, PSE. Concurs la Iasi 1980
MONTEOR, PSE. Concurs la Iasi 1980 – arhiva personală – Facebook

Urmează perioada de antrenorat, în care a format cu multă pasiune generații peste generații de tineri sportivi.

Gioconda Pinzaru - antrenor
Gioconda Pinzaru
Markantz in 2011 pe dealurile Manjestilor.
Markantz in 2011 – arhiva personală

Ultima perioadă a activității sale de antrenor a însemnat 14 ani de antrenorat la Equester Riding Club Iași. Alături de sportivi tineri, de mult îndrăgiții cai și de competiții.

Gioconda Pînzaru cu Avânt – 2002
EQUESTER RIDING CLUB 2011
EQUESTER RIDING CLUB – 2011

Gioconda Pînzaru a plecat la cele veșnice, în dimineața zilei de 9 ianuarie 2023. Dumnezeu să o odihnească în pace!


In memoriam, echipa Herghelie.ro

Surse documentare