Rasa Jutland

Rasa Jutland

Caii au fost alături de oameni de mii de ani, oferind sprijin în agricultură, război și recreere. Una dintre rasele impresionante care a evoluat în timp este Jutland, o rasă de cai cu o istorie îndelungată și cu caracteristici distincte.

Originea rasei Jutland

Rasa Jutland are origini străvechi, în regiunea Jutland din Danemarca. Acești cai robuști au fost menționați pentru prima dată în secolul al XII-lea în documentele daneze, fiind crescuți și îngrijiți de către populația locală pentru agricultură și transport. Rasa Jutland a fost influențată de caii de război medievali, precum și de alte rase europene, cum ar fi caii Ardennes din Belgia și Holstein.

Dezvoltarea rasei moderne a început în anul 1850, când caii Suffolk Punch și Ardennes au fost implicați într-un program de încrucișare (cai de tracțiune din Franța și Belgia) cu caii pur-sânge locali. Caii Yorkshire Coach și Cleveland Bay au fost de asemenea incluși în secolul al XIX-lea.

Rasa Jutland 1900
Rasa Jutland 1900

Cu toate acestea, un armăsar numit Oppenheim LXII, importat în Danemarca din Anglia în anul 1862, a contribuit în mod semnificativ la formarea acestor cai Jutland. Există contradicții în ceea ce privește originea sa, unii considerându-l a fi un Suffolk Punch, în timp ce alții cred că este rezultatul încrucișării între caii Shire și Suffolk. Deși a avut o viață scurtă, de doar șapte ani, a fost tatăl multor mânji.

De fapt, Aldrup Munkedal, născut în 1893, aparținea celei de-a șasea generații a lui Oppenheim și este considerat, de asemenea, armăsarul fondator al cailor Jutland moderni. În cei 16 ani de viață, a avut aproximativ 1500 de mânji, dintre care 454 au fost înregistrați în Stud Book.

Majoritatea cailor Jutland din prezent sunt descendenți ai lui Prins of Jylland (Prințul Jutland) și Hovding  – fiii lui Aldrup. De asemenea, aceștia seamănă izbitor cu caii Schleswig, un cal german care împărtășește aceeași origine cu caii Jutland.

Hovding
Hovding

Registrul rasei

Rasa Jutland a început în anul 1881 cu un registru oficial. De atunci, aproximativ 22.000 de cai au fost înregistrați. Prima asociație a crescătorilor de cai Jutland a fost formată în 1887.

Prin anii 1950 numărul cailor Jutland se ridica la 15.000 de exemplare, iar în prezent mai sunt în jur de 1.000 de exemplare.

Caii Carlsberg

Începând cu 1925, caii Jutland au devenit strâns asociați cu producătorul de bere Carlsberg. La un moment dat, Carlsberg deținea peste 200 de cai Jutland, cai care transportau berea prin Copenhaga. Prin anii 1970 mai existau doar 35 de cai și în prezent doar 4 cai simbolici la Carlsberg.

Jutland cai
Jutland cai –  https://www.carlsberggroup.com/

Caracteristici fizice

Caii din rasa Jutland sunt recunoscuți pentru dimensiunile lor impresionante și musculatura puternică. Aceștia au o înălțime medie între 150-160 cm, cu o constituție masivă și un aspect solid. Capul este mare și expresiv, cu ochi inteligenți și urechi de dimensiuni medii. Părul lor este dens și de obicei de culoare cărămizie închisă, deși există și exemplare de culoare închisă sau castanie.

Caii Jutland au corpuri puternice și musculoase, cu o structură osoasă solidă. Capul este mic în comparație cu corpul, iar gâtul este scurt, dar muscular. Picioarele lor sunt puternice și bine proporționate, iar copitele sunt puternice și rotunde.

Caii din rasa Jutland sunt cunoscuți pentru temperamentul lor calm și docil. Aceștia sunt animale inteligențe, loiale și înțelegătoare, fiind ușor de dresat. Datorită naturii lor prietenoase și cooperative, caii Jutland sunt adesea folosiți pentru activități precum călărie recreativă, muncă agricolă sau chiar în spectacole ecvestre.

Jutland este considerat unul dintre cele mai versatile rase de cai, fiind folosiți într-o gamă largă de activități. Datorită forței lor impresionante, aceștia sunt potriviți pentru muncă grea în agricultură, fiind folosiți pentru tragerea plugurilor sau a căruțelor. De asemenea, caii Jutland sunt apreciați în sporturile ecvestre, cum ar fi tracțiunea grea. În plus, acești cai sunt adesea implicați în terapiile asistate de animale datorită personalității lor blânde și calme, care pot fi benefice pentru interacțiunea cu oamenii. În astfel de situații, caii Jutland pot ajuta la îmbunătățirea stării emoționale, fizice și cognitive ale persoanelor implicate.

Îngrijirea cailor din rasa Jutland necesită atenție și responsabilitate. Aceștia au nevoie de hrană adecvată, adăpost, acces la apă și exercițiu regulat pentru a-și menține sănătatea și starea de bine. Este important să li se ofere o dietă echilibrată, care să includă fân de calitate, cereale și suplimente nutritive, în funcție de nevoile individuale ale fiecărui cal.

Se consideră că Jutland și Suffolk stau la baza apariției rasei Schleswiger.

 

Surse:

https://www.horsebreedspictures.com/

https://tidsskrift.dk

https://breeds.okstate.edu/

www.carlsberggroup.com

Cover photo by https://www.carlsberggroup.com/

https://tidsskrift.dk/

 

Vezi alte rase de cai aici: https://herghelie.ro/rase-cai/