Micul Gogu Stoian
În anul 1929, la 25 mai, lua naștere Gheorghe Stoian, chiar în cartierul Băneasa. Născut într-o familie numeroasă, Gheorghe Stoian era fiul lui Fane Stoian, garderobierul din sala jocheilor de pe hipodromul Băneasa.
După ce finalizează primele 4 clase primare, Gheorghe – numit și Gogu, împreună cu fratele său Petre Stoian sunt duși de tatăl lor să învețe meserie, la antrenorul Cristian Setescu.
Primele apariții pe hipodrom
Gogu Stoian a început să lucreze încă de la o vârstă fragedă la Hipodromul Băneasa, ca băiat de grajd. Nu este de mirare că în octombrie 1940 se menționează în presă prima lui apariție călare, printre greii hipodromului. Avea numai 11 ani și jumătate și a avut chiar mari șanse de câștig, dar i s-a desprins o scară și a pierdut lupta, ieșind pe locul II, în urma marelui Simon.
Din remarcabila lucrare a lui Alexandru Grigorescu – Odinioară la Băneasa, aflăm că prima sa victorie a fost obținută cu JUCĂRIE (Arkina și Judith), calul lui Barbu Catargi (vicepreședintele Jockey Club Român). Micul și simpaticul băiat de grajd devine astfel o prezență constantă și cunoscută pe hipodrom. A intrat sub îndrumarea antrenorului Ion Gheorghe, de unde a avut oportunitatea să învețe cele mai bune tehnici ale galopului.
Drumul spre o carieră remarcabilă
Micul Gogu a căpătat experiență pas cu pas, fiind primul în clasamentul apprentiștilor din 1947, fiind considerat și cel mai talentat.
Obține licența de jocheu profesionist în aprilie 1948.
În anul 1949 câștigă premiul Jockey-Club, acum numit premiul Societății de Stat, cu MAHON, armăsar, din Almaska și Magic Dream, proprietar Herghelia ‘Bonțida’
An de an va câștiga din ce în ce mai multe curse. Mai câștigă premiul Jockey Club și în 1951 cu EPIGON, în 1954 cu OMĂT și în 1958 cu CAZAC. De altfel, Gogu Stoian și M. Câmpeanu au fost jocheii români cu 4 premii Jockey-Club câștigate.
În anul 1954, Stoian reușește să își treacă în palmares și prestigiosul Derby Român, cu MAC II. Cu un astfel de palmares, Stoian este considerat jocheul anilor ’50.
Performanța internațională
Sub îndrumarea tot a maestrului Ion Gheorghe face parte și din echipa României care a participat la Mitingurile Internaționale de Galop. Obține cu echipa României victorii importante la Varșovia, Budapesta, Berlin și Moscova.
Iar în anul 1958, la Budapesta, reușește să obțină titlul de cel mai bun jocheu din centrul și estul Europei. La acel Miting istoric, deja experimentatul Gogu Stoian, a reușit să câștige cinci curse și astfel să facă din nou din România cea mai bună țară la Galop din această parte a lumii, întrecând țări precum Germania, Ungaria, URSS, Polonia…etc.
Jocheu de talie internațională
Din păcate, după distrugerea Hipodromului Băneasa de către comuniști la sfârșitul anului 1960, Gogu Stoian s-a trezit fără obiectul muncii. Era capul familiei și nu mai avea loc de muncă. Timp de doi ani s-a angajat ca ajutor de șofer la O.N.T. Cu mult efort reușește să plece în Polonia, acolo unde activa ca jocheu și Vasile Huțuleag. După o perioadă ajunge în Iugoslavia unde domină clasamentul celor mai buni jochei. Este uimitor că se scrie despre performanțele sale și avem și o fotografie rară din presa vremii.
În anul 1970 reușește să ajungă cu familia în Germania Federală unde și-a și încheiat cariera de jocheu. În Germania n-a mai reușit să câștige ‘cravașa de aur’ precum a făcut-o în România, la Budapesta și în Polonia. Totuși, a câștigat și în Germania curse importante, reușind chiar și o victorie răsunătoare asupra legendarului jocheu englez Lester Piggot (1935-2022), care era cel mai bun jocheu din Europa și chiar din lume.
În statisticile Germane apare că a activat până în 1978 și avea la activ 37 de victorii din cele peste 1000 de-a lungul carierei.
După ce și-a terminat impresionanta carieră de jocheu, Gogu Stoian a ajuns în Frankfurt și a continuat să lucreze ca ajutor de antrenor al lui Andreas Hecker și ulterior ca antrenor. Alexandru Grigorescu îl întâlnește în Germania în 1993, când Stoian avea 64 de ani. Avea dorința imensă de a veni din nou pe un hipodrom în București!
Surse:
ODINIOARA LA BANEASA – Alexandru Grigorescu – editura: MEDIANA EDIT , 320 pagini, an aparitie: 1996
Programul Alergărilor de Galop (1958-1959) – sursa Galop.ro
Sportul Popular
Curentul – 1940
Scânteia Tineretului – 1955
Reiter _ aktive Jahre _ Siege – Jockeys in Deutschland