Rasa de cai Sorraia

Rasa Sorraia

Despre caii Sorraia

Sorraia este o rasă de cai originară din Portugalia, mai precis din Peninsula Iberică, bazinul râului Sorraia. Este o rasă foarte rară de cai, fiind pe cale de dispariție.

Rasa Sorraia este una dintre cele mai vechi rase de cai care încă mai există în zilele noastre. Cunoscută și sub denumirea de „calul sălbatic iberic”, această rasă are o istorie fascinantă și un aspect distinctiv. De-a lungul secolelor, rasa Sorraia a supraviețuit în sălbăticie și a influențat dezvoltarea multor alte rase de cai. Vom explora acum istoria și caracteristicile acestei rase impresionante.

Istoric:

Sorraia este un cal sălbatic, urmașul calului indigen din sudul Iberiei. Specialiștii cred că Sorraia este rasa principală din care s-au tras celebrii cai Andaluzi și Lusitano.

În ciuda originilor sale străvechi, Sorraia a fost pierdută în istorie până în anul 1920, când un zoolog portughez, Dr. Ruy d’Andrade (1880-1967), a descoperit această rasă în timpul unei călătorii de vânătoare în zona râului Sorraia.

Rolul lui Ruy d’Andrade în formarea rasei

Ruy Andrade - Sorraia
Ruy d’ Andrade – http://www.sorraia.org/

Dr. Ruy d’Andrade observase cu ceva timp în urmă, că mulți mânji andaluzi se nășteau cu „robă dungată”, dungi care dispăreau pe măsură ce creșteau. În călătoria sa a observat o turmă aparținând lui António Anselmo. În această turmă, a remarcat aproximativ 20 de animale extrem de omogene, cu blană cenușie și dungată, extremități închise la culoare și un aspect general de cal primitiv. Aceste caracteristici l-au condus la concluzia că era vorba despre o formă sălbatică, un reziduu al cailor preistorici din Peninsula Iberică, conservată în acea regiune săracă, cu puține șanse de a se încrucișa cu alte tipuri de cai.

În urma decesului lui Anselmo herghelia s-a dezmembrat, iar Dr. Ruy d’Andrade a depus toate eforturile pentru a aduna un număr semnificativ de animale similare celor pe care le văzuse în acea turmă. A reușit să achiziționeze 7 iepe și 3 masculi de același tip, dar provenind de la diferiți fermieri. Această grupare de animale stabilită din 1937 în Herdade da Agolada (Coruche), a fost denumită de Dr. Ruy d’Andrade „Cavalo do Sorraia”, iar descendența lor constituie efectivul actual al acestei rase.

Nume Sex  Roba Crescător local
Cigana F Șargă Couço
Gaivota F Șoricie Casa Alberto Cunhal Patrício – Coruche
Pomba (Pintassilga) F Șoricie Casa Alberto Cunhal Patrício – Coruche
Garrana (Tolosa) F Șoricie Tolosa
Azambuja F Șoricie Lima Monteiro – Azambuja
Freire F Șoricie Casa Freire – Salvaterra de Magos
Anselma F Șoricie António Anselmo – Coruche
Cunhal M Șoricie Casa Alberto Cunhal Patrício – Coruche
Raposo M Șoricie Teles Branco – Coruche
Baio M Șargă Montemor-o-Novo
Tata Dios Cardal M Șargă Emilio Solanet – Argentina

Sursa: https://cavalo-sorraia.com/

În 1948, a fost achiziționat un armăsar de origine argentiniană, Tata Dios Cardal – născut în 1942 la ferma lui Emilio Solanet,  care este unul dintre fondatorii rasei. Trebuie luat în considerare un alt fondator necunoscut, deoarece iapa Azambuja era însărcinată și nu se cunoaște identitatea armăsarului.

Influența rasei și numărul limitat

Documentele vechi indică faptul ca acești cai au fost aduși și în America de către conchistadorii spanioli. Mai multe rase din America de Nord și de Sud au trăsăturile cailor Sorraia, iar testele ADN au arătat ca Mustangii americani au modele similare de ADN cu cele ale cailor Sorraia.

Acum au mai rămas în jur de 200 de exemplare ale acestei rase. Câteva herghelii de cai Sorraia sunt întreținute și protejate în anumite zone din Portugalia și din Germania.

Caracteristici:

Photo by Lynne Gerard – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sorraias_eating_acorns_in_the_Vale_de_Zebro.jpg

Calul Sorraia are caracteristici primitive. Are un cap oarecum lung, cu un profil convex, gâtul este lung, iar greabănul este proeminent și bine definit. Spatele este de o lungime medie, având ca și caracteristica o dungă ce pornește de la greabăn și străbate tot spatele până la începutul cozii. Crupa este înclinată, dar nu coboară abrupt. Picioarele sunt de o lungime medie, fiind deseori acoperite cu dungi.
Culoarea caracteristica este gri-cenusiu(dun) sau grullo, cu o zona întunecată a feței/botului, o dunga dorsala neagră, urechi cu vârfuri negre și dungi de zebră pe picioare. Coama și coada de culori închise sunt mărginite de par de culoare mai deschisa, adesea aproape alb.
Nu este un cal foarte înalt, înălțimea medie fiind cuprinsă între 145 – 150 cm și cântărește în jur de 400 kg. Durata de viata este estimată între: 25 – 30 ani. Este o rasa rezistentă, ce nu se îmbolnăvește ușor.

Comportament:

Calul Sorraia are un caracter calm, docil și ascultător. Este foarte inteligent și răspunde rapid la comenzi.
Dacă este domesticit și învață să fie călărit, Calul Sorraia este foarte loial călărețului, fiind atent la toate comenzile pe care le primește.

Calul Sorraia poate fi folosit în dresaj, echitație generală, activități de muncă, iar pentru că este un cal foarte rezistent și care se adaptează ușor este perfect pentru echitație de anduranță.

Asociații și registre:
http://www.sorraia.org/

Un articol documentat de Sara-Beea Popa-Nica-Barbu

Bibliografie:

https://www.dgav.pt/ – Photo cover
https://www.horsebreedspictures.com/sorraia-horse.asp
https://www.globetrotting.com.au/horse-breed-sorraia-horse/
https://en.wikipedia.org/wiki/Sorraia
https://breeds.okstate.edu/horses/sorraia-horses.html

https://cavalo-sorraia.com/