Rasa de cai Ardenez

Coco Ardenez

Despre Ardenez

Rasa Ardenez face parte din categoria cailor grei, rasa cailor cu sânge rece. Este o rasă tipică pentru tracțiuni grele pe distanțe scurte. Este un cal format în zona munților Ardeni,  la granița franco-belgiană. Deoarece este un cal care a stat la baza formării mai multor rase de cai se consideră a fi cea mai veche rasă de cai de tracțiune din lume. Există documente care menționează această rasă ca fiind utilizată în campaniile lui Iulius Cezar, în războaiele cruciaților, în armata lui Napoleon, etc.

Géricault, Théodore (1791-1824). Lithographe. Sursa – gallica.bnf.fr

Rasa a fost îmbunătățită de-a lungul timpului în special cu armăsarii Arabi pentru energie, rezistență și mers, dar și pentru o talie mai flexibilă.

Ardenez -1861
Wikimedia -Ardennais -1861 – rasa ameliorată

Sunt informații incerte privind primele registre genealogice referitoare la aceste rase. Se pare că cel mai vechi studbook a fost creat în 1841 la Neufchateau în Belgia. Ulterior au mai apărut studbook-uri separate ale crescătorilor de cai grei în Liege. Totuși, pe 4 iulie 1926 se înființează La Societe Royale le Cheval de Trait Ardennais, iar  primul registru oficial al rasei în Europa s-a înființat în anul 1929.

Societate Ardenez
Sursa: www.delcampe.net

Ardenez în România

O prima evidență a unui armăsar Ardenez apare în perioada 1826-1829 la Herghelia Rădăuți. În România, s-au importat de 12 armăsari în anul 1925, din Ungaria, fiind utilizați la monta publică, în Țara Bârsei și Bărăgan. Statul cerea la acel moment să se ia măsuri pentru răspândirea în toată ţara a calului ardenez . Astfel se fac importuri mai importante în 1937, 1950 și în perioada 1967-1968. Un nou nucleu de creștere a cailor grei pentru armată este creat în 1940 la Jegălia, iar mai târziu la Segarcea (nucleu pentru producerea de reproducatori) și la Dor Mărunt, în județul Călărași.

Rasa ardenez a contribuit decisiv la apariția Calului Semigreu Românesc (omologat în anul 1985) și în ameliorarea Trăpașului Românesc la I.C.Z. Slobozia. Mai mult decât atât, a contribuit la consolidarea Calului de Bucovina.

Calul Ardenez se dezvoltă în rasă curată la Herghelia Izvin – Timiș, o herghelie înființată în 1968, dar o zonă cu o tradiție de peste un secol în creșterea cabalinelor.

Herghelia Izvin
Herghelia Izvin – sursa foto www.facebook.com/hergheliiromsilva

Armăsarii de montă publică de la Izvin pentru anul 2020 sunt enumerați în tabel. Nu se poate să nu remarcăm numele eroilor noștri!

Monta publica
Armasari Monta publica – http://www.anarz.eu/

Despre calul Ardenez

Exteriorul acestui cal este foarte bine proporționat, având un format dreptunghiular, specific cailor grei. Are un schelet puternic și musculatură foarte bine dezvoltată. Capul este mare. Spinarea este largă, la fel și greabănul și șalele. Gâtul este scurt, gros și  arcuit. Pieptul este larg și bine muscularizat.

 • Rasa ardenez are o talie cuprinsă între 144 și 160 cm, cele mai multe exemplare fiind situate în intervalul 155-160 cm. Perimetrul toracic este cuprins între 160 și 192 cm și perimetrul fluierului între 17 și 25 cm.
 • Culorile robei sunt: murgă, roibă și dereșă. Culoarea neagră este foarte rară și este de nedorit pentru standardul acestei rase. Nici petele albe nu sunt acceptate.
 • Greutatea este situată de obicei între 700 și 1000 kg. Un atlet cu adevărat masiv!
 • Membrele sunt robuste și au păr lung la bază. Caii ardenez au marcajele faciale destul de limitate, stea de cele mai multe ori.
 • În ciuda gabaritului, ardenezul are un temperament vioi și energic în general. Dar este un cal extrem de docil și ușor de dresat.
 • Calificarea sa se face în urma unei probe de tracțiune grea la pas cu înhămare în doi la platformă, cu o tracțiune de 3000 kg pe o distanță de 5 km.
Ardenez Jegalia
Armăsar Ardenez – https://www.facebook.com/hergheliiromsilva

O altă caracteristică menționată de specialiști este aceea că armăsarii Ardenez nu sunt toleranți cu mânjii, așa că trebuie luat în calcul și acest aspect.

A fost un cal extrem de util pentru artilerie și tracțiune militară. Desigur că utilitatea sa în acest scop s-a redus considerabil, odată cu mecanizarea militară. Totuși, rămâne un cal remarcabil pentru muncile forestiere sau de fermă. Din păcate, în unele țări încă este explotat pentru carne.

Surse documentare:

 • Romania Directiunea generală zootehnică si sanitară veterinară · 1929
 • Le Cheval ardennais : en Lorraine ; au pays d’Ardennes / par le Cte Henry de Robien Robien, Henry de (1864-1925). Auteur du texte
 • Les races chevalines : avec une étude spéciale sur les chevaux russes – L. de Simonoff, J de Moerder, Paris 1894
 • https://www.heavyhorses.org.uk/
 • https://www.facebook.com/hergheliiromsilva
 • www.delcampe.net
 • wikimedia.org
 • www.gallica.bnf.fr
 • http://www.anarz.eu/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *