Rasa de cai Pursange Arab

Pur Sange Arab

Istoricul si originile rasei Pursange Arab

Rasa Pursange Arab isi are originile, asa cum ii spune si numele, in Orientul Mijlociu. Acesti cai au ajuns in Peninsula Araba prin intermediul persilor. Este printre cele mai vechi rase de cai domesticite, originea fiind stabilita in urma cu 3.500 de ani, in Podisul Nedjed, din Arabia Saudita, zona controlata de tribul Wahabiților.

Campaniile de cucerire ale arabilor spre zona europeana au favorizat aparitia rasei pe batranul continent prin secolul VII. Rasele ulterioare de cai isi au astfel in mod cert un stramos din rasa Araba.

Perpetuarea rasei a fost desigur incurajata si de religie, arabii avand o misiune divina in a creste aceste minunatii de cai, caii profetului Mahomed. Arabii isi adorau caii si imparteau de multe ori acelasi adapost in expeditiile lor anevoioase.

Cal pursange arab
https://commons.wikimedia.org/

Liniile de sange ale rasei Pursange Arab

Rasa Arabă este cea mai veche rasă pură din lume, care a stat la baza formării tuturor raselor culturale existente în acest moment. Rasa Pursange Arab este o rasa amelioratoare cu rol strategic in proiectarea incrucisarilor de ameliorare in special pentru rasele Shagya, Gidran, Sport, dar si pentru crearea de rase noi cu insusirile acestui cal puternic.

Pentru a fi cat mai rigurosi, genealogia acestei rase arabe se imparte in:

1)Arab Pursange, caii care au atat linie materna, cat si paterna din rasa Araba.

2) Arab, caii care au un parinte provenind din Pursange Arab, iar celalalt parinte nu are o origine Araba. Poarta numele de Hedijin cand armasarul e Pursange Arab si de Beradi, cand linia materna este Pursange.

3) Jumatate sange arab, caii rezultati din incrucisare cu exemplare din rasa Araba, dar apoi avand o selectie cu rase diverse.

Legenda calului arab

Calul era animalul preferat al Profetului Mahomed. Intr-o zi a mers cu herghelia sa prin desert si caii erau foarte insetati. Atunci cand au gasit o oaza i-a trimis la adapat. Cand au fost aproape de apa, Profetul a sunat din cornul sau ca sa ii cheme, iar din toata herghelia s-au intors cinci iepe, care, desi erau insetate, au rezistat dorintei de a bea apa si s-au intors la stapan. Aceste iepe au fost cele mai puternice si faceau parte din selectia „Al Hamsa” (Cele cinci).

Cele cinci iepe favorite se numeau : Keheilan (Koheilan, Kuhaylan), Seglawi (Saklawi, Saqlawi, Syklavy), Abeyan (Obajan, Ubeyan), Hamdani si Hadban. Crescatorii arabi considera ca un cal Pur Sange Arab este considerat cu adevarat de rasa pura daca se face dovada prin pedigree ca provine din „Al Hamsa”.

Alte rase selecte de la origini au avut numele de Maneghi, Jilfan, Shuwayman si Dahman.

Tulpinile calului Pursange Arab

  • Tulpina Kuhaylan este aceea de cal iesit din comun, tipul masculin al rasei, caracterizata printr-o dezvoltare musculara foarte buna, corp mic si vioi, compact si cu o constituie fina. Este cea mai numeroasa si mai apreciata tulpina, cu 70 de linii.
Koheilan
www.gallica.bnf.fr, Le Sport universel illustré, 2 dec. 1933

Aici putem enumera urmatoarele familii: Krouch, Nawag, Tamri, Hedeli, Dzaizii, Ed-Denais, Helfe, El-Cherif, Dabian, Abou-Soara, Mendil, Rodan, Ras-El-Fedawi, El-Dervisch, Chenin, El-Chazala, Miliah Charban, Miliah Tabour, Sodan Togan, Maneghie, Abouarin, Showan, Moudjii, Kholnais, Hodroadji, Slalge, Ibn-Sbeyl, Sodlah, Cherabe, Ardashi, El Cheb, Zelia, Abou Arkoub, Dahara, Moyel, Abou-Djoienoub, El-Moussan, El-Cheir, Chalma, Haloudj, Rouaha, Kanian, Homad, Djahere, Mohid, Hasaka, Zaede, El Chaiab, Abou-Aarif, Touaissan el Kami, Touaissan Kyat, Choueinan Sebah, Choueinan Zela, Djelfan Zbam Boulad,  Djelfan Dahoub, Kebechan el Mouchab, Kebechan el Tchamat, Soiemban el Hafyh, Debbe …

  • Tulpina Saqlawi (Syklavy, Siglavy, Seklavy) reprezinta calul stralucitor si caracteristicile feminine ale rasei. Un cal rafinat, cu articulatii fine si o eleganta a miscarii iesita din comun. 
Saqlawi
THE Saqlawiyat ARABIAN by Carl Raswan, http://www.geocities.ws/

Familiile Saqlawi: Djedran, El Abd, Obeiri, Ibn S’Beni, Sebeh, el Geetnich

  • Tulpina Abeyan –  calul binecuvântat, este foarte asemanatoare cu Saqlawi, dar au spatele mai lung si sunt de inaltime mai mica. Sunt cai masivi si rezistenti, cu mers elegant si un temperament bland. 
Obajan
https://gallica.bnf.fr/. La race chevaline pure arabe dans son état actuel

Cherrack, Libdeh, Harriech, Fedeha, Roadjieh, Obeideh, Djoulan, Taman, Kharriach.

  • Tulpina Hamdani, este tot ramura masculina, cai masivi, atletici, cu oase mari, foarte rezistenti.

Simri, Djafel

Hamdani
Foto: The KUHAYLAT ARABIAN, Carl Raswan, http://www.geocities.ws/Heartland/Ranch/5385/KuhaylatArab.html

 

  • Tulpina Hadban – calul cu gene lungi, este o versiune mai mica a lui Hamdani, dar cu o structura robusta si armonioasa, expresivitate pronuntata si pregatiti pentru performanta in viteza

Enzeln, El Fert, Habdan gha fil, Habdan Es-Zaite

Hadban
The KUHAYLAT ARABIAN, Carl Raswan, http://www.geocities.ws/Heartland/Ranch/5385/KuhaylatArab.html

De-a lungul timpului au avut multe incrucisari de amelioare utilizand armasari de rasa Pursange Arab, care astfel au devenit intemeietori de linii de sange:

  • SIGLAVI Bagdady
  • SHAGYA
  • GAZLAN (Gazal)
  • DAHOMAN
  • KEMIR
  • MERSUCH
  • IBRAHIM
  • EL SBAA si multe altele.

Siglavy

Calul Arab era cunoscut numai în Arabia, dar în momentul cruciadelor,  această rasă a ajuns și în Europa (anii 1100 -1200).

În Anglia, prezența calului Arab a stat la baza unor încrucișări cu caii indigeni și au dezvoltat treptat cea mai rapidă rasă din lume, PURSÂNGELE ENGLEZ. Calul Arab a fost atât de mult apreciat încât s-a răspândit rapid în întreaga lume, fiind cea mai folosită rasă la îmbunătățirea raselor locale, cu aport esențial la formarea constituției, temperamentului, rapidității și rezistenței raselor locale, având o putere ereditară ieșită din comun.

Caii de rasa Pursange Arab in Romania

În ţara noastră,  Arabul a apărut prima oară în hergheliile domneşti din Moldova şi Muntenia, fiind aduși din Imperiul Otoman. Reproducătorii din această rasă s-au utilizat mai întâi la herghelia de la Rădăuţi, înfiinţată în 1775 şi ulterior la cele de la Ruşeţu, Slobozia, Mangalia şi Brebeni.

Herghelia Mangalia a fost înființată în anul 1928, având ca principal obiectiv  păstrarea cât mai fidelă a caracteristicilor morfo-fiziologice ale calului „Arab”.

Herghelia a fost înființată de Constantin Argetoianu, Ministrul Agriculturii de la acel moment, decretul fiind semnat de Regele Ferdinand.

Herghelia a fost populată începând cu 1929 cu material cabalin de la depozitul de la Jegălia (cai arabi aduși in 1919 de la Babolna-Ungaria) și iepe arabe de la Cislău și Rădăuți.

Ce spunea Constantin Argetoianu în memoriile sale?

„Am asistat intr-o zi la alergarile de la Heliopolis. Sunt extrem de interesante fiindca pe langa cursele rezervate cailor de pursange englez sunt altele rezervate pursangelui arab. Cai de o nespusa frumusete, de un sange neamestecat, cai care tipa si musca” dupà amuzanta expresie a lui Jimmy Mironescu, cai crescuti de beduinii desertului cu mai multà ingrijire decat copiii lor proprii mi-au adus aminte de preocuparile mele cand, ca ministru al agriculturii, am intemeiat herghelia de cai arabi de la Mangalia pentru improspatarea sangelui limfatic din celelalte herghelii ale noastre. Publicul se intereseaza mai mult la aceste curse decat la cele de pursange englezesc, fiindca rezultatul lor e mai nesigur si prin urmare emotiile pariului mai mari.”

Herghelia de la Mangalia este unul dintre cele mai mare complexe de acest gen din Europa de Sud-Est, intinsa pe 580 de hectare si gazduieste peste 170 de cai de rasa. Herghelia are un hipodrom cu suprafata de 19 ha si este singurul din Romania conceput special pentru cursele de galop.

El-Iman
El-Iman – Herghelia Mangalia

In Herghelia din Mangalia se afla cai proveniti din:

  • Siglavy Bagdady provenit din herghelia Radauti
  • El Iman – linie egipteana adusa din Germania
  • Ibn Galal – linie egipteana adusa din Ungaria – Germania
  • Cygaj – linie poloneza
  • Gazal – linie ungureasca
  • Mersuch – linie ungureasca
  • Nedjari – linia franceza si poloneza

Descrierea calului Pursange Arab

Este un cal fascinant, prin frumusețe, temperament și prestanță. Este un cal vioi, elegant, cu talie destul de mica. Capul este de asemenea mic, scurt si larg, cu un profil drept sau unsor concav. Urechile calului sunt mici, dar sunt in acelasi timp foarte mobile si sunt purtate vertical. Narile expresive sunt largi.

Gatul este bine proportionat si are o coama bogata, purtata in lateral, iar greabanul este inalt si puternic. Ochii Pursangelui Arab sunt mari, blanzi, dar indrazneti. Are arcadele proeminente.

Spinarea si salele sunt scurte, dar largi si drepte. Crupa este larga, lunga bine conturata muscular si are solduri proeminente. Coada este bogata si purtata orizontal in timpul mersului. Pieptul este larg, musculos si se prelungeste cu un torace larg si adanc.

Membrele sunt solide, musculoase, dar subtiri, avand astfel un mers elegant. Copitele sunt mici, dar foarte rezistente. Pielea este fina, avand un par scurt, neted si lucios. Culoare poate fi murga, neagra, roiba sau vanata.

Este foarte usor de ingrijit si este rezistent la drumurile lungi, fiind adaptat la diferentele mari de temperatura dintre zi si noapte.

Roba poate fi murgă, vânătă, dereșă,  neagră (foarte rară, dar și cea mai râvnită) și arareori roibă (și cel mai puțin dorită). Doi părinți roibi produc mânz roib, iar un mânz vânăt are cu siguranță unul dintre părinți în această culoare.

Dimensiuni calului si performante de viteza

Talia 154 cm -156 cm, perimetrul toracic 176 cm, perimetrul fluierului 19,1 cm – 19.5 cm. Masa corporală în jur de 450 km.

Viteza medie e uimitoare pentru un cal de talie atat de mica, parcurgând un kilometru intr-un minut si 10 secunde. Este atat de rezistent incat poate parcurge chiar si 250 kilometri pe zi.

Este un cal bland, energic si rapid. Este un cal agreabil cu un comportament relativ placut. Cladit special pentru echitatii si sporturi ecvestre. In ultimii ani, Arabii sunt cautati si de proprietarii de pensiuni. Este potrivit pentru curse de galop, pentru anduranta, pentru obstacole de pana la 1.5m.

Un cal bine ingrijit poate ajunge si la 30 de ani de viata, dar recordul de varsta de la Herghelia Mangalia a fost detinut de Nedjari, armasarul Regelui Mihai, cal care a murit la 34 de ani, in 1946.

Identificarea calului Pursânge Arab

Numele se face pe linie de sânge de tată, urmat de numărul de produs descendent al acestuia (cu cifre arabe) și se poate alege și un nume de către proprietar, cu condiția păstrării numelui de linie de sânge paternă.

Dangalizarea se face astfel:
• inițiala tatălui și semnul de mamă pe partea stangă
• numarul de manz si semnul hergheliei se aplica pe partea dreapta
• numarul matricol de iapă mamă se aplică pe latura stangă a gâtului
• numele/ numărul de pepinier, pentru armăsari este reprezentat de numele liniei genealogice paterne din care face parte armasarul, urmat de un număr de ordine dat în cifre romane de la I la L sau la C.

Dangale pursange arab
Sursa: anarz.eu

 

În România este estimată o populație de aproximativ 700 de capete de cai din rasa Pursânge Arab, 170 în proprietatea statului și restul la crescători privați.

 

Surse:

Herghelia Mangalia

Mangalia Stud Farm

Posted by „Advertising of Regional Cultural Heritage in 3D” on 2018 m. birželio 28 d., ketvirtadienis

Sursa video: „Advertising of Regional Cultural Heritage in 3D”

Mai multe detalii despre Herghelia de la Mangalia, aici >>

  • www.gallica.bnf.fr. Elevage officiel en Autriche-Hongrie : I. Les haras de la liste civile impériale
  • La race chevaline pure arabe dans son état actuel
  • www.gallica.bnf.fr, Le Sport universel illustré, 2 dec. 1933
  • The KUHAYLAT ARABIAN, Carl Raswan, http://www.geocities.ws/Heartland/Ranch/5385/KuhaylatArab.html
  • G. Mureșan, Z. Marchiș, I. Ludu – Creșterea Ecvinelor, Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2011
  • Constantin Argetoianu – Memorii, Ed. Machiavelli
  • http://www.pur-sange-arab.ro/
  • „Advertising of Regional Cultural Heritage in 3D”
  • http://www.anarz.eu/

 

 

One Reply to “Rasa de cai Pursange Arab”

  1. Superb 🙂 O singura precizare, numele iepelor nu erau acelea. Kwhailan, Hadban, Hamdani, Siqlawi si Abeyan reprezinta „ramuri” sau tipuri de Pur Sange Arab denumite dupa numele triburilor (care la randul lor se numeau dupa familia conducatoare a tribului de bedouini) care in timp au devenit un fe de marca, pentru ca ai lor cai erau de o calitate recunoscuta. Fiecare tip are caracteristici distincte.

Comments are closed.