Generalul Gheorghe Manu – cel mai longeviv vicepreședinte Jockey-Club Român

Generalul Manu

Gheorghe Manu – militar și politician

,,Fizionomia generalului Gheorghe Manu e icoana fidelă a temperamentului său: energie nestrămutată.

Născut la 1833, e fiul marelui vornic Iancu Manu. Primele studii sunt făcute în țară și a fost apoi trimis în Prusia, unde și-a urmat studiile militare, fiind camarad de școală cu Principele Carol de Hohenzollern, viitorul Rege Carol I al României.

După ce a căpătat în sânul familiei o educație românească, plină de patriotism, a câștigat în Germania acel caracter tenace, acea voință nețărmurită, caracteristică rasei teutonice.” (Foaia Populară – 2 iunie 1899)

Gheorghe Manu – pictură de Theodor Aman

Cei mai mulți oameni îl cunosc pe generalul Gheorghe Manu pentru cariera sa militară impresionantă și pentru cariera sa politică.

Cariera militară

Cariera sa militară are momente importante, enumerând aici doar câteva:

  • în perioada 1853-1858 este înscris cu acordul guvernului în armata germană, ca sub-locotenent
  • revine în țară cu un bagaj de cunoștinte imens, pe care le va aplica și în armata țării
  • în 1869 este numit Ministru de Război
  • în 1877 este numit general de divizie și va lua parte la luptele pentru independența țării
  • la 10 mai 1877 primește Virtutea Militară ca omagiu al înaltelor sale calități militare, fiind primul român decorat cu acest ordin
  • în 1884 se retrage din armată

Cariera politică

Cariera sa politică este de asemenea foarte importantă pentru acele momente critice pentru independența și modernizarea țării:

  • în 1874 este ales primarul capitalei, ocupând această funcție până în 1877, când merge la război.
  • după 1884 se consacră vieții politice, fiind unul dintre conducătorii Partidului Conservator
  • ocupă rolul de Ministru de Război (1869-1870, 1888-1889, 1904-1906) și Ministru de Finanțe
  • în 1889 este însărcinat de Regele Carol I cu formarea cabinetului, fiind primul ministru al României(17.11.1889-05.03.1891)
  • este președinte al Camerei Deputaților în perioada 1891-1895

Casa Manu

Gheorghe Manu a fost unul dintre personajele ilustre care au influențat favorabil istoria țării în acea perioadă. Din fericire, amintirea sa se face și prin denumirea unei străzi aflată în apropierea casei în care a trăit bravul general, începând cu anul 1868. Generalul Gheorghe I. Manu a locuit între 1868 și 1911 pe Calea Victoriei nr. 120 (astăzi nr. 192).

Casa Manu
Casa Gheorghe Manu – https://www.bucuresti-centenar.ro/
Casa Manu
Casa Manu – Calea Victoriei 192

Dacă vă aflați la o promenadă pe Calea Victoriei, vă sfătuim să vă opriți la nr. 192 ca să admirați frumoasa casă boierească construită în 1843. Una dintre cele mai vechi clădiri care a dăinuit până în prezent în București. Pe istorica clădire se află o placă de marmură pe care scrie:

„În această casă a locuit Generalul Gheorghe Manu (1833-1911), creatorul artileriei moderne româneşti, erou al Răz­boiului de Independenţă, fost pri­mar al Bucu­reştiului, ministru de război, prim-mi­nis­tru şi Preşedinte al Camerei Deputaţilor”.

Placheta memorială Casa Manu -https://identitatea.ro/

Generalul Gheorghe Manu – mare iubitor de cai pursânge și curse de galop

Însă noi, turfiștii/pasionații de cai pursânge și curse de galop, îl cunoaștem în primul rând datorită uriașei sale influențe asupra ,,sportului regilor”.

Generalul Gheorghe Manu a fost printre ,,greii” care au pus bazele Jockey-Club Român în toamna anului 1874 și bineînțeles, s-a numărat printre cei care au fondat oficial Jockey-Club Român pe data de 8 ianuarie 1875. În acea perioadă, tânărul colonel Manu era primar al Bucureștiului, fapt ce a ajutat foarte mult Jockey-Club Român și implicit cursele de galop.

Gheorghe_Manu
Gheorghe Manu – sursa https://en.wikipedia.org/

După ce în 1875 s-a luat hotărârea unanimă de construire a unui hipodrom, Gheorghe Manu, ca primar al Bucureștiului, a pus la dispoziția Jockey Club un prim lot de teren la ieșirea din București, către comuna Băneasa, la rondul al 3-lea. Acest teren a fost doar începutul, deoarece suprafața hipodromului avea să crească constant, ajungând în 1915 la 62 de ha. De asemenea, el s-a ocupat și de toate ,,problemele birocratice” legate de construcția hipodromului.

Totuși, construcția hipodromului de lângă comuna Băneasa avea să fie întreruptă de Războiul de Independență,  război în care bravul general Manu a dat dovadă de curaj și pricepere, el, comandant de divizie, fiind cel care a obținut victorii importante la Plevna și Vidin. Generalul Gheorghe Manu este primul român decorat cu Virtutea Militară, ordin înființat de prințul Carol I.

Carol I la Plevna
Carol I la Plevna – http://stiri.tvr.ro/

Gheorghe Manu și Jockey Club Român

Proaspăt întors de la război, generalul Manu avea să devină în 1879 vicepreședinte al Jockey-Club Român, unde, pe lângă dragostea de cai și pasiunea pentru cursele de galop, a reușit să cultive bărbăția, curajul și dragostea de patrie. Iar din acel moment avea să fie unul dintre cei doi vicepreședinți ai Jockey Club până în 1910. Astfel, generalul Gheorghe Manu a fost cel mai longeviv vicepreședinte Jockey-Club Român, fiind la conducere o perioadă de 31 de ani.

Gheorghe Manu – portret de Constantin Pascali – cimec.ro

Amprenta lui Gheorghe Manu

În lungul său mandat la conducerea Jockey Club, generalul Manu a avut colaborări reușite cu toți colegii din Jockey Club și bineînțeles, cu președintele de onoare al Jockey Club, cu regele Carol I. Alături de ceilalți vicepreședinți, Al. Plagino (1879-1880), generalul E. Florescu (1880-1884), Gr. Cantacuzino (1885-1902) și Al. Marghiloman (1903-1910), generalul Manu a reușit mai multe proiecte mărețe, dintre care le amintim pe următoarele:

  • construcția primului hipodrom din București
  • organizarea și îmbunătățirea celor 3 mari curse clasice: Derby Român, Premiul Jockey Club și Premiul Regal
  • fond de premiere în 1883 de 65.000 franci doar pentru caii câștigători
  • sistemul de pariuri
  • mărirea în 1886 a distanței de alergare în Derby la 2.200 m
  • importul mai multor armăsari și iepe pursânge din Anglia și Franța
  • creșterea anuală a întregului fond de premiere
  • obținerea personalității juridice a Jockey-Club Român pe data de 12 mai 1892
  • organizarea în 1896 a primului Derby Român pe distanța clasică de 2.400 m
  • construcția noii tribune a Hipodromului Băneasa

Sunt realizări foarte importante ale bravilor vicepreședinți ai Jockey Club, susținuți mereu de regele Carol I și de ceilalți membri ai Clubului.

Generalul Manu – un vicepreședinte de cursă lungă

Generalul Manu a fost 31 de ani vicepreședinte al Jockey Club deoarece a fost susținut de colegii care i-au apreciat implicarea și realizările.

Interior Jockey Club 2

Această susținere timp de 31 de ani a fost posibilă datorită faptului că generalul Manu era în primul rând un om brav, onest și echilibrat. Poate că nu era la fel de pasionat precum Alexandru Marghiloman, George Negropontes și generalul Gheorghe Moruzi, dar corectitudinea și echilibrul de care dădea dovadă, ofereau siguranță celorlați. Prin urmare, în toți cei 35 de ani cât a fost implicat la Jockey Club, a fost mereu în poziții decizionale.

Portret Generalul Manu – pictor Alexandru Bănulescu , sursa www.imgur.com

Premiul General Gheorghe Manu

Meritele generalului Manu sunt uriașe, iar pentru recunoștința sa veșnică trebuie alergat an de an un premiu în memoria celui care a contribuit la fondarea Jockey-Club Român, celui care a fost primul arbitru de sosire la primele alergări de cai oficiale de la București, celui care a dat primul teren pentru construcția primului hipodrom din București, celui care a avut poate cea mai mare influență în construcția primului hipodrom (1880-1881), celui care a avut o influență mare alături de Alexandru Marghiloman în construcția noii tribune a Hipodromului Băneasa (1906), celui mai longeviv vicepreședinte Jockey-Club Român și celui care a fost implicat în toate evenimentele importante legate de curse de galop și Jockey-Club Român în perioada 1875-1910.

manu hipodrom vechi

Prin urmare, suntem datori în a reorganiza anual Premiul ,,Generalul Gheorghe Manu”. Am spus ,,reorganiza” deoarece acest premiu a fost organizat prima dată la scurt timp după decesul generalului Gheorghe Manu.

Generalului Manu – recunoscătoare amintire

Generalul Gheorghe I. Manu a murit pe 16 mai 1911. La înmormântarea generalului a fost prezent şi regele Carol I ce a depus o coroană pe care era inscripţionat „Vitea­zu­lui soldat şi credincio­sului sfetnic, recunos­că­toare amintire”.

Pentru noi, galop.ro si herghelie.ro, generalul Manu aleargă pe pista de Derby a istoriei ,,sportului regilor” alături de Alexandru Marghiloman, generalul Emanoil Florescu, George Negropontes, generalul Gheorghe Moruzi, Constantin Blaremberg, Alexandru Balș, Constantin Argetoianu, Barbu Catargi și nu în ultimul rând, alături de Familia Regală a României.

Domnule general Gheorghe Manu, cu recunoștință, vă mulțumim!

 

Articol documentat de galop.ro și herghelie.ro

Surse

Foaia Populară – 2 iunie 1899

https://www.mapn.ro/

https://www.bucuresti-centenar.ro/

https://identitatea.ro/

https://en.wikipedia.org/

www.cimec.ro

https://imgur.com/

www.jockeyclub.ro