Ghiaur – Ultimul diamant

Ghiaur Iorga alb

Așchia nu sare departe de trunchi!

Despre ZORI DE ZI am mai scris. A fost cel mai valoros Pursânge Englez din România. Cu performanțe de neegalat.

Zori de zi colorat
Zori de zi colorized by herghelie.ro

Urmașii săi au preluat din moștenirea marelui campion deținut de Alexandru Marghiloman. De exemplu, ROȘCOVA, GHICI?, TAIFUN, LEFTER și GHIAUR sunt câștigătorii Derby-ului Român.

Povestea lui Ghiaur

In anul 1925 Alexandru Marghiloman trece la cele veșnice. Grajdul său este preluat de către soția sa, Maria Marghiloman, cu ajutorul lui Jenică Săvulean. Aceștia l-au adus ca antrenor pe Iosif Pinka. Concurența pe Hipodromul Băneasa crescuse, iar Grajdul Marghiloman mai avea doar 22 de cai pregătiți pentru alergări. Totuși s-a dorit continuarea activității pentru a păstra tradiția și prestigiul. În anul 1925 se năștea un nou urmaș al prestigiosului ZORI DE ZI, un cal cu nume răsunător – GHIAUR.

 

Ghiaur pedigree
Pedigree Ghiaur – https://www.allbreedpedigree.com/

A intrat pe mâna lui Pinka la 1 an și 8 luni. Un cal „urât, cu un cap mare, puțin deformat pentru alergări”. Dar GHIAUR a vrut să confirme. Așa că avea să câștige curse importante pentru generația sa de doi ani, una dintre ele împreuna cu celebrul Moritz Csillag, jocheul care îl îndrăgise la prima vedere!

Ghiaur
Ghiaur la Derby cu M. Csillag- Realitatea Ilustrată

Au început speranțele pentru câștigarea Derby-ului și antrenamentele susținute. În cursele de pregătire GHIAUR câștiga categoric, astfel că a devenit preferatul marii curse de galop, Derby Român din 1928. A confirmat printr-un final categoric.

Ghiaur Derby
Realitatea Ilustrata – 1928

Au urmat numeroase curse câștigate, printre care Premiul Regal și Premiul Jockey-Club.

Ghiaur
Realitatea Ilustrata 1929

Ultimul Diamant

De notat citatul lui Alexandru Grigorescu din cartea Cândva la Băneasa, făcând referire la declarația Mariei Marghiloman:

„Domnule Pinka, să ai grijă de el, că este ultimul diamant, așa zicea Alecu la nașterea lui. Păcat că n-a trăit să-l vadă pe-al doilea ZORI DE ZI al lui…!”

În anul 1929 Grajdul Marghiloman se dizolvă și caii sunt scoși la vânzare. GHIAUR și alți cai valoroși ajung la Simon Schwartz, proprietarul Galeriilor Lafayette din București și un mare rival pe hipodrom. Antrenorul Pinka se mută și el în această tabără.  Se pregătea un nou sezon, când Ghiaur avea 4 ani. A câștigat 6 curse din zece, printre care Premiul Regal 1929.

Anul următor, la 5 ani, câștigă pentru a treia oară Premiul Regal, Premiul SNIC de la Floreasca și alte curse. Pierde Premiul Jockey-Club în fața tânărului COQUIN, un alt armăsar celebru.

Ghiaur curse
Marele Premiu SNIC -Ilustrațiunea Română – 1929

Marele nostru campion aleargă și în 1931, unde, chiar și după o accidentare, reușește să câștige Premiul ZORI DE ZI, în numele tatălui său. Este apoi retras ca reproducător prolific la Herghelia Schwartz. GORGOS, este unul dintre valoroșii săi urmași, fiind câștigător de Derby Român.

Să nu uităm, dragi cititori, moștenirea hipică de odinioară!

Surse:

  • Alexandru Grigorescu – Cândva la Băneasa. Ed. Planeta Bucuresti 2008
  • https://www.allbreedpedigree.com/
  • Realitatea Ilustrată – 1928, 1929
  • Ilustrațiunea Română – 1929
  • Coperta – modificată – sursa originală Ilustrațiunea Română. C. Iorga și Ghiaur – Floreasca 1929

 

 

One Reply to “Ghiaur – Ultimul diamant”

Comments are closed.