Doctorul Ilie Georgescu, o viață lângă cai

Ilie Georgescu

Povestea unei mari iubiri

,,E mare, la propriu și la figurat,
Iar pentru noi este unicat;
De tânăr la cai s-a implicat,
Medicina a studiat și multe a realizat;
Chiar dacă la pensie a ieșit,
A rămas alături de Calul mult iubit!’’ 

Doctorul veterinar Ilie Georgescu reprezintă un exemplu de urmat, în special pentru iubitorii de cai. Dacă n-ar fi fost domnul doctor Georgescu, poate că n-ar fi fost nici Calul de Sport Românesc, nici cursele reușite din perioada anilor 2000 de la Hipodromul Mangalia, poate nici Legea Calului și poate n-ar fi ajuns nici Frozen Fire în România, un reproducător de mare valoare din mediul privat! Fără dânsul, altfel ar fi stat lucrurile! Și astfel apar uneori oamenii providențiali, care au fost conduși de pasiunea și destinul lor la locul și timpul potrivit pentru a face lucrurile să meargă mai departe.

Calul prea iubit!

Doctorul veterinar Ilie Georgescu este printre ultimii martori ai unei epoci în care zootehnia și calul de sport din România s-au format și s-au dezvoltat.

Dacă vă așezați la o cafea cu aromă de hipism alături de domnul doctor Ilie Georgescu, pregătiți-vă de-o cafea lungă! Doctorul Ilie Georgescu este o adevărată enciclopedie vie. Poate să vorbească ore în șir despre cai, cu o pasiune ce crește pe măsura desfășurării discuției. O face cu plăcerea și bunătatea omului care vrea să transmită mai departe poveștile adevărate ale hipismului românesc. Și, doctorul Georgescu are dreptate, totul se rezumă la dragostea pentru nobilul animal.

Calul, marea dragoste a dr. Ilie Georgescu

Începutul

Era o bună zi de 18 mai 1946 în București, când a apărut pe lume Ilie Georgescu. Destinele lui Ilie Georgescu au fost legate de cai încă de la o vârstă fragedă. Sau poate că exista deja o amprentă genetică deoarece înaintașii săi au fost alături de cai.

,,Moșii mei s-au ocupat de cai. Străbunicul și bunicul au avut afaceri extinse de transport, în sudul Bucureștiului. Aproape nicio marfă nu se mișca fără ei, fără caii lor. O stație de transport public chiar primise numele unuia dintre ei.’’

Având de mic sădită dragostea pentru animale, în special pentru cai, și fiind îndrumat de părinți, mai ales de mamă, tânărul Ilie avea să urmeze cursurile facultății de medicină veterinară din București.

Coordonatorul Hergheliei Jegălia

Proaspătul absolvent începe din 1969 aventura vieții sale profesionale. Iar când pasiunea se îmbină cu profesia, atunci lucrurile se petrec firește, natural. Parcă timpul nu se mai scurge. Tânărul doctor veterinar ajunge la Herghelia Jegălia, un loc cu un istoric hipic ieșit din comun.

Din 1969 și până în 1982 se va dezvolta aici, sub coordonarea doctorului Ilie Georgescu, proiectul Calul de Sport Românesc, o mândrie națională și un proiect de notorietate internațională. Acesta a fost un proiect care i-a dat aripi tânărului doctor.

Dr. Georgescu în timpul unui antrenament

Nucleul rasei Cal de Sport Românesc (CSR) de la Herghelia Jegălia

În anul 1969 nucleul de la Sâmbăta de Jos s-a transferat la Herghelia Jegălia. A fost o problemă organizatorică destul de complexă deoarece, aici, din 1957, au fost crescute vaci. Din 1969 Herghelia Jegălia devine centrul specializat pentru această rasă mult îndrăgită de cei pasionați de echitație. Proiectul a fost coordonat la Jegălia de către doctorul Ilie Georgescu din 1969 până în anul 1982, domnia sa coordonând apoi Programul de Cercetare Științifică în Creșterea Cailor de Rasă (inclusiv CSR) până în anul 1992.

Câțiva specialiști remarcabili ai cercetării zootehnice din România anilor ’60 au realizat potențialul unui cal atletic, dezvoltat și adaptat în România, care să fie folosit cu succes în probele sportive naționale și internaționale. Așa începe povestea Calului de Sport Românesc.

Dr. Georgescu și cinci cai C.S.R.

Selecția a fost riguroasă și foarte atentă pentru dezvoltarea acestui cal. Probele de calificare erau complexe, pe teren variat, în așa numita probă “three days”: proba de cross cu obstacole naturale, proba de dresaj cu mișcări obligatorii și proba de sărituri peste obstacole.

Talia Calului de Sport Românesc a cunoscut o evoluție spectaculoasă în doar 20 de ani, de la 151 cm la 164.8 cm. A fost un progres genetic uimitor, pe care alte țări l-au obținut într-un secol în dezvoltarea cailor lor de sport. Ce mai este de remarcat este faptul ca în anul 1982 la Herghelia Jegălia se atingea recordul de 110 iepe mame de Cal de Sport Românesc, urmând apoi o curbă descendentă, în anul 1993 efectivul de iepe mame fiind de doar 58 de capete.

Cai C.S.R. la Herghelia Jegălia

Caii din această rasă erau foarte căutați, atât în cluburile din România sau în instituțiile statului (miliția călare în perioada 1974-1977), dar și în state precum Germania, Italia, Franța, Anglia…etc.

Cai celebri din rasa ‘Cal de Sport Românesc’ au fost: Șarlatan, Tam-Tam, Mult-Iubit, Carnaval, Timonier, Șică. Mai multe informații despre acești performeri și despre CSR găsiți în acest articol.

Marile spirite hipice

După cum ați văzut în cele prezentate, doctorul Ilie Georgescu și-a lăsat amprenta serios în istoria Hergheliei Jegălia și a Calului de Sport Românesc. Chiar și după plecarea sa de la Jegălia, în 1982, s-a văzut în continuare rodul muncii sale deosebite în dezvoltarea rasei Calului de Sport Românesc, rezultatele internaționale a unor cai fiind remarcabile și încă neegalate.

Doctorul Ilie Georgescu a preluat proiectul Calului de Sport Românesc mai mult ca o intenție, reușind cu multă muncă și răbdare să creeze un cal autohton cu rezultate internaționale remarcabile.

De-a lungul istoriei noastre, calul a jucat un rol important pentru poporul român. Tocmai de aceea el este prezent în cultura noastră, în basmele populare sau în poeziile populare. În secolul trecut, România a avut o activitate intensă pe partea de galop, apoi de trap și de echitație. Am început să participăm la multe concursuri internaționale și să obținem rezultate.

Dr. Georgescu oferind un premiu

Și pentru că marile spirite se adună, Domnul doctor Ilie Georgescu este cel care a avut o legătură directă cu marele Ion Apahidean, care la rândul său a avut o legătură directă cu inegalabilul Papagheorghe, cel care era marele specialist al Hipodromului Băneasa în materie de curse de galop în perioada anilor 1950. Ceva valoros s-a transmis între aceste generații de specialiști, ,,oameni care au sfințit locul’’.

Ilie Georgescu peste obstacole la Herghelia Jegălia
Dr. Georgescu la Herghelia Jegălia

O activitate impresionantă

,,Dragă i-a fost copilăria, apoi studenția și Jegălia, iar după ce doctor și membru J.C. a devenit, de Cal și Club nu s-a despărțit!’’

Doctorul Ilie Georgescu are un curriculum vitae impresionant! Și de aici extragem realizări care pot inspira generațiile tinere de specialiști în cercetarea științifică din acest domeniu.

Stud Book-urile raselor și cercetarea zootehnică

Pe lângă dezvoltarea Calului de Sport Românesc (C.S.R.) la nivel internațional, Ilie Georgescu este cel care a creat Stud Book-ul acestei rase și cel care a scris Stud Book-urile vol. XI și vol. XII ale rasei Pursânge Englez. A coordonat timp de nouă ani Programul de Cercetare Științifică în Creșterea Cailor de Rasă (inclusiv CSR) până în anul 1992. Șapte teme, douăzeci de experimente, dezvoltarea raselor CSR și Shaggya Arab pentru nevoile Ministerului de Interne sau Ministerului Apărării.

Stud Book Calul de Sport Romanesc
Stud Book Calul de Sport Românesc – 1991

 

Stud Book Pursânge Englez
Stud Book – vol. XI – Ilie Georgescu 1991
Stud Book Pursânge Englez volumul XII
Stud Book Pursânge Englez volumul XII

Știați că un proiect de cercetare unic a fost realizarea unui ponei românesc? La rasa Huțul obiectivul era de maximizarea taliei pentru a servi mai bine nevoilor vânătorilor de munte. Exemplarele mai mici au fost folosite însă la încrucișări cu ponei aduși de la Rădăuți, preluați de la ZOO sau de la circ, cu scopul de a se obține ponei cu rezistență de Huțuli.

Așa îl cunoaștem pe primul ponei românesc, VIOREL.

Poneiul Viorel
Poneiul Viorel

BOB

Tot Ilie Georgescu este cel care ni l-a dat pe BOB (LOBSTER și BUCOVINA), probabil cel mai bun cal Pursânge Englez  din România ultimilor 30 de ani.

Dr. Ilie Georgescu alături de nepoțica sa și de valorosul BOB (aprox. 2011)
BOB, câștigătorul Premiului Jockey Club în anul 2000 la Hipodromul Mangalia

Federația Ecvestră Română

De asemenea, din activitatea profesională a domnului doctor nu putea să lipsească perioada 1983 – 1995, când a avut o activitate susținută în cadrul Federației Ecvestre Române, fiind vicepreședinte o bună perioadă de timp.

Cinematografia română

Între pauzele de muncă, fie de la herghelie, fie de la federație, sau fie de la cercetarea științifică, viața pasionatului doctor Georgescu se leagă tot de cai. Și anume, domnul Georgescu avea să participe la realizarea mai multor filme regizate de Sergiu Nicolaescu, dintre care amintim: Ștefan Cel Mare, Vlad Țepeș, Războiul Independenţei: Eroi au fost, eroi sunt încă (1977)…etc. Au fost caii și călăreții Hergheliei Jegălia.

Tânărul dr. Ilie Georgescu la filmări

Membru refondator al Jockey Club Român

În anul 1991, domnul doctor Ilie Georgescu s-a aflat printre cei 58 de inițiatori care au pus bazele refondării Jockey Clubului Român.

Lista membrilor refondatori Jockey Club Român

Cursele de galop de la Hipodromul Mangalia

Cursele de galop de la Hipodromul Mangalia din perioada 1999-2001 au fost organizate de către Jockey Club Român sub coordonarea doctorului Ilie Georgescu și au fost cele mai reușite curse de după 1960 și până astăzi. Mai multe informații puteți afla din articolul Hipodromul Mangalia, restartul curselor de galop.

Începând din stânga: Ilie Georgescu, Bogdan Popescu, Florin Micu, Miron Murea și în picioare Alexandru Vasilescu
Dr. Georgescu la Hipodromul Mangalia

Pe lângă proiectele menționate deja, am mai putea aminti contribuția dl. Ilie Georgescu la apariția Legii Calului, activitatea sa la Autoritatea Hipică Română, faptul că este singurul comisar de curse de galop din România, cu o instruire la Longchamp – Franța.

Facem o paranteză și vă aducem la cunoștință că acum mai bine de 20 de ani, la Longchamp, în ziua în care MONTJEU a câștigat L’Arc de Triomphe, domnul doctor Georgescu a fost acolo și chiar a avut marea bucurie de a se apropia și de a-l atinge pe faimosul MONTJEU. Iar după 20 de ani de întâlnirea cu MONTJEU, la recomandarea doctorului Georgescu, în România a ajuns un armăsar de reproducție de mare valoare, FROZEN FIRE, fiul lui MONTJEU. Mai multe despre FROZEN FIRE aici.

Dr. Ilie Georgescu și FROZEN FIRE

O viață dedicată fenomenului hipic

Indiferent de situațiile întâmpinate de-a lungul timpului, ‘fondistul’ Ilie Georgescu a rămas alături de calul preaiubit și de Jockey Club Român. Ilie, sau ‘domnule doctor’, cum îi spun unii colegi de la Club, este cel mai longeviv membru al Comitetului Alergărilor din istorie și unul dintre cei mai respectați membri ai legendarului Club.

Dr. Ilie Georgescu la Jockey Club Român

,,S-a născut în luna mai,
Cu o mare dragoste de cai;
Iar cum azi e ziua dânsului,
Îi dorim să rămână-n preajma Calului, membru al Clubului și turfist al Hipodromului.’’

Domnule doctor Ilie Georgescu, vă dorim un sincer LA MULȚI ANI și vă mulțumim pentru tot!

De la stânga la dreapta: Galop.ro (Martinescu VM), herghelie.ro (Leonard Nica) și dl. dr. Ilie Georgescu

Galop.ro și herghelie.ro

 

 

2 Replies to “Doctorul Ilie Georgescu, o viață lângă cai”

  1. Acesta este un articol extraordinar despre doctorul Georgescu, despre care știam foarte puțin, cu excepția faptului că este un membru proeminent al Clubului de Jockey din România și a făcut o mulțime de muncă la ultima carte de herghelie din România. Sper că doctorul Georgescu vă va putea ajuta cu cercetările dvs. despre istoria curselor de cai la Mangalia, în special în anii 1960 și 1970.

Comments are closed.